Πασχαλινό ψήσιμο «εντός των τειχών» της κουζίνας σου

by Zikou Stella

Την Κυριακή του Πάσχα το έθιμο προστάζει αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και ψητά κρέατα στα κάρβουνα. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που είτε λόγω επιλογής είτε λόγω περιστάσεων προτιμούν να ψήσουν στο σπίτι. Η επιλογή είναι δική σου. Πάντως σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζεις ότι μπορείς και «εντός των τειχών» της κουζίνας σου να δημιουργήσεις εξαιρετικά πασχαλινά εδέσματα που δεν θα έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα παραδοσιακά ψητά. Σύμμαχοί σου σε αυτή την προσπάθεια οι αγαπημένες σου συσκευές κουζίνας.

 

Φανταστικά ψητά βγαλμένα από τον φούρνο σου

Αν είσαι λάτρης των ψητών φούρνου, η Κυριακή του Πάσχα είναι η ιδανική μέρα για να ψήσεις αρνάκι ή κατσικάκι. Μπορείς να το βάλεις στη γάστρα και να αξιοποιήσεις τη λειτουργία του αέρα ή, αν το κομμάτι είναι μεγάλο, να το τοποθετήσεις σε λαμαρίνα και να το ψήσεις στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου στο τέλος να ενεργοποιήσεις για ελάχιστα λεπτά τη λειτουργία του grill ώστε να ξεροψηθεί η πετσούλα και να θυμίζει περισσότερο…Πάσχα!

Από την άλλη, αν το μενού έχει μπριζόλες, παϊδάκια, πανσέτες, μπιφτέκια ή λουκάνικα, άπλωσέ τα στην σχάρα του φούρνου και τοποθέτησε αποκάτω μια λαμαρίνα με λίγο νερό για να στραγγίζουν τα λίπη. Ρύθμισε την κουζίνα στο γκριλ και ψήσε τα κρεατικά μέχρι να ροδίσουν από τη μία μεριά. Στη συνέχειά γύρισέ τα και ψήσε και από την άλλη.

Αν δεν θέλεις με τίποτα να στερηθείς το κοκορέτσι, δεν υπάρχει κάτι να σε εμποδίζει από το να το ψήσεις στον φούρνο σου. Ετοίμασέ το ή αγόρασέ το έτοιμο από τον κρεοπώλη σου και πέρνα το στη σούβλα του φούρνου σου. Αν ο φούρνος σου δεν διαθέτει σούβλα πέρασε το κοκορέτσι σε μια βέργα ή σε ένα μακρόστενο σουβλί, ακούμπησε τις άκρες του στα τοιχώματα ενός ταψιού και ψήσε το στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, με μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

 

Κρεατικά και λαχανικά άψογα ψημένα σε μια ηλεκτρική ψηστιέρα

Χάρη στην ηλεκτρική ψηστιέρα το “indoor ψήσιμο” γίνεται παιχνίδι. Αν δεν έχεις χώρο στο μπαλκόνι για μεγάλη ψησταριά, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για να απολαύσεις ψητά της ώρας. Ενδείκνυται για οικιακή χρήση καθώς δεν υπάρχει ο καπνός του κάρβουνου, μπορεί να χωρέσει άνετα στην κουζίνα σου, και δεν απαιτεί προετοιμασία. Το άναμμα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Ιδανικά, τοποθέτησέ την πάνω στις εστίες της κουζίνας, αρκεί να είναι κρύες, και ενεργοποίησε  τον απορροφητήρα από πάνω για να μην υπάρξουν καθόλου αναθυμιάσεις. Επίσης η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας βοηθάει στην ακρίβεια του ψησίματος και στον ευκολότερο έλεγχο του αποτελέσματος, ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο ψήσιμο.

Στην ηλεκτρική σου ψηστιέρα μπορείς να ψήσεις και συνοδευτικά λαχανικά, όπως φέτες από κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές που μπορείς να τα συνοδεύσεις πασπαλισμένα με χονδρό αλάτι και μπαλσάμικο ξύδι. Ακόμα, μπορείς να ψήσεις χαλούμι, ταλαγάνι ή φέτα σε αλουμινόχαρτο με πιπεριά και ντομάτα.

 

 

Ξεροψημένες και υγιεινές τηγανιτές πατάτες στο Air Fryer

Λόγω της ημέρας κάποιες υπερβολές στο φαγητό επιτρέπονται. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε μια έξυπνη κίνηση για να ετοιμάσουμε τις τηγανιτές μας πατατούλες χωρίς λάδι για να τις απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Με ένα AirFryer θα ετοιμάσεις τις πατάτες γρήγορα και εύκολα και όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους. Θα είναι τραγανές απέξω και μαλακές από μέσα, με όλη τη γεύση της πατάτας που δεν θα έχει χαθεί στο τηγάνι. Αν μάλιστα διαθέτεις και συσκευή μεγάλης χωρητικότητας, δεν θα χρειαστεί να βάλεις δεύτερη δόση!

Εύκολα, απλά και αποτελεσματικά, με τη βοήθεια των αγαπημένων σου οικιακών συσκευών, μπορείς να ετοιμάσεις ένα υπέροχο πασχαλινό τραπέζι από την άνεση της κουζίνας σου!

Καλό Πάσχα!

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, airfryer, ηλεκτρική ψησταριά

Μπορείς να δεις ακόμη