Οι συσκευές που θα κάνουν πιο ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι είναι πολλά τα προτερήματα του να ξυπνάς νωρίς το πρωί. Οι πρωινοί τύποι είναι πιο επιτυχημένοι, πιο ευτυχισμένοι, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, ενώ είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους. Παρόλα αυτά, για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού το πρωινό ξύπνημα είναι μια καθημερινή ταλαιπωρία. Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τα πρωινά μας πιο εύκολα και πιο ευχάριστα.

 

Πρωινό ξύπνημα μετά μουσικής

Το ξυπνητήρι, είναι ένας από τους λόγους που το πρωινό ξύπνημα είναι συχνά βάναυσο. Ο απότομος ήχος του μπορεί να σε ξυπνήσει πολύ «βίαια». Η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει πολύ στρες, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αν χρησιμοποιείς «παραδοσιακό» επιτραπέζιο ξυπνητήρι, θα σου προτείναμε να το κρατήσεις, αλλά… μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Οι εναλλακτικές άλλωστε είναι πολλές.

Στις μέρες μας οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινητό του ως ξυπνητήρι, αφού τα smartphone διαθέτουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στη συγκεκριμένη λειτουργία. Εκτός από το «ενσωματωμένο» ξυπνητήρι του λειτουργικού, οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν αντίστοιχες εφαρμογές τρίτων. Οι επιλογές είναι πολλές, τόσο για λειτουργικό Android όσο και για iOS. Τα clock alarm apps είναι προσαρμόσιμα και σου επιτρέπουν να ξυπνάς με τον καλύτερο για εσένα τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένες εφαρμογές σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την ποιότητα του ύπνου και σε βοηθάνε να κοιμάσαι καλύτερα, ή μπορείς να ρυθμίζεις το κουμπί «Snooze» έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η αναβολή / ματαίωση του ξυπνητηριού. Βάλε στο κινητό σου το αγαπημένο σου τραγούδι για ξυπνητήρι και ρύθμισε την ένταση ήχου να ανεβαίνει σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει σωστά.

Επιπρόσθετα, μπορείς να αξιοποιήσεις ένα ασύρματο ηχείο, το οποίο μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με το smartphone σου, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα ακούσεις το ξυπνητήρι, χωρίς να χρειάζεται να έχεις το κινητό σου διαρκώς «πάνω» από το κεφάλι σου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αλλάζεις τον ήχο του ξυπνητηριού ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην συνηθίζεις σε μια μελωδία.

 

Βάλε ένα έξυπνο ξυπνητήρι στον καρπό σου

Τα βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας (activity trackers) διαθέτουν λειτουργίες που ανιχνεύουν και καταγράφουν τον τρόπο ζωής σου, την άθλησή σου και μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Κι επειδή ο ύπνος είναι μια από τις ζωτικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, οι περισσότερες συσκευές μπορούν και αναλύουν τον ύπνο σου, από άποψη διάρκειας αλλά και ποιότητας, παρέχοντας στατιστικά στοιχεία για τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω δεδομένα, το βραχιόλι μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα έξυπνο ξυπνητήρι που φροντίζει να σε ξυπνήσει την κατάλληλη στιγμή. Ένα activity tracker όπως το Xiaomi Mi Band 4, όχι μόνο θα καταγράψει με ακρίβεια την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά χρησιμοποιεί ελαφριά δόνηση για να σε ξυπνάει ήρεμα.

 

Πρωινό ξύπνημα με την κατάλληλη θερμοκρασία

Τον χειμώνα, το πρωινό ξύπνημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Μέχρι να πάρεις τη γενναία απόφαση να αφήσεις τη ζεστασιά του παπλώματος, ο χρόνος περνάει και καταλήγεις να πηγαίνεις βιαστικά στη δουλειά σου. Εάν όμως έχεις φροντίσει να έχει το δωμάτιό σου την ίδια ζέση και θαλπωρή πριν ακόμα ξυπνήσεις, τότε δεν θα ξαναδυσκολευτείς ποτέ να «αφήσεις» το αφράτο πάπλωμά σου. Χάρη στις έξυπνες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, αυτό μπορείς να το πετύχεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πλέον μπορείς να χειρίζεσαι τις συσκευές σου από οποιδήποτε σημείο του σπιτιού, αρκεί να ενεργοποιήσεις το ασύρματο οικιακό σου δίκτυο. Όλες οι λειτουργίες των συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού θα είναι διαθέσιμες στο tablet ή το smartphone σου με ένα άγγιγμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι. Για παράδειγμα, με μία συσκευή όπως ο θερμοπομπός Rohnson R-077 Genius Wifi θα μπορείς, μέσα από μια mobile app για το κινητό σου, να δημιουργήσεις χρονοδιακόπτες. Η συσκευή θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Έτσι, για παράδειγμα, ρυθμίζοντάς το θερμοπομπό να «ανάβει» μισή ώρα πριν ξυπνήσεις, θα εξασφαλίσεις ότι θα απολαμβάνεις τον καφέ σου χωρίς να κρυώνεις, ενώ προγραμματίζοντάς το να απενεργοποιείται 10 λεπτά πριν φύγεις, θα είσαι σίγουρος πως δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσεις ανοικτό.

 

Βρες το σωστό κίνητρο

Δώσε στον εαυτό σου ένα κίνητρο για να σηκωθεί νωρίτερα και επιβράβευσέ τον. Ένα απολαυστικό smoothie, ένας φρεσκοψημένος καφές ή ένα θρεπτικό σνακ είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου. Άλλωστε και σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία κάνει πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται χρόνος και κόπος για να απολαύσεις ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό, αρκεί να έχεις τις κατάλληλες συσκευές.

Για παράδειγμα, με μία πολυκαφετιέρα στην κουζίνα σου μπορείς να απολαύσεις οποιοδήποτε χαρμάνι, απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου. Κι αν θέλεις να έχεις έτοιμο το καφεδάκι σου με το που σηκωθείς από το κρεβάτι, υπάρχει και η μηχανή Nespresso Delonghi EN270.SAE Prodigio & Milk Silver, η οποία συνδέεται μέσω Bluetooth με την εφαρμογή της Nespresso για Smartphones και σου επιτρέπει να πραγματοποιείς την εκχύλιση του καφέ σου απομακρυσμένα.

Αν βαρέθηκες το κλασικό τοστ και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό για το πρωινό σου, μπορείς να πειραματιστείς με μια σύγχρονη τοστιέρα. Δεν θα χρειαστεί να φας όλον τον χρόνο σου στην κουζίνα, ενώ θα πετύχεις γρήγορο και υγιεινό ψήσιμο. Φυσικά πρόκειται για μια συσκευή που θα καθαρίζεται πολύ εύκολα.  Μπορείς να φτιάξεις υγιεινά ροφήματα και smoothies, ειδικά όταν υπάρχει στην κουζίνα σου μια συσκευή όπως το  Philips HR3556/00 Blender. Κι αν είσαι πολύ βιαστικός, διαθέτει δύο δοχεία ανάμειξης και μεταφοράς χυμών για να μπορείς να το παίρνεις μαζί σου στο γραφείο.

 

 

«Μικρά» tips για ακόμη πιο εύκολο ξύπνημα

Αναμφίβολα, οι παραπάνω συσκευές μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο κι εύκολο το πρωινό ξύπνημα. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς το κρεβάτι σου, ίσως θα πρέπει να αλλάξεις ορισμένες συνήθειες.

Το καλό πρωινό ξύπνημα εξαρτάται από το πόσο ξεκούραστη είναι η νύχτα σου. Κοιμήσου καλά γιατί ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται και θα νιώθεις κουρασμένος όλη την ημέρα. Αν πρέπει να σηκωθείς πολύ πρωί για να πας στη δουλειά, τότε φρόντισε να πέσεις για ύπνο νωρίτερα. Υιοθέτησε και τήρησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ώστε να κοιμάσαι όσο πρέπει. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ξυπνάς μεσημέρι τις ημέρες που δεν εργάζεσαι. Προσπάθησε να τηρείς το ίδιο πρόγραμμα όλη την εβδομάδα. Σκέψου ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα. Αν κοιμάσαι όσο χρειάζεται, τότε θα είσαι ικανός να ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη