Απορρυπαντικά, Καλλυντικά, Φάρμακα. Πότε λήγουν ;

by K-Admin 1

 

 

Τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα παρόλο που είναι από τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, έρχεται και γι’ αυτά η στιγμή που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.  Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζεις περισσότερα για το χρόνο ζωής τους και τι πρέπει να προσέχεις ανά περίπτωση.

 

 

Απορρυπαντικά

Σε κάποιες συσκευασίες απορρυπαντικών αναγράφεται η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν άφοβα να καταναλωθούν. Στα περισσότερα όμως δεν αναφέρεται τίποτα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τη διάρκεια ζωής τους.

Για να είσαι απόλυτα σίγουρος λοιπόν για την ασφάλεια χρήσης τους, ακολούθησε δυο απλούς  και πρακτικούς κανόνες.

  1. Αν έχεις ανοίξει τη συσκευασία κατανάλωσε το απορρυπαντικό μέσα σε 6 μήνες.
  2. Αν δεν την έχεις ανοίξει, κατανάλωσέ το σε 1 χρόνο.

Γενικά, τα υγρά απορρυπαντικά, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις σκόνες. Όμως, αν η σκόνη έχει σβολιάσει ή πετρώσει, καλό είναι να μην τη χρησιμοποιήσεις στα ρούχα γιατί μπορεί να αφήσει λευκούς λεκέδες. Να είσαι πιο προσεκτικός με τα απορρυπαντικά που μπαίνουν σε μηχανήματα, όπως πλυντήριο ρούχων και πιάτων γιατί εκεί, εκτός από μη επαρκές καθάρισμα των ρούχων ή των σκευών, ενδέχεται να προκληθούν και βλάβες στις συσκευές σου.

 

 

 

Καλλυντικά

Είναι πλέον ευρέως γνωστό, πως τα καλλυντικά έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, ενώ τα περισσότερα από αυτά, με ειδικά σύμβολα, απεικονίζουν στις συσκευασίες τους για πόσο χρόνο παραμένουν ασφαλή για χρήση μετά από την ημερομηνία ανοίγματος.

Συγκεκριμένα, αν κοιτάξεις (συνήθως στην εξωτερική πλευρά του πάτου ή στην πίσω μεριά της συσκευασίας) υπάρχει ένα σύμβολο με ένα ανοιχτό βαζάκι κι έναν αριθμό πάνω του. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τους μήνες που, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, το προϊόν παραμένει ασφαλές για να το χρησιμοποιήσεις.

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί τα καλλυντικά, κι ιδιαίτερα αυτά που είναι σε υγρή μορφή, είναι εστίες συγκέντρωσης βακτηριδίων.

Επίσης, τα λεγόμενα «φρέσκα» καλλυντικά που δεν έχουν συντηρητικά, έχουν διαφορετικό χρόνο ζωής για τους οποίους υπεύθυνος να ενημερώνει είναι ο παρασκευαστής τους. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγεις κάθε είδος μόλυνση ή ερεθισμό, ν’ αντικαθιστάς συχνά τα καλλυντικά σου, ακόμα κι αυτά που δεν τελειώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να πετάξεις μια μισογεμάτη συσκευασία ληγμένης μάσκαρα, παρά να μολύνεις τα βλέφαρα και κατά επέκταση τα μάτια σου.

Αν προσέξεις λίγο και τον τρόπο αποθήκευσής τους, η ζωή τους παρατείνεται. Οι κρέμες, τα κραγιόν, τα υγρά καλλυντικά και τα αντηλιακά, μπορείς τους καλοκαιρινούς μήνες να τα συντηρείς στο ψυγείο. Καλό είναι όταν κάνει ζέστη να μην κρατάς στην τσάντα σου κραγιόν αλλά υγρό lip gloss, ενώ ένα μικρό ισοθερμικό τσαντάκι καλλυντικών είναι ιδανικό για την παραλία.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, τα καλλυντικά, πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονο φως, υγρασία και ζέστη, οπότε το μπάνιο, παρόλο που βολεύει, δεν είναι ιδανικό μέρος τοποθέτησης.

Ενδεικτικά, παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με το χρόνο ζωής των καλλυντικών μετά το άνοιγμά τους.

 

3 μήνες
Σφουγγάρι, λίμα νυχιών, μάσκαρα.

6-12 μήνες
Κρέμα προσώπου και ματιών, υγρό eyeliner, υγρό makeup, υγρό κονσίλερ.

12 -18 μήνες
Σαπούνι, αντηλιακό, lip gloss, υγρή σκιά ματιών.

24 μήνες
Μολύβια ματιών και χειλιών, πούδρα, σκιές ματιών σε μορφή σκόνης, κραγιόν, βερνίκι νυχιών.

36 μήνες
Άρωμα, λακ, τζελ μαλλιών, σαμπουάν, γαλάκτωμα μαλλιών, αφρόλουτρο.

 

 

 

Φάρμακα

Όλα τα φάρμακα έχουν σαφή ημερομηνία λήξης καθορισμένη από τη φαρμακευτική βιομηχανία παρασκευής τους και σύμφωνα με τους κανονισμούς του κάθε κράτους. Η ημερομηνία αυτή μάλιστα, αναγράφεται σε εμφανή σημεία, τόσο στο κουτί του φαρμάκου όσο και στους εσωτερικούς περιέκτες (βαζάκι, φυσίγγιο, καρτέλα, κ.λπ.).

Πολλοί υποστηρίζουν πως αν περάσει μόνο ένα μικρό διάστημα από την ημερομηνία λήξης του φαρμάκου, αυτό μπορεί άφοβα να καταναλωθεί, γιατί ακόμα κι αν δεν σε ωφελήσει, τουλάχιστον δεν θα σε βλάψει.

Αυτή η άποψη όμως είναι εντελώς αυθαίρετη. Οι ημερομηνίες λήξης έχουν καθοριστεί με βάση επιστημονικά κριτήρια που κανένας απλός καταναλωτής δεν μπορεί να καταρρίψει και να ακυρώσει. Γι’ αυτό, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων που θεωρείς ότι είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο οικιακό σου φαρμακείο, καλό είναι να τα αντικαθιστάς με νέα.

Σημαντικό είναι να δώσεις πολλή μεγάλη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των φαρμάκων σου. Κάποια από αυτά, μετά το άνοιγμα ή την ανασύσταση (όπως κολλύρια ή παιδικά αντιβιοτικά) χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο. Οπότε, πάντα να διαβάζεις τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Πάντως, όλα τα φάρμακα πρέπει, ως γνωστό, να φυλάσσονται μέσα στη συσκευασία τους, μακριά από τη ζέστη, τις ακτίνες του ήλιου και την υγρασία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη