Netflix και παιδιά

 

 

Το δημοφιλέστατο Netflix έχει εξαιρετικό περιεχόμενο για εφήβους και παιδιά, αλλά και ειδική σήμανση με βαθμό καταλληλότητας ανά ηλικία, ώστε να ξέρεις ως γονιός αν το περιεχόμενο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, μόνο σε παιδιά ή στο ευρύτερο κοινό, αν τους αφορά δηλαδή όλους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς πρόκειται για θέμα ασφάλειας.

Παρακάτω θα δεις λεπτομέρειες για τις σωστές ρυθμίσεις και για το τι πρέπει να προσέξεις. Οι ρυθμίσεις αφορούν το application του Netflix από το Microsoft Store και λειτουργικό Windows 10, αλλά και όλες τις εφαρμογές Netflix που τρέχουν σε κάθε συσκευή και λειτουργικό (π.χ. κινητό με Android), ή αν πλοηγηθείς απευθείας μέσω browser χωρίς τη χρήση του app.

 

Τι είναι ο βαθμός καταλληλότητας;

Πρόκειται για μία προσπάθεια του Netflix να ενημερώνει σχετικά με το περιεχόμενο μίας σειράς, ταινίας, παιδικού ή ντοκιμαντέρ. Θα σε προειδοποιήσει για τυχόν ενήλικο υλικό π.χ. βία κι όχι μόνο. Φυσικά για κάθε χώρα υπάρχουν μικρές διαφορές, αν όμως έχεις δηλώσει το λογαριασμό και τη γλώσσα ως ελληνικά τότε υπάρχουν οι εξής διαβαθμίσεις (με βάση την ηλικία):

  • Μικρά παιδιά: Κατάλληλο για όλους
  • Μεγαλύτερα παιδιά: 7+
  • Έφηβοι: 13+
  • Ενήλικοι: 16+ και 18+

(το 16 + είναι μάλλον οριακό και στη διακριτική σου ευχέρεια)

 

Τα προφίλ στο Netflix

Το ιδιαίτερο με το Netflix είναι το γεγονός ότι, ενώ δουλεύει με ένα δηλωμένο email και password για την παροχή της υπηρεσίας, ταυτόχρονα μπορεί να υποστηρίξει έως και πέντε ξεχωριστά προφίλ («κάτω» από αυτόν τον ένα λογαριασμό)!

Αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει μία πιο εξατομικευμένη εμπειρία αφού κάθε προφίλ μπορεί να διαφοροποιηθεί με βάση τα εξής στοιχεία:

  • προσωπική λίστα, αλλά και λίστα με το περιεχόμενο που προβλήθηκε πρόσφατα
  • τελευταία προβολή και συνέχεια αυτής
  • ξεχωριστές βαθμολογίες χρήστη
  • προτιμήσεις γλώσσας και ρυθμίσεις αναπαραγωγής
  • βαθμό καταλληλότητας
  • εξατομικευμένες προτάσεις τηλεοπτικών εκπομπών με βάση όλα τα παραπάνω

 

 

Πώς δημιουργώ νέο προφίλ

Αν και υπάρχει ήδη δημιουργημένο ένα ξεχωριστό KiDS account, συνετό είναι αν έχεις μικρά παιδιά ή παιδιά στην εφηβεία να φτιάξεις ένα νέο προφίλ διακριτό από τα αντίστοιχα γονικά. Εξάλλου, ειδικά ένας έφηβος δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε περιεχόμενο για νηπιακές ηλικίες.

Έτσι, όταν είσαι στην αρχική οθόνη που ξεκινά το Netflix απλά επέλεξε Προσθήκη από το κέντρο της εφαρμογής. Εναλλακτικά από τις τρεις οριζόντιες γραμμές πάνω αριστερά μπορείς να βρεθείς ξανά στην αρχική οθόνη επιλογής χρήστη.

Ύστερα επιλέγεις ένα Όνομα κι από το εικονίδιο του μολυβιού αλλάζεις και την εικόνα αν το θες. Επίσης, δηλώνεις αν πρόκειται για παιδί, ή ενήλικα και πατάς Αποθήκευση πάνω δεξιά.

Επιπρόσθετα, από τις τρεις τελίτσες πάνω δεξιά του κεντρικού μενού μπορείς να επιλέξεις το Ρυθμίσεις κι έπειτα να πας στο Στοιχεία Λογαριασμού. Από εκεί μπορείς να ρυθμίσεις διάφορες λεπτομέρειες όπως είναι η γλώσσα αναπαραγωγής και οι υπότιτλοι. Σαφώς και ανά πάσα στιγμή μπορείς να αλλάξεις τις προτιμήσεις σου.

 

 

Πώς λειτουργώ το γονικό έλεγχο στο Netflix;

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με βαθμό καταλληλότητας ανά προφίλ ή με τη βοήθεια ενός αριθμού τύπου PIN. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μπεις στο πρώτο δηλωμένο προφίλ σου, ή σε προφίλ που δεν έχει δηλωθεί ότι είναι για παιδί. Αναλυτικότερα:

Βαθμός καταλληλότητας ανά προφίλ

Αυτός είναι κι ο πιο χαλαρός τρόπος και σημαίνει πώς είτε το παιδί είναι υπό την άμεση επίβλεψή σου, είτε του παρέχεις εμπιστοσύνη κι ένα βαθμό ελευθερίας (υπό προϋποθέσεις βέβαια). Αυτό διότι ένα παιδί μπορεί να κάνει αλλαγή προφίλ (switch account) και να μπει σε άλλο προφίλ μιας και δεν υπάρχουν εσωτερικοί κωδικοί! Πάντως η λογική είναι η ίδια με όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με την δημιουργία προφίλ. Απλά καθορίζεις αν πρόκειται για παιδί ή ενήλικα όταν δημιουργείς το προφίλ ή όταν το επεξεργαστείς σε μεταγενέστερο χρόνο!

Ορισμός PIN πρόσβασης

Η χρήση PIN διασφαλίζει ότι το παιδί σου δεν θα παρακολουθήσει εκπομπή, ταινία ή σειρά που δεν εγκρίνεις για οποιονδήποτε λόγο.

 

Συγκεκριμένα, από το δεξί μενού με τις τρεις τελίτσες επιλέγεις Ρυθμίσεις και μετά Στοιχεία Λογαριασμού. Στο νέο μενού (που ανάλογα την περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί και εκτός εφαρμογής και δη σε ιστοσελίδα μέσω του browser σου) φρόντισε να πας στα Εργαλεία Γονικού Ελέγχου.

 

 

 

 

 

Αφού εκεί για λόγους ασφαλείας ξαναδώσεις τον κωδικό πρόσβασης για το Netflix μπορείς να δημιουργήσεις ένα νέο PIN. Η λογική είναι η ίδια με αυτή που έχει ένα PIN εισόδου στην οθόνη ενός smartphone: αν δεν πληκτρολογήσεις τον τετραψήφιο κωδικό σωστά δεν βλέπεις και δεν μπορείς να κάνεις κάτι! Μάλιστα έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις με ηλικιακά κριτήρια πότε θα απαιτείται PIN (μέσω της αντίστοιχης μπάρας κάνοντας κλικ στο ηλικιακό όριο που επιθυμείς) ή στο κάτω μέρος ονομαστικά να ορίσεις ταινίες και σειρές για τις οποίες επιθυμείς την ύπαρξη PIN. Συνεπώς έχεις την δυνατότητα για ορισμό τετραψήφιο αριθμού ανά προφίλ ή ανά τίτλο (περιεχόμενο).

Προφανώς, η αντίστροφη διαδικασία της αναίρεσης του PIN γίνεται με τον ίδιο τρόπο και απλά φροντίζεις ώστε όλη η ηλικιακή μπάρα να είναι πράσινη οπότε και από πάνω ακριβώς θα σου εμφανιστεί η ένδειξη πώς το PIN είναι απενεργοποιημένο.

 

 

Tips

Έχε κατά νου ότι κάποιες από τις αλλαγές γονικού ελέγχου μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ (8) ώρες για να εφαρμοστούν πλήρως και σε κάθε συσκευή! Αν πραγματικά βιάζεσαι ο πιο γρήγορος εναλλακτικός τρόπος είναι να αποσυνδεθείς από όλες τις συσκευές που βλέπεις Netflix, να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς σε μία από αυτές και αφού αποσυνδεθείς ξανά να δοκιμάσεις εκ νέου να μπεις σε όλες και να τσεκάρεις ότι όλα λειτουργούν σωστά!

Επιπρόσθετα, πέρα από τον ενσωματωμένο γονικό έλεγχο του Netflix μπορείς να αξιοποιήσεις συνδυαστικά και στοιχεία γονικού ελέγχου που προσφέρονται από την εκάστοτε συσκευή και το λειτουργικό αυτής. Για παράδειγμα, οι κονσόλες όπως το XBOX One έχουν παρόμοιες ευκολίες, αλλά φυσικά και τα Windows σε κάθε PC. Έτσι συνδυαστικά θα μπορούσες να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα κι ευελιξία.

Για παράδειγμα, αν περιορίσεις την πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τις νυχτερινές ώρες, τα παιδιά σου δεν θα μπορούν πρακτικά να αξιοποιήσουν το Netflix σε «ακατάλληλες ώρες» αφού δεν θα μπορεί να συνδεθεί με τον αντίστοιχο server. Το ίδιο και με εφαρμογές σε κινητά και τάμπλετ που περιορίζουν την χρήση MB (δεδομένων) από τον πάροχο κινητής αν δεν θες καταλάθος να σου ξοδέψουν ολόκληρο το δωρεάν χρόνο του προγράμματός σου!

 

 

 

Προπληρωμένες κάρτες Netflix στον Κωτσόβολο

Χρησιμοποίησε τις κάρτες Netflix για να πληρώσεις μια συνδρομή Netflix ή μπορείς να τις χαρίσεις ως δώρο σε φίλους, στην οικογένεια κ.λπ. Μπορείς να αγοράσεις μια κάρτα Netflix σε όλα τα καταστήματα Κωτσόβολος και να τη χρησιμοποιήσεις στον νέο ή υπάρχοντα λογαριασμό Netflix.

Οι κάρτες Netflix είναι διαθέσιμες σε 3 διαφορετικές τιμές: 15€, 25€ και 50€.

 

Μπορείς να δεις ακόμη