Οργάνωσε τα εργαλεία σου

by K Admin

shutterstock_298017290

 

 

Κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει τουλάχιστον ένα χώρο αφιερωμένο σε κάποια βασικά εργαλεία για επισκευές. Το συνηθέστερο σημείο είναι κάποια ντουλάπα στην οποία κάναμε έξωση στα ρούχα και την κατέλαβαν τα σφυριά και τα κατσαβίδια. Σίγουρα δεν είναι το ιδανικότερο των σημείων όμως ακόμα και σε μικρό χώρο μπορείς να συμμαζέψεις τα εργαλεία σου χωρίς πολύ κόπο.

 

c10104941-1Ο απλούστερος τρόπος να συμμαζέψεις τα εργαλεία σου είναι να χρησιμοποιήσεις μια φορητή εργαλειοθήκη ή μια τσάντα εργαλείων. Αυτές είναι αρκετά βολικές γιατί έχουν έτοιμες θέσεις για τα βασικά εργαλεία, όπως για σφυρί και μερικά κατσαβίδια, θέσεις για βίδες και ανταλλακτικές μύτες, για πολυκατσαβίδια ή για τρυπάνια. Εάν δεν έχεις πολύ μεγάλο αριθμό εργαλείων, μια εργαλειοθήκη για τα μικρά πράγματα και μια τσάντα για τα μεγαλύτερα εξαρτήματα είναι ικανά να σε καλύψουν πλήρως. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σχεδόν οπουδήποτε, κάτω από το κρεβάτι, σε μια ντουλάπα, στο πατάρι η ακόμα και στο μπαλκόνι. Αρκεί πάντα να μην βρέχονται…

Εάν χρειάζεσαι περισσότερο χώρο μπορείς να «καταλάβεις» μια ντουλάπα του σπιτιού. Μπορείς περιμετρικά του εσωτερικού να τοποθετήσεις μικρά άγκιστρα ή μικρούς γάντζους για να κρεμάσεις τα βαριά εργαλεία, όπως τα σφυριά και όλα τα κατσαβίδια. Μπορείς να πας σε μια πιο επαγγελματική λύση και να αγοράσεις μεταλλικές διάτρητες πλάτες για να βάλεις αντί για πρόχειρους γάντζους. Μέσα στα συρτάρια μπορείς να κρατήσεις τις βίδες και τις μύτες του τρυπανιού.

Καλό θα είναι να μην κάνεις το λάθος και βάλεις όλες τις βίδες και τις μύτες του τρυπανιού μπερδεμένα και σε ένα τυχαίο σημείο, όπως κάνουν αρκετοί. Μάθε τις διαφορές ανάμεσά τους και πώς να τις ξεχωρίζεις. Όταν θα χρειαστεί να εργαστείς σε κάτι βαρύ για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρεις πώς να το στερεώσεις σωστά με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Υπάρχουν οι βίδες μηχανών και οι ονομαζόμενες ξυλόβιδες. Από αυτούς τους δύο βασικούς τύπους υπάρχουν αρκετές παραλλαγές για τα διάφορα δομικά υλικά και για συγκεκριμένες περιπτώσεις βιδώματος. Διαφέρουν μεταξύ τους στις διαστάσεις, το μέγεθος και το είδος της κεφαλής, στο σπείρωμα, την τιμή και μερικές φορές και στον χρωματισμό τους. Υπάρχουν ηλεκτρικά κατσαβίδια με οδηγό βάθους, με συμπλέκτη ροπής και με περιστροφή κρούσης. Δεν ταιριάζουν όλες οι βίδες και όλες οι μύτες για όλα τα κατσαβίδια. Συνήθως δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για μια απλή επισκευή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πράττουμε σωστά.

Αν συνηθίζεις να εργάζεσαι με τα εργαλεία σου στο χώρο που τα έχεις αποθηκευμένα, φτιάξε πολύ καλό φωτισμό. Μην αρκεστείς στη μία – δύο λάμπες που μπορεί να έχει ο χώρος από πριν. Ενίσχυσε τον υπάρχοντα φωτισμό, αλλά και πρόσθεσε λάμπες σε σημεία που δεν φωτίζονται αρκετά, όπως για παράδειγμα κάτω από τον πάγκο εργασίας. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σου πέσει κάποιο εργαλείο, μία βίδα ή ένα πολύ μικρό εξάρτημα. Φρόντισε να μπορείς να το δεις όπου και αν καταλήξει.

Ιδανικά ίσως υπάρχει ένας εξωτερικός χώρος ή κάποιο γκαράζ που έχει αναλάβει να φιλοξενήσει τον «μαστροχαλαστή» του σπιτιού. Εκεί μπορείς να εκμεταλλευτείς το χώρο με μεγαλύτερη ευκολία. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις κάθε πιθανό σημείο για να τοποθετήσεις ράφια. Είναι η ευκολότερη λύση, αλλά όχι η και η καλύτερη.

 


Μικρές, χρήσιμες συμβουλές

  • Φτιάξε ή αγόρασε έναν πάγκο εργασίας και κάτω από αυτόν πρόσθεσε συρτάρια.
  • shutterstock_384925882 - CopyΕκμεταλλεύσου την οροφή για να αποθηκεύεις καλώδια και άλλα ελαφριά αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι συχνά. Υπάρχουν γάντζοι οροφής που συγκρατούν αρκετό βάρος αλλά καλό είναι να μην τοποθετήσεις εκεί επικίνδυνα εργαλεία.
  • Τα ράφια Dexion αποτελούν μια δοκιμασμένη λύση που προσφέρει ευελιξία και αντοχή.
  • Ένας φωριαμός εργαλείων με ρόδες για να τον μετακινείς είναι ιδανικός για να ελευθερώνεις χώρο όταν τον χρειάζεσαι. Ακόμα περισσότερο για να αποθηκεύσεις συσκευασίες από μπογιές, γύψο η άλλα βαριά πράγματα.
  • Βάλε όλα τα χημικά και τα καθαριστικά σε ένα σημείο και για να τα βρίσκεις εύκολα, αλλά και για να προλάβεις κάποιο ατύχημα.
  • Οτιδήποτε είναι εύφλεκτο τοποθέτησέ το σε μεταλλική ντουλάπα και όχι πλαστική, κράτα τα μακριά από πρίζες για να μην υπάρξει κίνδυνος από βραχυκύκλωμα και να έχεις πάντα έναν πυροσβεστήρα κοντά.
  • Φρόντισε να μπορείς να αλλάζεις θέση στα πράγματα σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ελεύθερο χώρο θα χρειαστείς. Δεν θα ήθελες κάθε φορά που αλλάζουν οι ανάγκες σου να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις δεκάδες ράφια από τους τοίχους.
  • Μπορείς να δανειστείς και ιδέες από την κουζίνα.  Κάποιο μπολ φαγητού για να βάλεις ό,τι περισσεύει μέχρι θήκες μαχαιριών που ταιριάζουν «γάντι» σε λεπτά εργαλεία σαν τις  σπάτουλες και τις λίμες. Δανεισμός ιδεών μπορεί να γίνει από ολόκληρο το σπίτι. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου και δημιούργησε με ασφάλεια.

Μπορείς να δεις ακόμη