ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ

by K-Admin

Όπου και αν βρίσκεσαι, είτε πρόκειται για την κύρια κατοικία σου, είτε για το εξοχικό, το γραφείο, είτε για έναν χώρο που νοικιάζεις, το κλιματιστικό είναι μια αξιόπιστη λύση για ζεστασιά τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Πριν αποφασίσεις ποια συσκευή θέλεις να αγοράσεις, θα πρέπει να σκεφτείς μια σειρά από παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική σου επιλογή. Για παράδειγμα, την έκταση του χώρου που θέλεις να καλύψεις, πόσες ώρες θα το χρησιμοποιείς, αν η ιδιοκτησία είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία, αν στον ίδιο χώρο κατοικούν καπνίζοντες, υπάρχουν άνθρωποι με αλλεργίες ή αιωρείται σκόνη από τζάκι, αν θέλεις να συνδυάσεις επιδόσεις με αθόρυβη λειτουργία και αν επιθυμείς να ελέγχεις τη συσκευή σου απομακρυσμένα. Για όλα αυτά, στο site του Κωτσόβολου θα βρεις έναν νέο, αυτοματοποιημένο οδηγό, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα σου προτείνει ποιο κλιματιστικό ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες σου.

 

 

Ποιο είναι το μέγεθος του χώρου που θέλεις να καλύψεις

Τα τετραγωνικά του χώρου που θέλεις να καλύψεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική σου επιλογή. Θα πρέπει απλά να πάρεις τη μεζούρα και να βρεις το εμβαδό του δωματίου. Οι κατηγορίες είναι τρεις, ανάλογα αν είναι μικρό, δηλαδή κάτω από 25 τετραγωνικά μέτρα, μεσαίο δηλαδή από 26 έως και 45 τ.μ. ή μεγάλο που σημαίνει πάνω από 45 τ.μ. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος τόσο πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι ισχύς του κλιματιστικού που θα πρέπει να επιλέξεις. Ένας λάθος υπολογισμός θα οδηγήσει σε προτάσεις που δεν επαρκούν για τον χώρο σου, με αποτέλεσμα η συσκευή να δουλεύει συνεχώς και να καταπονείται προκειμένου να φτάσει τη θερμοκρασία στο επίπεδο που έχεις καθορίσει. Όμοια, αν επιλέξεις συσκευή με περισσότερα BTU από όσα πραγματικά χρειάζεσαι, θα προκληθεί δυσλειτουργία στο κλιματιστικό και θα ξοδέψεις περισσότερα χρήματα.

 

Πόσες ώρες θα χρησιμοποιείς το κλιματιστικό

Οι ώρες χρήσης του κλιματιστικού εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Όσο περισσότερο το κρύο ή η ζέστη, τόσο πιο πολλές ώρες θα λειτουργεί η συσκευή. Άρα, η επιλογή κλιματιστικού με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση θα σε βοηθήσει να έχεις από τη μία τη θερμική άνεση που θέλεις, από την άλλη να κάνεις οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος. Τα κλιματιστικά τύπου Inverter είναι μια εξαιρετική λύση για αποδοτική ψύξη/ θέρμανση με ταυτόχρονη χαμηλή κατανάλωση. Ο συμπιεστής τους τροποποιεί την ταχύτητα λειτουργίας του, για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο θερμοκρασίας με αποτέλεσμα το τελικό κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού με τεχνολογία Inverter να είναι έως και 50% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα συμβατικό.

Εννοείται ότι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσεις είναι η ύπαρξη λειτουργίας ECO mode, για ακόμα πιο χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, δίχως εκπτώσεις στις επιδόσεις.

 

 

Σε τι τύπο κατοικίας μένεις

Ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας σου διαμορφώνεται η επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού. Διαφορετικές ανάγκες έχει ένα σπίτι που βρίσκεται σε πολυκατοικία, μεταξύ ορόφων, διαφορετικές ένα ρετιρέ και άλλες μια μονοκατοικία. Στην πρώτη περίπτωση λόγω του ότι βρίσκεσαι μεταξύ δύο κατοικιών ή μιας και του εδάφους αν είσαι σε ισόγειο, εξασφαλίζεται καλύτερη μόνωση, άρα έχεις μικρές απώλειες θερμότητας. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις δροσιά και ζέστη με μια συσκευή λιγότερο ισχυρή σε σύγκριση με τους άλλους δύο τύπους κατοικιών. Αν μένεις σε μονοκατοικία ή ρετιρέ, ακριβώς πάνω από το ταβάνι σου υπάρχει η ταράτσα, που είναι εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Για να διασφαλίσεις άνετη διαβίωση στο εσωτερικό του σπιτιού σου, θα χρειαστείς σίγουρα μια ισχυρή συσκευή, προκειμένου να προσεγγίζει την επιθυμητή θερμοκρασία με σχετική άνεση, χωρίς να καταπονείται. Έπειτα, αν δεν έχεις κάνει μόνωση, θα βοηθήσει πολύ αν το κλιματιστικό σου έχει λειτουργία αφύγρανσης, για να αποφύγεις την υγρασία και τις αρνητικές της συνέπειες. Μεταξύ αυτών είναι το μαύρισμα των τοίχων και των κουφωμάτων, όπως επίσης η εμφάνιση μούχλας, καταστάσεις επιβλαβείς για την υγεία και επιβαρυντικές για τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση που η περιοχή που μένεις διακρίνεται για το ψυχρό κλίμα της, η λειτουργία Defrost είναι απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της μονάδας.

 

 

Νοικοκυριό με άτομα που έχουν αλλεργίες, καπνίζοντες ή σκόνη από τζάκι

Εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, το καλό κλίμα προϋποθέτει και καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς μικροοργανισμούς, σκόνη, στάχτη και οσμές, κατάλληλη για άτομα με αλλεργίες ή παθήσεις του αναπνευστικού και ιδανική για βρέφη και μικρά παιδιά.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν εξειδικευμένα φίλτρα για την ψύξη και τον καθαρισμό του αέρα από μικροοργανισμούς, σκόνη και οσμές. Ωστόσο, οι σημερινές ανάγκες για βέλτιστη υγιεινή και άνεση έχουν ωθήσει τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν στα προϊόντα τους εξειδικευμένους ιονιστές. Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο προηγμένης τεχνολογίας που απελευθερώνει ιόντα στον αέρα, με αποτέλεσμα ο αέρας που φτάνει στον κλιματιζόμενο χώρο να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους ξένα σωματίδια όπως σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεις έναν χώρο απαλλαγμένο από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις αλλεργίες, εκμηδενίζοντας τις αρνητικές συνέπειες του επιβαρυμένου αέρα.

 

 

Επίπεδο θορύβου

Ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο άνεσης. Αν τοποθετήσεις το κλιματιστικό σε ένα γραφείο ή ένα υπνοδωμάτιο θα πρέπει η συσκευή που θα επιλέξεις να λειτουργεί σε όσο το δυνατό πιο χαμηλό επίπεδο θορύβου. Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν λειτουργία χαμηλού θορύβου και έτσι εξασφαλίζεις ηρεμία μυαλού για να κοιμηθείς και να εργαστείς. Τα ίδια ευεργετικά πλεονεκτήματα απολαμβάνει και ένας μαθητής ή φοιτητής που διαβάζει για τα καθημερινά μαθήματα ή για τις εξετάσεις. Τα αθόρυβα κλιματιστικά είναι παράλληλα και υψηλών επιδόσεων, άρα ταυτόχρονα με τη ζεστασιά και τη δροσιά αποφεύγεις τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

 

 

Χειρισμός από απόσταση

Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία καταργεί τις αποστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και όταν πρόκειται για τον χειρισμό του κλιματιστικού σου. Η πλειοψηφία των σύγχρονων συσκευών συνδέεται με το κινητό ή το tablet σου μέσω Wi-Fi και ειδικής εφαρμογής που παρέχει ο κάθε κατασκευαστής. Έτσι μπορείς όχι μόνο να καθορίζεις από απόσταση τις λειτουργίες του κλιματιστικού αλλά και να το προγραμματίζεις να ξεκινάει και να σταματάει τις ώρες που λείπεις. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατή η ομαδοποίηση ίδιων συσκευών που έχεις σε ένα σπίτι ή η δημιουργία διαφορετικών ομάδων, για διαφορετικές κατοικίες, προκειμένου να έχεις τον απόλυτο έλεγχο με τον λιγότερο δυνατό αριθμό κινήσεων.

Τα ακόμα πιο έξυπνα κλιματιστικά χρησιμοποιούν σύγχρονους βοηθούς όπως η Alexa της Amazon ή το Google Home, για τη διαχείρισή τους μέσω φωνητικών εντολών. Έτσι δεν θα ψάχνεις συνεχώς το smartphone σου ή το τηλεχειριστήριο, που πιθανό να έχουν πέσει ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή έχουν μπλεχτεί με τα σκεπάσματα.

Με το νέο εργαλείο επιλογής κλιματιστικού και την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού της αλυσίδας καταστημάτων Κωτσόβολος, παίρνεις το κλίμα του σπιτιού στα χέρια σου.

Μπορείς να δεις ακόμη