1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κοτόσουπα αβγολέμονο
Η all time classic εκδοχή της ελληνικής κοτόσουπας, χρειάζεται λίγα, αλλά πολύ καλής ποιότητας υλικά.
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, κομμένο στα 8
- 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κοτσάνια σέλινο
- 2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
- 1 πατάτα σε χοντρά κομμάτια
- 1/2 – 3/4 φλιτζανιού ρύζι γλασέ (όσο προτιμάτε)
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Για το αβγολέμονο
- 2 αβγά
- 2 λεμόνια, το χυμό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με δυόμιση λίτρα νερό και το τοποθετούμε στη φωτιά. Προσθέτουμε τη δάφνη, το σέλινο, τα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για μισή ώρα, αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια της σούπας με τρυπητή κουτάλα.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά και βράζουμε για 40 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα και να βράσει το κοτόπουλο. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει σε πιατέλα για να μπορέσουμε να το ξεκοκκαλίσουμε. Μουλιάζουμε και το ρύζι σε κρύο νερό.
- Αφαιρούμε το σέλινο (για να μην πρασινίσει η σούπα μας) και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Αφήνουμε να ξαναπάρει βράση, ξεβγάζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
- Σε ευρύχωρο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους εξακολουθώντας το χτύπημα για να ενσωματωθούν και μετά λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας πάντα.
- Σβήνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε να παίρνουμε ζωμό με την κουτάλα και να τον προσθέτουμε σταδιακά χτυπώντας πάντα με το σύρμα. Αφού ενσωματώσουμε στο αβγολέμονο 3-4 κουτάλες σούπας, επιστρέφουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στη σούπα, πιάνουμε από τα χερούλια και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να ενσωματωθεί και αφήνουμε τη σούπα να ηρεμήσει.
- Αφαιρούμε από το κοτόπουλο κόκκαλα και πέτσες και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια. Τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή προσθέτοντας έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό, αν προτιμάμε.
Tαϋλανδέζικη κοτόσουπα με γάλα καρύδας
Η αυθεντική ονομασία της είναι Tom Kha Gai και πρόκειται για μια πικάντικη σούπα με γλυκές ανταύγειες που κάθε κουταλιά της σου ανοίγει το ρινικό διάφραγμα αφήνοντας σου μια αίσθηση ζεστής αγκαλιάς στην ψυχή και βελούδου στο στόμα. Τα ανατολίτικα υλικά θα τα βρείτε σε ασιατικά μπακάλικα.
Υλικά για 4 άτομα
Για το ζωμό:
- 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 1 καρότο σε χοντρά κομμάτια
Για τη σούπα:
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή σπορέλαιο
- ½ κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 1 καυτερή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ ή γκαλάνγκαλ καθαρισμένο σε φέτες λεπτές
- 1 ρίζα λέμονγκρας σε χοντρά κομμάτια
- 2 κ.σ. πάστα κόκκινου κάρυ (red thai curry paste)
- 1,25 lt ζωμό κοτόπουλου
- 6-7 φύλλα kaffir lime
- 150 γρ. μανιτάρια λευκά σε φετούλες
- 1 κονσέρβα άγλυκη κρέμα καρύδας
- Τα ψαχνά από το στήθος του κοτόπουλου
- 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- 2 κ.σ. fish sauce ή σόγια σος
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φετούλες (με το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 1 λάιμ
- 1 ματσάκι κόλιανδρο
Εκτέλεση
- Βράζουμε το στήθος του κοτόπουλου μέσα σε 2 λίτρα νερό, μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 40 λεπτά περίπου, ξεφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα.
- Σουρώνουμε το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό. Κρατάμε και το κοτόπουλο στην άκρη να κρυώσει λίγο πριν το ξεκοκκαλίσουμε και απομακρύνουμε τις πέτσες.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, την πιπερίτσα τσίλι, το γκαλάνγκαλ ή το τσίλι, το λέμονγκρας και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πάστα κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου, τα φύλλα καφίρ λάιμ και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά. Αν θέλουμε, σουρώνουμε τη σούπα και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Δεν είναι όμως απαραίτητο.
- Προσθέτουμε το γάλα της καρύδας τα ψαχνά από το κοτόπουλο, τα μανιτάρια και φέρνουμε τη σούπα ξανά σε βρασμό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτοντας τη ζάχαρη καρύδας, τη fish sauce και το χυμό του λάιμ.
- Σερβίρουμε την σούπα με μπόλικο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, τα τρυφερά φύλλα από τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και φέτες λάιμ.
Κοτόσουπα κρέμα με τραχανά
Απλή κι υπέροχη αυτή η σούπα έχει βελούδινη υφή και υπέροχη γεύση. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε.
Υλικά για 4-5 άτομα:
- 3 μπούτια κοτόπουλου
- 2 κρεμμύδια στα 4
- 1 μεγάλη ή 2 μέτριες πατάτες, στα 4
- 2 καρότα ολόκληρα
- 2-3 κλαδάκια σέλινο
- ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
- 2 λεμόνια χυμό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κοτόπουλο με 2 ½ λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για μία ώρα περίπου.
- Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο, το σέλινο και τα καρότα. Προσθέτουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ.
- Στο μεταξύ έχει κρυώσει το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκκαλα. Κάνουμε το ψαχνό κομματάκια, κόβουμε τα καρότα σε φετούλες και ψιλοκόβουμε το σέλινο.
- Τα ρίχνουμε στη σούπα να πάρουν μια βράση όλα μαζί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, αν χρειάζεται. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα την αραιώνουμε με λίγο νερό.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα, προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.