Η φόρτιση του κινητού σου μοιάζει με κάτι απλό. Βάζεις το καλώδιο, περιμένεις, τέλος. Σωστά; Ναι… αλλά όχι πάντα. Κυκλοφορούν διάφοροι «κανόνες» και συμβουλές που μάλλον έχεις ακούσει και που, κακά τα ψέματα, δεν ισχύουν. Ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι απλώς… μύθος.
1. Πρέπει να αφήνεις τη μπαταρία να αδειάζει τελείως πριν τη φορτίσεις
Αυτό ίσχυε παλιά, σε άλλες τεχνολογίες μπαταριών. Οι σημερινές συσκευές (με μπαταρίες λιθίου) δεν το χρειάζονται και μάλιστα, δεν το «θέλουν». Αν αφήνεις τη συσκευή να σβήνει κάθε φορά, ταλαιπωρείς τη μπαταρία. Κράτα τη συνήθως ανάμεσα στο 20%-80% για να την έχεις περισσότερο καιρό σε καλή κατάσταση.
2. Δεν πειράζει να αφήνεις τη συσκευή στην πρίζα όλο το βράδυ
Εδώ το πράγμα είναι κάπως πιο σύνθετο. Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές έχουν μηχανισμούς που σταματούν τη φόρτιση στο 100%. Όμως, το να μένει συνέχεια φορτισμένη και μάλιστα να ζεσταίνεται κάτω από το μαξιλάρι ή πάνω στο στρώμα, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Κι αν αυτό γίνεται κάθε βράδυ, για μήνες, η μπαταρία σου δε θα το ξεχάσει.
3. Η γρήγορη φόρτιση καταστρέφει τη μπαταρία
Η γρήγορη φόρτιση που υποστηρίζεται επίσημα από τον κατασκευαστή της συσκευής σου είναι ασφαλής αφού έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν χρησιμοποιείς μη εγκεκριμένους φορτιστές ή «πειραγμένα» καλώδια για να φορτίζει πιο γρήγορα απ’ όσο πρέπει. Εκεί, ναι, μπορεί να έχεις θέμα. Άρα στη γρήγορη φόρτιση λέμε ναι αλλά με τον σωστό εξοπλισμό.
4. Όλοι οι φορτιστές κάνουν την ίδια δουλειά
Μύθος που μπορεί να σου κοστίσει. Όχι, δεν είναι όλοι οι φορτιστές ίδιοι. Αν ο φορτιστής δεν είναι γνήσιος ή δεν είναι εγκεκριμένος για τη συσκευή σου, μπορεί να φορτίζει με λάθος τρόπο, να τη ζεσταίνει ή ακόμα και να της προκαλέσει ζημιά. Μη ρισκάρεις για κάτι που φαίνεται «ίδιο» αλλά δεν είναι.
5. Αν φορτίζεις συχνά, χαλάς τη μπαταρία
Άλλος ένας μύθος που βασίζεται σε παλιά δεδομένα. Η σημερινή τεχνολογία προτιμά πολλές μικρές φορτίσεις μέσα στη μέρα, αντί για μία μεγάλη από το 0% στο 100%. Οπότε, ναι, μπορείς να φορτίζεις όταν είσαι στο 40% ή στο 60%, χωρίς φόβο.
Άκου τη συσκευή σου, όχι τους μύθους
Μην πιστεύεις ό,τι ακούς. Όταν πρόκειται για τη μπαταρία σου, λίγη γνώση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια συσκευή που κρατάει χρόνια και μία που σε αφήνει στα κρύα του λουτρού μέσα στον πρώτο χρόνο. Μην το ρισκάρεις.