14 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

by Aggeliki Tsoukana

Ο όρος Ε-Waste έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας τα τελευταία χρόνια, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου όγκου ηλεκτρικών (electric) και ηλεκτρονικών (electronic) αποβλήτων (waste), τα οποία αυξάνονται διαρκώς και με ταχύτατους ρυθμούς. Η 14η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Φέτος η μέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση ή την επισκευή ακόμα και των πιο μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, μιξεράκια, καλώδια, smartwatches, wearables, παιχνίδια, ηλεκτρονικά τσιγάρα, κ.λπ.

 

Η στατιστική αποκαλύπτει την αλήθεια

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως αυτό δεν ισχύει όσον αφορά τις επιδόσεις των κατοίκων του πλανήτη στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως, περίπου 9 εκ. τόνοι ηλεκτρικών συσκευών καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να τις ανακυκλώσουν. Θα πρέπει πάντοτε να έχεις στο μυαλό σου πως όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μικροσυσκευές που έχεις στο σπίτι σου για να διευκολύνουν τη ζωή σου, “έξυπνες” και μη είναι δυνατό να ανακυκλωθούν.

Τα στατιστικά για το 2022 δείχνουν ότι θα πρέπει ο καθένας ατομικά και τελικά ως σύνολο να εντείνουμε τις προσπάθειες να ανακυκλώνουμε οτιδήποτε δεν μας είναι χρήσιμο. Τη χρονιά που προηγήθηκε, σχεδόν 2 δισ. είδη εξοπλισμού πληροφορικής, όπως USB, routers, ποντίκια, πληκτρολόγια, οθόνες Η/Υ, σταμάτησαν να είναι χρήσιμα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους κατέληξε απλά στα σκουπίδια, ενισχύοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Περίπου 7,3 δισ. ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια πετάχτηκαν στα σκουπίδια παγκοσμίως, νούμερο που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα παιχνίδι για κάθε κάτοικο της Γης. Την ίδια χρονιά, 1,05 εκ. τόνοι οικιακών ηλεκτρικών εργαλείων πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Το βάρος τους αντιστοιχεί σε 233.333 φορτηγά.

Συνεχίζοντας την αναδρομή στο 2022, 950.000.000 κιλά καλώδια πετάχτηκαν στα σκουπίδια παγκοσμίως, ποσότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τυλιχτεί η Γη 107 φορές. Παράχθηκαν περισσότερα από 700.000.000 προϊόντα καλλωπισμού και υγιεινής, όπως σεσουάρ για τα μαλλιά και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, που έχουν βάρος όσο 40 πύργοι του Eifel. Παγκοσμίως, 844 εκ. ηλεκτρονικά τσιγάρα πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Το λίθιο που υπάρχει στις μπαταρίες τους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σημαντικό θα είναι να προνοήσουμε και για το μέλλον. Το 2024 η παγκόσμια παραγωγή smartwatches θα φτάσει τις 280 εκατ. συσκευές. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται το έξυπνο ρολόι που πιθανό να φοράς τη στιγμή αυτή, όπως η οθόνη αφής, η κορώνα, η μπαταρία, το ηχείο, ο αισθητήρας καρδιακών παλμών, ο φορτιστής και το μικροτσίπ ανακυκλώνονται και τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων μοντέλων. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα παντός είδους wearables, όπως οι ιατρικοί αισθητήρες και συσκευές. Η παραγωγή τους εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 160 εκ. μονάδες το 2024 και η παλιά σου συσκευή περιέχει πολλά υλικά χρήσιμα για την παραγωγή νέων.

 

 

Γιατί να ανακυκλώσεις τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές;

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είσαι διαρκώς ευαισθητοποιημένος και να αναζητάς ευκαιρίες να ανακυκλώνεις όλες τις μικροσυσκευές που πλέον δεν σου είναι χρήσιμες.

Πρώτα απ’ όλα βάζεις το δικό σου λιθαράκι στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής σου καθώς προστατεύεις το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Η ανακύκλωση συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στον πλανήτη και στην αύξηση του χρόνου ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής.

Παράλληλα, αντικαθιστώντας τις παλιές σου συσκευές με νέες που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν κάνεις ένα σημαντικό βήμα για την προστασία και πιο αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Ακόμα, η αγορά όλο και περισσότερων νέων συσκευών δίνει ώθηση στις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο τις καινοτομίες για την παραγωγή προϊόντων που είναι ακόμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

 

Ανακύκλωσε με τον Κωτσόβολο

Σε όλα τα κατάστημα του Κωτσόβολου θα βρεις έναν ειδικό κάδος ανακύκλωση όπου μπορείς να τοποθετήσεις μικροσυσκευές όπως: μικρές οικιακές συσκευές, μικρές τηλεοράσεις και οθόνες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops, desktops), tablets, κινητά τηλέφωνα.

Ακόμα με κάθε αγορά νέας συσκευής, την ώρα που αυτή σου παραδίδεται στην οικία σου, μπορείς να δώσεις την παλιά προς ανακύκλωση, αρκεί πρώτα να έχεις ενημερώσει τη στιγμή που κάνεις την αγορά σου.

Ακόμα και αν δεν έχεις αγοράσει νέα συσκευή, καλώντας το 2102899999 μπορείς να κλείσεις ραντεβού για να παραδώσεις δίχως κόστος οποιαδήποτε μεγάλη συσκευή που θέλεις να ανακυκλώσεις.

 

 

Επισκευή όλων των μικροσυσκευών σε ένα από τα service points του Κωτσόβολου!

Υπάρχουν σημαντικά οφέλη ακόμα και αν αποφασίσεις να επισκευάσεις την παλιά σου συσκευή. Θα κάνεις οικονομία, καθώς τα χρήματα που θα ξοδέψεις για την επισκευή θα είναι λιγότερα από όσα θα απαιτηθούν για την αγορά νέας αλλά και θα συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς τη χαλασμένη μικροσυσκευή σου, έλα σε ένα από τα service points του Κωτσόβολου και χάρισε της μία δεύτερη ζωή.

Κάνε τη ζωή σου καλύτερη και πρόσθεσε το λιθαράκι σου στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον, ανακυκλώνοντας ακόμα και τις πιο μικρές συσκευές σου ή επισκευάζοντάς τες στα διαθεσιμα service points!

Μπορείς να δεις ακόμη