Οι καλύτερες εναλλακτικές θέρμανσης

by K-Admin 1

 

Όταν το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης θέρμανσης σε όλους τους χώρους του σπιτιού με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης, τότε πολλές φορές δεν αρκεί μόνο μία επιλογή για να θερμάνεις μία οικία. Ειδικότερα αυτή την περίοδο που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και πρέπει να καλυφθούν διαφορετικές ανάγκες.

Φαντάσου, για παράδειγμα, την ώρα που εσύ εργάζεσαι ή κάνεις online μάθημα στο δωμάτιό σου, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να περνάει το χρόνο του στο σαλόνι ή στην κουζίνα. Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης για κάθε ένα χώρο του σπιτιού. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε για σένα μια λίστα με τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή για κάθε μια ανάγκη ξεχωριστά.

 

Αερόθερμα – Για ζεστασιά σε κάθε σημείου του σπιτιού

Τα αερόθερμα χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση αντιστάσεων ή κεραμικών στοιχείων στο εσωτερικό τους, ενώ περιλαμβάνουν και θερμοστάτη εξασφαλίζοντας καλύτερη απόδοση και οικονομία. Είναι ιδανικά όταν λειτουργούν συμπληρωματικά με άλλους τρόπους θέρμανσης, αφού συμβάλουν στην ταχύτερη επίτευξη θερμοκρασίας λόγω της κυκλοφορίας αέρα μέσω του ανεμιστήρα, αλλά και της θέσης τοποθέτησης στο δάπεδο. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά αλλά και την αποθήκευση, ενώ διατίθενται μοντέλα που είναι ιδανικά για χρήση στο μπάνιο με προστασία από υδρατμούς για ένα ζεστό και άνετο μπάνιο.

 

 

Θερμοπομποί – Αποτελεσματική και αθόρυβη θέρμανση

Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο ως συμπληρωματική όσο και ως κύρια θέρμανση. Με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των χώρων, χωρίς έξοδα συντήρησης και δυσκολία στην τοποθέτηση. Υπάρχουν επιτοίχιοι θερμοπομποί, που διαθέτουν τις κατάλληλες βάσεις και για επιδαπέδια τοποθέτηση.

Η λειτουργία των θερμοπομπών βασίζεται στη φυσική ροή του αέρα. Ο αέρας εισέρχεται από το κάτω μέρος της συσκευής, θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο και στη συνέχεια εξέρχεται από το πάνω μέρος του θερμοπομπού προς τον χώρο με φυσική διάχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρμονική και πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας στον χώρο. Θερμαίνουν αποτελεσματικά χωρίς να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, λειτουργούν εντελώς αθόρυβα, και δεν διανέμουν εκ νέου τη σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνα στον χώρο σου. Χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ιδανικούς για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα. Το κόστος αγοράς ενός θερμοπομπού εξαρτάται κυρίως από την ισχύ και τις διαστάσεις του.

Ο θερμοπομποί επιτυγχάνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση με δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης ή και ρύθμισης θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να θερμαίνεις επιλεκτικά τους χώρους που θέλεις, όπως θέλεις, όταν το θέλεις. Στα συνδεδεμένα μοντέλα, όπως π.χ. η σειρά Genius της Rohnson, παρέχεται δωρεάν εφαρμογή για να ελέγχεις και να ρυθμίζεις τη συσκευή από το κινητό σου. Για παράδειγμα, τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορείς να έχεις σε λειτουργία αποκλειστικά τους θερμοπομπούς των υπνοδωματίων και απενεργοποιημένους αυτούς του υπόλοιπου σπιτιού. Ή να ενεργοποιείς τη θέρμανση πριν επιστρέψεις στο σπίτι από την εργασία σου, ώστε να απολαμβάνεις ζέστη και θαλπωρή από το πρώτο λεπτό που θα μπεις στον χώρο σου.

 

 

Καλοριφέρ Mica – Για ζέστη και θαλπωρή διαρκείας

Τα καλοριφέρ Mica είναι αθόρυβες ηλεκτρικές θερμάστρες όπου συνδυάζουν την αρχή της μεταφοράς θέρμανσης και τη θερμότητα που παράγεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία. Αξιοποιώντας την αρχή της μεταφοράς θέρμανσης, όπου ο θερμός αέρας έλκει τον ψυχρό αέρα, ένα καλοριφέρ Mica μπορεί να θερμάνει πολύ πιο γρήγορα ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο. Ο εν λόγω συνδυασμός μεθόδων θέρμανσης ζεσταίνει τον χώρο ομοιόμορφα εξασφαλίζοντας φυσικό και άνετο περιβάλλον χωρίς να προκαλείται ξήρανση της ατμόσφαιρας. Χάρη στην απουσία ανεμιστήρων εξασφαλίζεται η διατήρηση των επιπέδων σχετικής υγρασίας του δωματίου.

Τα καλοριφέρ Mica έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά δωμάτια έως και 30 τ.μ., πράγμα που τα καθιστά ευέλικτες επιλογές για μικρούς χώρους. Είναι πολύ ελαφρύτερα από τα «παραδοσιακά» καλοριφέρ και μεταφέρονται εύκολα όπου τα χρειάζεσαι. Επιπλέον, διαθέτουν θερμική ασφάλεια για την αποφυγή υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν επιπλέον αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση ανατροπής της συσκευής, ή και ασύρματη συνδεσιμότητα για να τα ελέγχεις και να τα χειρίζεσαι από το κινητό, όπου κι αν βρίσκεσαι.

 

 

 

Ηλεκτρικές θερμάστρες – Ιδανική ζεστασιά σε όλα τα δωμάτια

Ελαφριές και μικρές σε μέγεθος, οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι ιδανικές για μεταφορά και τοπική θέρμανση αφού θερμαίνουν τέλεια ό,τι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτές. Παρέχουν άμεση θέρμανση, ευκολία στη μεταφορά ενώ υπάρχουν μοντέλα με δυνατότητα περιστροφής, η οποία καθιστά τη θέρμανση ενός χώρου ακόμη πιο αποτελεσματική.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα μοντέλα χαλαζία (quartz) με μεγάλη διάρκεια ζωής και στις αποδοτικότατες θερμάστρες άνθρακα (carbon). Διαθέτουν έως και 4 επίπεδα ρύθμισης θέρμανσης και ρυθμιζόμενο θερμοστάτη για να κρατάς σταθερή τη θερμοκρασία στο χώρου σου, καθώς και θερμοστάτη ασφαλείας για προστασία από υπερθέρμανση και βραχυκύκλωμα και αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση πτώσης της συσκευής.

 

Θερμάστρες πετρελαίου – Αποτελεσματική λύση θέρμανσης μέσα στο βαρύ χειμώνα

Οι θερμάστρες πετρελαίου είναι μία καλή επιλογή, μεγάλης απόδοσης, ανάλογα με τον χώρο. Διαχωρίζοντάς τις στις κλασικές θερμάστρες πετρελαίου και τις inverter, είναι και εύκολες στη χρήση, τη μετακίνηση και ασφαλείς. Δημιουργούν σε ελάχιστο χρόνο την επιθυμητή θερμοκρασία, διατηρώντας τη σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και αποτελούν ιδανική λύση θέρμανσης μέσα στον βαρύ χειμώνα, για σπίτια με πρόβλημα μόνωσης, έλλειψη κεντρικής θέρμανσης, ή ακόμα και για κατοικίες εκτός ηλεκτρικού δικτύου.

 

 

Σόμπες υγραερίου – Άμεση απόδοση και χαμηλή κατανάλωση

Με μεγάλη απόδοση, ποιότητα, αυτονομία και με χαμηλό κόστος που είναι ελεγχόμενο και σταθερό, οι σόμπες υγραερίου θα ζεστάνουν τον χώρο σου. Το υγραέριό τους είναι από τα αποδοτικότερα και πιο οικονομικά καύσιμα, ενώ είναι εξοπλισμένες με μηχανισμούς ασφαλείας φροντίζοντας για τη ζεστασιά, την ασφάλειά σου, αλλά και για την τσέπη σου.

Επειδή η θερμάστρα υγραερίου «ανεβάζει» τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα, είναι ιδανική για να σου εξασφαλίζει θαλπωρή σε χώρους που δεν παραμένεις για πολλή ώρα – όπως π.χ. για να απολαμβάνεις κάθε πρωί για ένα μισάωρο τον καφέ σου στο σαλόνι.

 

Κλιματιστικά – Θέρμανση και ψύξη με μία συσκευή

Από τις πλέον δημοφιλείς λύσεις κεντρικής θέρμανσης, τα κλιματιστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος σπιτιού και να το ζεστάνουν αποτελεσματικά με χαμηλό κόστος. Επιπλέον, η τεχνολογία inverter με την οποία είναι εφοδιασμένα τα σύγχρονα κλιματιστικά, σε συνδυασμό με την υψηλή ενεργειακή κλάση, προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου. Κατά συνέπεια επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και γρηγορότερη απόσβεση του κόστους αγοράς.

Η αθόρυβη λειτουργία, το καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα, το αβλαβές ψυκτικό υγρό και η δυνατότητά τους να λειτουργούν σε ακραίες κλιματικές συνθήκες κάνουν τα κλιματιστικά inverter ιδανικά και για τον χειμώνα. Παράλληλα, μ’ ένα έξυπνο κλιματιστικό μπορείς να ελέγχεις και να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στο σπίτι από το κινητό σου. Έτσι, έχεις καλύτερο έλεγχο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις πάντα την ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι.

Μπορείς να δεις ακόμη