15 πολύτιμες ιδιότητες του ξυδιού!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ένα μπουκάλι ξίδι μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εντός κι εκτός κουζίνας. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το αγοράζουμε μπόλικο και σ’ ευμεγέθεις συσκευασίες.

Το ξίδι, όπως και τόσα άλλα προϊόντα, δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει εξ αρχής αυτή η πρόθεση, από μια χημική ένωση που πραγματοποιήθηκε με φυσικό τρόπο, αλλά… κατά λάθος. Ευτυχώς! Γιατί η χρήση του στη μαγειρική είναι καθημερινή και τόσο σημαντική! Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στις φακές, στο στιφάδο, στο σκορδοστούμπι, σε λογιών-λογιών μαρινάδες, σάλτσες, τσάτνεϊ, ντρέσινγκ και στις σαλάτες μας. Το ξίδι είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι μας καθώς διαθέτει και πολλές ακόμη ιδιότητες εντός κι εκτός κουζίνας. Καλλυντικές, αποσμητικές, απολυμαντικές και καθαριστικές.

 

 

Το ξίδι από λευκό κρασί και το μηλόξιδο είναι τα πιο κατάλληλα για τις χρήσεις που θα δούμε παρακάτω:

 

1. Διώχνει έντομα και φυτοφάρμακα από λαχανικά και φρούτα 

Βυθίζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού και το λάχανο σε διάλυμα από νερό και ξίδι για 20 λεπτά. Αν υπάρχουν κρυμμένα έντομα σίγουρα θ’ αποχωρήσουν κι ό,τι μείνει είναι όλο δικό μας. Σε ξιδόνερο πλένουμε λαχανικά και φρούτα και ιδιατέρως αυτά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα τους.

 

2. Απομακρύνει τα καμένα λίπη από την κεραμική εστία και τον φούρνο 

Ψεκάζουμε με ξίδι, αφήνουμε να δράσει για λίγη ώρα και καθαρίζουμε με σφουγγάρι και σαπουνάδα.

 

3. Καθαρίζει γυαλί, πλαστικό, χρώμια και τζάμια

Ένα μείγμα 50% νερό-50% ξίδι κάνει τα τζάμια ν’ αστράφτουν, ενώ καθαρίζει τις επίμονες βρωμιές από ράφια, πάγκους κουζίνας, επιφάνειες κοπής, ψυγείο, ποτήρια και πορσελάνες.

 

4. Απομακρύνει έντονες μυρωδιές από αυγό

Απλώς προσθέτουμε ξίδι στο νερό με τη σαπουνάδα που πλένουμε τα πιάτα και τα ποτήρια, ή τα περνάμε μετά το ξέβγαλμα από ξυδόνερο.

 

5. Διώχνει τα μυρμήγκια από την κουζίνα

Ψεκάζουμε μ’ ένα μείγμα 50% νερό-50% ξίδι και θ’ απομακρυνθούν καθώς έτσι χάνονται οι μυρωδιές του φαγητού που τα οδηγεί στην κουζίνα μας.

 

6. Κάνει τα μαλλιά μας να λάμπουν

Τελειώνουμε το λούσιμο μ’ ένα διάλυμα που αποτελείται από 1 κουταλιά μηλόξιδο σ’ ένα ποτήρι νερό.

 

7. Αντιμετωπίζει έντονες μυρωδιές από τροφές

Δοχεία φαγητού, ποτήρια και πιάτα που μυρίζουν; Τα περνάμε μ’ ένα πανί μουλιασμένο στο ξίδι κι οι οσμές θα εξαφανιστούν.

 

8. Επιμηκύνει τη ζωή των λουλουδιών στο βάζο

Απλώς προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι στο βάζο με το νερό για να διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

 

9. Απομακρύνει κιτρινίλες από τα πλακάκια

Τα απαίσια σημάδια στο μπαλκόνι μας από το πότισμα στις γλάστρες φεύγουν αν ρίξουμε λευκό ξίδι στο σημείο και τ’ αφήσουμε να δράσει για 30 λεπτά. Μετά καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί.

 

 

10. Προστατεύει τα χρώματα των ρούχων στο πλύσιμο και τα μαλακώνει

Μισό ποτήρι λευκού ξιδιού στον κύκλο πλύσης προστατεύει τα λινά, τα χρωματιστά κι απομακρύνει τα απομεινάρια απορρυπαντικού, μαλακώνοντάς τα.

 

11. Διευκολύνει την απομάκρυνση των αυτοκόλλητων

Βουτάμε ένα πανί σε ζεσταμένο ξίδι και τρίβουμε τ’ αυτοκόλλητα από τις μεταλλικές και τις ξύλινες επιφάνειες.

 

12. Ανακουφίζει τον πονόλαιμο

Κάνουμε γαργάρες με λίγο ξίδι από μηλίτη διαλυμένο σε ζεστό νερό κι αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο μέλι στο μείγμα για να γίνει πιο εύγευστο.

 

13. Αφαιρεί σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη

Ψεκάζουμε το λεκέ με δυνατό λευκό ξίδι πριν την πλύση κι ο λεκές θα εξαφανιστεί.

 

14. Ανακουφίζει από ελαφρά καψίματα κι ερεθισμούς

Βάζουμε λίγο ξίδι αμέσως αφότου καούμε για άμεση ανακούφιση κι αποφυγή φουσκάλων. Ανακουφίζει, επίσης, από τσιμπήματα εντόμων, κοκκινίλες κι ερεθισμούς του δέρματος.

 

15. Απομακρύνουμε τα άλατα

Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα στην καφετιέρα, το βραστήρα, τα πλακάκια και τις μπαταρίες στο μπάνιο. Για να ξεβουλώσει η καφετιέρα μας δημιουργούμε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ξίδι και τη βάζουμε σε λειτουργία. Προσθέτουμε ξίδι στο νερό του βραστήρα, τον ενεργοποιούμε και τον αφήνουμε με το διάλυμα για μισή ώρα τουλάχιστον, ή για μια ολόκληρη μέρα να μουλιάσει πριν τον ξεβγάλουμε καλά. Τέλος, περνάμε τα πλακάκια και τις μπαταρίες μ’ ένα πανί βουτηγμένο στο ξίδι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη