Ατελείωτο binge στη smart TV σου!

by Zikou Stella

Ζωντάνεψε τις αγαπημένες σου σειρές, ή ζήσε την κινηματογραφική εμπειρία στο σπίτι με την κατάλληλη τηλεόραση. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις πολύτιμα tips αγοράς, για να κάνεις την επιλογή που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου.

 

Κινηματογραφική εμπειρία στο σπίτι σου

Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή όπου μία τηλεόραση 42 ιντσών φάνταζε θεόρατη για οποιοδήποτε σπίτι. Τα σύγχρονα μοντέλα αρκετά μεγάλων διαστάσεων είναι πλέον οι «πρωταγωνιστές». Από τη μία το λεπτό design για να χωράνε σχεδόν παντού, με πολλά μοντέλα να μοιάζουν με έργο τέχνης. Από τη άλλη, οι υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ, σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις μεγαλύτερη τηλεόραση σε μικρότερη απόσταση θέασης και η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας. Όσο περισσότερο καταλαμβάνει η οθόνη το οπτικό πεδίο του θεατή τόσο περισσότερο δίνει την αίσθηση της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Θα συναντήσεις μοντέλα που ξεπερνούν τις 70+ ίντσες. Έτσι, αν είσαι λάτρης του κινηματογράφου και θέλεις να είσαι μέσα στη δράση, θα στοχεύσεις σε μοντέλο από 50 ίντσες και άνω. Εννοείται ότι σε αυτή την κατηγορία, επιβάλλεται η ανάλυση (ή ακόμα καλύτερα ). Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη κι η ευκρίνεια εικόνας. Θα απολαμβάνεις κάθε λεπτομέρεια και, εφόσον γίνεται λόγος για μεγάλο πάνελ, είναι σίγουρο ότι θα φέρεις το σινεμά στο σαλόνι σου.

 

Δώσε βάση στο ρυθμό ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης μετριέται σε Hz (Hertz) και είναι από τα πιο απλά κι όμως τα πιο σύνθετα θέματα συζήτησης στην αγορά της τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη τιμή δείχνει πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται η εικόνα. Μεταξύ της προβολής δυο εικόνων μεσολαβεί κενό. Όσες περισσότερες φορές σαρώνεται η οθόνη κάθε δευτερόλεπτο, τόσο μικρότερα είναι τα κενά αυτά, πράγμα που έχει θετική επίδραση στην κόπωση του ματιού κατά τη θέαση.

Τα περισσότερα Hz σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπορεί να δείξει σήματα με περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο, άρα η κίνηση φαίνεται πιο ομαλή και ρεαλιστική και έχουμε καθαρότερη εικόνα. Πολύ σημαντικό όταν θέλεις να απολαμβάνεις εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία στα αγαπημένα σου blockbusters.

 

Η τεχνολογία οθόνης που χρειάζεσαι

H τεχνολογία Panel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση των χρωμάτων (χρωματική παλέτα), φωτεινότητα, αντίθεση και γωνία θέσης. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε LED, OLED και QLED. Και οι τρεις τεχνολογίες βασίζονται στην προβολή εικόνας μέσω λυχνιών LED. Ωστόσο διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την απόδοση εικόνας, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες.

Οι OLED και QLED αποτελούν την εξέλιξη των LED. Ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή απόδοση μαύρων και το εύρος χρωματικής παλέτας. Από την άλλη, οι τηλεοράσεις LED διακρίνονται για την υψηλότερη φωτεινότητα. Έτσι, ανάλογα με το φωτισμό του δωματίου ή του σαλονιού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υψηλότερη φωτεινότητα των LED οθονών αποδίδουν καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό. Σε αντίθεση με τις OLED και QLED που θα τα πάνε περίφημα σε δωμάτια με πιο διακριτικό φωτισμό, ενώ είναι ιδανικές για κορυφαία απόδοση υπό γωνίες. Για να μαζεύεστε με φίλους ή οικογένεια γύρω από την τηλεόραση για κινηματογραφικές βραδιές, για τηλεοπτικούς μαραθώνιους, ή απλά για να παρακολουθήσετε το αγαπημένο σου τηλεπαιχνίδι.

Η Neo QLED είναι η νέα υλοποίηση QLED της Samsung, ενώ η LG αναπτύσσει τις τεχνολογίες NanoCell και QNED Mini LED. Η δεύτερη είναι και η πιο πρόσφατη υλοποίηση της εταιρείας, η οποία συνδυάζει τις τεχνολογίες Quantum dot, NanoCell και Mini-LED σε μια συσκευασία.

 

Τεχνολογία HDR που απογειώνει την εμπειρία θέασης

Το υψηλά δυναμικό εύρος, γνωστό και ως HDR (High Dynamic Range), είναι μια τεχνολογία που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντίθεσης με πιο ζωηρά και ρεαλιστικά χρώματα από ποτέ. Κάθε σκηνή αποδίδεται πιο ρεαλιστικά λόγω του υψηλότερου κοντράστ και της εντυπωσιακά ακριβέστερης απόδοσης των χρωμάτων. Το περιεχόμενο συνοδεύεται από επιπρόσθετες πληροφορίες (metadata) του δημιουργού, οι οποίες δίνουν οδηγίες στην τηλεόραση για το πώς ακριβώς θα αποδώσει το χρωματικό τόνο στα διάφορα αντικείμενα και πόσο πιο φωτεινά (ή σκοτεινά) θα είναι σε σχέση με το υπόλοιπο κάδρο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο θεαματικά βελτιωμένο, συγκριτικά με τις συμβατικές τηλεοράσεις, που θα είναι αδύνατον να μην το διαπιστώσεις με την πρώτη ματιά.

Όλοι οι κατασκευαστές συνδυάζουν το HDR με τις υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ στις κορυφαίες προτάσεις τους. Πολλές δημοφιλείς συνδρομητικές διαδικτυακές πλατφόρμες video streaming όπως το Netflix, το Amazon και το Google Play Movies, προσφέρουν ήδη περιεχόμενο HDR, ενώ όλο και περισσότερες ταινίες αρχίζουν να διατίθενται και σε HDR format.

 

Διασκέδασε στη στιγμή με εφαρμογές streaming στη smart TV σου

Η μεγαλύτερη αξία μιας smart TV είναι η δυνατότητα να απολαμβάνεις περιεχόμενο πέρα από τα συνηθισμένα τηλεοπτικά κανάλια. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ της «έξυπνης» τηλεόρασής σου, θα βρεις μια πληθώρα από υπηρεσίες streaming  για να επιλέξεις.

To Netflix είναι η ιδανική αρχή αν δεν είσαι σίγουρος πως δουλεύει το streaming και αν σου ταιριάζει. Εάν έχεις ήδη μια 4K Ultra HD TV και είσαι συνδρομητής στο Netflix, τότε θα έχεις μια πληθώρα επιλογών σε ταινίες, σειρές και εκπομπές σε ανάλυση 4Κ και με υποστήριξη HDR.

Επιπλέον, η Disney Plus έχει μπει δυναμικά στον χώρο των steaming υπηρεσιών και είναι πλέον διαθέσιμη και στη χώρα μας. Πέρα του υλικού από τα Walt Disney Animation Studios και άλλες δικές της ταινίες, έχει στα χέρια της πολύ ισχυρά ονόματα και franchises όπως τα Star Wars, τα animations της Pixar και τους σούπερ ήρωες της δημοφιλέστατης Marvel. Προσφέρει εικόνα 4Κ με υποστήριξη HDR, δυνατότητα offline θέασης και υποστήριξη για διαφορετικά προφίλ.

Το Amazon Prime Video έχει αποκτήσει σημαντική εγκατεστημένη βάση συνδρομητών και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Συνδέεται γενικότερα με άλλες Amazon συνδρομές και υπηρεσίες, αλλά και με το λεγόμενο Amazon Prime Membership.

 

Για να είσαι στο κέντρο της δράσης

Μια τηλεόραση με εκπληκτική ποιότητα εικόνας απαιτεί πιστό ήχο. Θα συναντήσεις μοντέλα με premium τεχνολογίες ήχου για συναρπαστική εμπειρία θέασης. Στις κορυφαίες προτάσεις, τα ηχεία πλήρους εύρους συνοδεύονται από υπογούφερ και τουίτερ που παράγουν βαθιά μπάσα, εκπληκτικούς διαλόγους και πεντακάθαρο ήχο υψηλών συχνοτήτων.

Όταν ο ήχος συμπληρώνει άψογα την εικόνα, τότε μιλάμε για μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία. Ξεκίνα μαραθώνιο με τριλογίες Star Wars. Άκουσε και την παραμικρή λεπτομέρεια από τα blasters των TIE fighters, ανατρίχιασε από τον ήχο που βγάζουν τα φωτόσπαθα. Γιατί το σινεμά είναι μαγεία. Χαμήλωσε τα φώτα, ανέβασε την ένταση, και φέρε το σινεμά στο σαλόνι!

Μπορείς να δεις ακόμη