Ο κλιματισμός στοιχίζει πολύ λιγότερο από όσο νόμιζες

by Aggeliki Tsoukana

Ένα ερώτημα που σε ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες είναι το πώς γίνεται να λειτουργεί το κλιματιστικό αποδοτικότερα για να κρατά τον χώρο σου δροσερό και ταυτόχρονα την τσέπη σου γεμάτη.

Αν σχεδιάζεις να αντικαταστήσεις το υπάρχον κλιματιστικό σου ή να αγοράσεις ένα καινούριο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις ώστε να κάνεις μια πραγματικά συμφέρουσα αγορά.

 

Προσοχή στην ενεργειακή κλάση

Το πρώτο που πρέπει να αναζητήσεις είναι η κλάση την οποία θα επιλέξεις. Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν κατατάσσονται σε κάποια υψηλή ενεργειακή κλάση μπορεί να είναι πιο φτηνές, αλλά σε βάθος χρόνου θα σου κοστίσουν περισσότερα χρήματα αφού είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες. Ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+++ καταναλώνει περίπου 45% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με ένα ενεργειακής κλάσης Α και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει απόσβεση του επιπλέον κόστους σε ένα έως δύο χρόνια ανάλογα και με τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής.

 

Επιλογή ισχύος ΒΤU

Λέγοντας «ισχύς» εννοούμε την ποσότητα ενέργειας ανά ώρα που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία στον χώρο μας. Στην αγορά των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε BTU (British Thermal Unit) και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά από όλους τους κατασκευαστές. Ο υπολογισμός της ισχύος που πρέπει να έχει το κλιματιστικό για να μπορεί να μεταβάλει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία στον χώρο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο τα τετραγωνικά του δωματίου.

Αν το κλιματιστικό είναι μικρής ισχύος συγκριτικά με τον χώρο, θα λειτουργεί συνεχώς προσπαθώντας να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και θα αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος. Αντίθετα, αν είναι μεγάλο για τον χώρο, θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την προβλεπόμενη.

Είναι σημαντικό λοιπόν να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους και να επιλέξουμε ένα κλιματιστικό με την κατάλληλη ισχύ για τον χώρο που θα το τοποθετήσουμε, ώστε να λειτουργεί με τη μέγιστη οικονομία.

 

 

Συντήρηση και φροντίδα

Η συστηματική συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή λειτουργία του για περισσότερο χρόνο. Φρόντιζε να καθαρίζεις τακτικά τα φίλτρα από τη σκόνη που συσσωρεύεται εκεί, ώστε το κλιματιστικό να λειτουργεί ανεμπόδιστα και συνεπώς πιο οικονομικά.

Παράλληλα, θα πρέπει να προγραμματίζεις και τη διαδικασία συντήρησης του κλιματιστικού σου από εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ο βαθύς καθαρισμός της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας από ένα έμπειρο τεχνικό, θα σου εξασφαλίσει την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού σου για πολλά χρόνια ακόμα.

 

 

Τεχνολογία inverter

Τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter, μόλις ξεκινήσουν να λειτουργούν δουλεύουν στη μέγιστη ισχύ μέχρι να φτάσουν τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει και τότε ελαττώνονται οι στροφές λειτουργίας. Ο συμπιεστής μεταβλητής απόδοσης ρυθμίζει τις στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα η μονάδα να λειτουργεί για συνεχόμενο χρόνο στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο διατηρώντας τη θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου σταθερή χωρίς να δαπανείται παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. Τα κλιματιστικά τύπου inverter εξοικονομούν έως και 50% στην κατανάλωση ρεύματος, για αυτό άλλωστε τα συμβατικά κλιματιστικά έχουν σχεδόν αποσυρθεί από την αγορά. Αν αποφασίσεις να αντικαταστήσεις το παλιό σου κλιματιστικό, όχι μόνο θα κάνεις οικονομία στο ρεύμα, αλλά θα μπορείς να συνδυάσεις τον κλιματισμό με αφύγρανση και ιονιστή, δημιουργώντας έτσι άριστες συνθήκες κλιματισμού και ατμόσφαιρας στον χώρο σου.

 

Εξειδικευμένες λειτουργίες

Μια σύγχρονη μονάδα κλιματισμού διαθέτει πληθώρα από εξειδικευμένες λειτουργίες που έχουν σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι επιλογές στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, στην κατεύθυνση του αέρα, η λειτουργία ύπνου και ο απομακρυσμένος χειρισμό μέσω Wi-Fi είναι μόνο μερικές από αυτές που σου παρέχουν αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι η λειτουργία του air condition είναι δαπανηρή, αλλά στην πραγματικότητα αν κάνεις τις σωστές επιλογές και την κατάλληλη χρήση, το κλιματιστικό σου μπορεί να μετατραπεί στον οικονομικότερο τρόπο που διαθέτεις για την ψύξη και τη θέρμανση του χώρου σου.

Μπορείς να δεις ακόμη