Οδήγηση και κινητό: Τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε!

by K Admin

 

Μια συνήθης κακή συνήθεια των περισσοτέρων οδηγών είναι η χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Σημαντικός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί απόσπαση της προσοχής κι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν –επίσης- ότι πολλοί οδηγοί, όχι μόνο χρησιμοποιούν το κινητό για τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά γράφουν/ διαβάζουν μηνύματα, ή παίζουν παιχνίδια ενώ οδηγούν!

Σίγουρα, λοιπόν, οδήγηση και κινητό δεν πρέπει να συνδυάζονται. Ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, τα παρακάτω αξεσουάρ θα σε βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένος σ’ αυτήν.

 

Ακουστικά Bluetooth

 

Τα ακουστικά Bluetooth είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ για ν’ απαντάμε σε κλήσεις ενώ οδηγούμε χωρίς ν’ αφήσουμε τα χέρια από το τιμόνι. Η συνομιλία, ωστόσο, πρέπει να είναι σύντομη, ενώ ενημερώνουμε το συνομιλητή μας ότι αυτή τη στιγμή οδηγούμε. Η σωστή χρήση του ακουστικού Bluetooth προϋποθέτει να γίνεται η ενεργοποίηση του Bluetooth του κινητού πριν ξεκινήσει η οδήγηση. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε το επίπεδο μπαταρίας του αξεσουάρ καθώς και του smartphone μας.

 

Βάση στήριξης αυτοκινήτου

 

Η βάση στήριξης αυτοκινήτου αποτελεί την ιδανική λύση για την ασφαλή και πρακτική χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επιπλέον, ίσως να θέλεις να αξιοποιήσεις τη λειτουργία GPS του smartphone σου. Επομένως, θα χρειαστείς μία βάση στήριξης που θα στηρίζει το τηλέφωνό σου σε σημείο που θα είναι εύκολο στην παρακολούθηση του GPS, χωρίς να εμποδίζει την ορατότητα. Μία βάση, όπως η Yenkee Universal, ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα και έτσι τοποθετείται εύκολα στο ταμπλό, ή στο παρμπρίζ του οχήματός σου.

 

Φορτιστής αυτοκινήτου USB

 

Το Bluetooth είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες του κινητού. Ο φορτιστής αυτοκινήτου USB θα σε απαλλάξει απ’ το άγχος ότι τελειώνει η μπαταρία του smartphone σου σε μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο. Λειτουργεί με απευθείας σύνδεση στη πρίζα του αναπτήρα του αυτοκινήτου παρέχοντας άμεση ισχύ και φόρτιση της συσκευής σου. Ορισμένοι φορτιστές σου δίνουν τη δυνατότητα να φορτίζεις και μία δεύτερη συσκευή ταυτόχρονα, αφού διαθέτουν δύο θύρες USB. Σε περίπτωση που το όχημά σου δεν διαθέτει θύρα αναπτήρα, τη λύση έρχεται να δώσει το Powerbank. Πρόκειται για μία επαναφορτιζόμενη φορητή μπαταρία που φορτίζει smartphones, tablets και οποιαδήποτε άλλη συσκευή μπορείς να φορτίσεις μέσω της υποδοχής USB. Το Powerbank λειτουργεί ουσιαστικά σαν μια «τράπεζα ρεύματος» που αποθηκεύει ενέργεια και σου επιτρέπει να φορτίσεις τη συσκευή σου εν κινήσει, χωρίς να χρειαστείς πρίζα, ή φορτιστή.

 

 

 

Καλώδιο σύνδεσης ΑUX


Μια απλή λύση για χρήση ανοιχτής ακρόασης κατά την οδήγηση, είναι το καλώδιο μεταφοράς ήχου Jack-to-Jack 3.5mm. Συνδέεται στην θύρα AUX του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου και μπορείς έτσι ν’ απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική που έχεις στο smartphone σου και να συνομιλήσεις με όποιον σε καλεί, μετατρέποντας τα ηχεία του αυτοκινήτου σου σε ηχεία ανοιχτής ακρόασης. Εναλλακτικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός ηχοσυστήματος αυτοκινήτου με λειτουργία Bluetooth και A2DP για κλήσεις σε ανοικτή ακρόαση, αλλά και ασύρματη αναπαραγωγή μουσικής απ’ το κινητό, ή το tablet σου. Ενεργοποιώντας την κατάσταση κλήσης του ηχοσυστήματος, η φωνή του οδηγού μεταφέρεται μέσω ενός μικροφώνου και η φωνή του συνομιλητή αναπαράγεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου. Εννοείται ότι, και στις δύο περιπτώσεις, το κινητό πρέπει να είναι τοποθετημένο σε μια βάση στήριξης.

 

Η πρόληψη είναι το παν

 

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, ή όταν χρησιμοποιείται ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth). Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε υπόψη μας ότι τηλεφωνική συνομιλία κατά την οδήγηση, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούμε Hands Free, ή ανοιχτή ακρόαση, δεν σημαίνει ότι πιάνουμε την κουβέντα με τις ώρες, ή ότι είναι ώρα για πολύπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες συνομιλίες! Αν πρέπει να μιλήσουμε για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, είναι προτιμότερο να σταματήσουμε το όχημα μας σε ασφαλές σημείο, χωρίς να προκαλούμε πρόβλημα στην κυκλοφορία, και τότε να μιλήσουμε στο κινητό τηλέφωνο για όση ώρα θέλουμε.

 

Ας μας γίνει λοιπόν κανόνας να μη μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούμε, αλλά και αν πάρουμε κάποιον τηλέφωνο και αντιληφθούμε ότι οδηγεί, τον ενημερώνουμε άμεσα ότι θα ξανακαλέσουμε αργότερα και κλείνουμε το τηλέφωνο αμέσως.

 

Μπορείς να δεις ακόμη