Νιώσε ασφάλεια στο φοιτητικό σου σπίτι

by Zikou Stella

Η μετάβαση από τη σχολική στη φοιτητική ζωή μπορεί για κάποιους να μοιάζει «piece of cake» ωστόσο δεν είναι για όλους μια εύκολη υπόθεση. Μπορεί η σχολή που πέρασες να βρίσκεται μακριά από την πόλη που μένεις και να χρειάζεσαι χρόνο για να προσαρμοστείς.

Έχεις ένα ολόκληρο σπίτι δικό σου να διαχειριστείς και μια άγνωστη πόλη να εξερευνήσεις. Περιμένεις με ανυπομονησία να γνωρίσεις νέα άτομα, να βγεις και να συναναστραφείς μαζί τους, να βιώσεις από κοντά τι σημαίνει να ζεις ως φοιτητής.

Προπάντων όμως, έχεις να μεριμνήσεις και για την ασφάλειά σου καθώς οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολλοί. Είναι λοιπόν απαραίτητο να νιώθεις προστασία έναντι κάθε ενδεχόμενης απειλής και οι δικοί σου που σε αποχωρίζονται για πρώτη φορά να αισθάνονται κάπως πιο ήσυχοι.

Σήμερα υπάρχει μια ευρεία γκάμα από συστήματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να λάβεις υπόψη σου, προκειμένου να κρατήσεις μακριά από το φοιτητικό σου διαμέρισμα επίδοξους διαρρήκτες ή να αποφύγεις δυσάρεστα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο σπίτι σου. Gadgets με ενσωματωμένους συναγερμούς, “έξυπνες” κάμερες, λάμπες με αισθητήρες κίνησης και αισθητήρες καπνού ή πλημμύρας, είναι κάποιες από τις λύσεις που θα σου προσφέρουν ασφάλεια.

 

 

To τρίτο σου… μάτι

Σκέψου ότι είσαι φοιτητής και φεύγεις για ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα σου. Η μόνη σου ανησυχία είναι ότι το φοιτητικό σου σπίτι μπορεί να γίνει στόχος διαρρηκτών. Η ιδέα και μόνο σου προκαλεί ανατριχίλα. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς, καθώς για την προστασία του σπιτιού σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια IP κάμερα που θα γίνει το τρίτο σου μάτι. Η έξυπνη κάμερα είναι εύκολη στην εγκατάσταση και τη χρήση. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη σχετική εφαρμογή και μέσω αυτής, μπορείς να βλέπεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει στην κατοικία σου όταν εσύ λείπεις. Οι σύγχρονες κάμερες ασφαλείας είναι εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνολογικά, και πέραν του αυτονόητου, να αποτυπώνουν δηλαδή τι συμβαίνει στον χώρο, παρέχουν και έξτρα προστασία με συγκεκριμένες λειτουργίες.

 

 

Η TP-Link Tapo C225 αποτελεί μια πραγματική value-for-money λύση, καθώς σου προσφέρει 24ωρη παρακολούθηση, εικόνα υψηλής ανάλυσης, αναγνώριση κίνησης με άμεση ειδοποίηση και ήχο συναγερμού, νυχτερινή λειτουργία κ.α. Από την άλλη, μπορείς να απολαύσεις τη funny πλευρά μιας IP κάμερας: Η Enabot EBO AIR, πέραν όλων των υπόλοιπων χρήσιμων λειτουργιών, διαθέτει laser pointer που σου επιτρέπει να παίξεις με το κατοικίδιό σου, ή τη λειτουργία E-Pet που κάνει την EBO Air να συμπεριφέρεται ως κατοικίδιο!

 

Ανιχνευτές φωτιάς / πλημμύρας

Οι smart ανιχνευτές αποτελούν άλλη μια σημαντική προσθήκη υπέρ της ασφάλειάς σου. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το μάτι της κουζίνας ανοιχτό ή σε περίπτωση που το πλυντήριό σου χαλάσει εν ώρα λειτουργίας κι εσύ λείπεις, δεν χρειάζεται πανικός. Ο ανιχνευτής καπνού θα σε ειδοποιήσει άμεσα για ενδεχόμενη πυρκαγιά και η σειρήνα που διαθέτει θα ηχήσει αμέσως. Μία καλή πρόταση είναι ο Somfy Ανιχνευτής Καπνού On/Off . Από την άλλη, ένας flood sensor αντιλαμβάνεται γρήγορα μια διαρροή νερού και σε ειδοποιεί μέσω mail, sms ή μέσω της σχετικής εφαρμογής που έχει εγκαταστήσει στο κινητό σου. Δες επίσης τον ανιχνευτή πλημμύρας της Devolo Flood Sensor που σου επιτρέπει να τον χειρίζεσαι εξ αποστάσεως.

 

Αισθητήρες κίνησης / ανοίγματος

Κι επειδή ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει στο παράθυρο, μπορείς να τον αποφύγεις, με τη χρήση ενός ανιχνευτή ανοίγματος. Σε ειδοποιεί άμεσα κάθε φορά που ανοιγοκλείνει ένα παράθυρο ή μια πόρτα και σε κρατά προστατευμένο. Ο Somfy Ανιχνευτής Ανοίγματος  με εμβέλεια 200m διαθέτει τη λειτουργία KIELA, η οποία σε ενημερώνει με ένα “κουδούνισμα” στην εσωτερική σειρήνα κατά τη διάρκεια ανίχνευσης. Συνδύασέ τον με αισθητήρες κίνησης και δεν πρόκειται να περάσει κουνούπι από την πόρτα σου χωρίς να είσαι ενήμερος.

 

Φώτα για προστασία

Εάν πάλι θέλεις να αποφύγεις την εγκατάσταση αισθητήρων κίνησης, η επόμενη επιλογή σου είναι οι έξυπνες λάμπες. Πρόκειται για λαμπτήρες που ενώ εξωτερικά μοιάζουν απλοί, είναι ωστόσο εφοδιασμένοι με έξυπνες λειτουργίες και μπορούν να σε ειδοποιήσουν όταν κάτι κινείται εντός του χώρου σου. Η Wiz Smart Bulb 60W A60 E27 για παράδειγμα, που λειτουργεί χωρίς hub, μπορεί μέσω της εφαρμογής SpaceSence να λειτουργήσει ως αισθητήρας, καθώς ανάβει εάν εντοπίσει οποιαδήποτε κίνηση.

 

 

Έξυπνο κουδούνι πόρτας

Εφόσον ο μισθωτής σου το επιτρέψει, μπορείς να αντικαταστήσεις το συμβατικό κουδούνι της εξώπορτάς σου με ένα smart. Όταν το κουδούνι θα χτυπά, θα ξέρεις αμέσως ποιος είναι. Μπορείς παράλληλα να συνδέσεις κάποια από αυτά με τον προσωπικό σου βοηθό και μέσω αυτού να ξέρεις τι συμβαίνει έξω από την πόρτα σου. Με το Xiaomi Smart Doorbell 3 έχεις τη δυνατότητα να μιλάς σε όποιον περιμένει απ’ έξω μέσω αμφίδρομου ήχου, ή να καταγράψεις έτοιμες, προ-ηχογραφημένες απαντήσεις.

 

Επισκέψου ένα κατάστημα Κωτσόβολος που είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει στην πόλη που σπουδάζεις ή μπες στο εδώ όπου θα βρεις όλες τις λύσεις για να μένεις ήσυχος μέσα και έξω από το φοιτητικό σου σπίτι.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και βρες όλες τις λύσεις για το φοιτητικό σου σπίτι!

Μπορείς να δεις ακόμη