Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, το πρώτο χρυσό μετάλλιο και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα κατάφερε να πάρει ο Νάσος Γκαβέλας, μαζί με τον συνοδό του και αθλητή Σωτήρη Γκαραγκάνη. Στον τελικό των 100 μέτρων Τ11 η νίκη για αυτούς ήταν μονόδρομος. Έδειξαν πόσο πολύ το ήθελαν, δεν άφησαν περιθώρια στους αντιπάλους τους και ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Με παγκόσμιο ρεκόρ 10.82 ο Γκαβέλας και ο Γκαραγκάνης χάρισαν στιγμές συγκίνησης σε όλη την χώρα και με δάκρυα στα μάτια άκουσαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας να ηχεί σε όλο το στάδιο. Ήταν το 8ο μετάλλιο για τη χώρα μας στους φετινούς Παραολυμπιακούς αγώνες.

 

 

Την πρόκριση της για τους ‘‘16’’ του Ολυμπιακού τόξου πήρε η Δωροθέα Ποιμενίδου μέσα από τη νίκη επί της Πολωνής Μιλένα Ολζέφσκα με 6-2 στα προημιτελικά. Στα ημιτελικά της τοξοβολίας νίκησε την Ιταλίδα Ελισαμπέτα Μίνο με 6-5 και πήρε το εισιτήριο για τους ‘‘4’’. Εκεί γνώρισε την ήττα με 6-2 από τη Ζάχρα Νεμάτι και διεκδίκησε στον μικρό τελικό το χάλκινο μετάλλιο. Παρόλα αυτά η Ποιμενίδου δεν τα κατάφερε και πήρε τελικά την 4η θέση. Ηττήθηκε από την Κινέζα Τσανγιάν Γου με 6-2 παρά την εκπληκτική εμφάνιση και πορεία της.

Νικηφόρα ξεκίνησε η ελληνική αποστολή τις υποχρεώσεις της στη μικτή ομάδα ζευγαριών του μπότσια στον Α’ όμιλο με συμμετέχοντες τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη και Άννα Ντέντα. Στον πρώτο αγώνα επί της Ταϊλάνδης η ελληνική ομάδα επικράτησε με 5-2. Στον δεύτερο απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία η νίκη ήρθε με σκορ 4-2, με τους Πολυχρονίδη και Ντέντα να αγωνίζονται ξανά.

Στην κολύμβηση ο Αριστείδης Μακροδημήτρης πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό των 50 μέτρων ύπτιο S2 καθώς τερμάτισε 4ος στην 1η προκριματική σειρά με χρόνο 1:04.01. Είχε την 8η καλύτερη επίδοση στα προκριματικά. Στον τελικό κατέλαβε την 7η θέση και έμεινε λίγο μακριά από το βάθρο πετυχαίνοντας χρόνο 1:03.28.

 

 

Στα 50 μέτρα ύπτιο S1 ο Δημήτρης Καρυπίδης τερμάτισε 5ος. Μια πολύ καλή εμφάνιση από τον Παραολυμπιονίκη με επίδοση 1:25.30.

Εκτός τελικού έμεινε η κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Στην πρώτη προκριματική σειρά των 50 μέτρων ελεύθερο S4 η Ελληνίδα αθλήτρια τερμάτισε σε 46.61 και είχε τον 10ο καλύτερο χρόνο

Το ίδιο συνέβη και με τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη Ιωάννη Κωστάκη καθώς στη 2η προκριματική σειρά των 50 μέτρων ελεύθερο S3 τερμάτισε 7ος, έχοντας τον 13ο καλύτερο χρόνο (1:00.67) αλλά έμεινε εκτός τελικού.

Υπό τη δυνατή βροχή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ο Κωνσταντίνος Καμάρας τερμάτισε 6ος στον τελικό του μήκους T37. Οι έγκυρες προσπάθειες του ήταν δυο, με την καλύτερη να μετριέται στα 5.95 μέτρα.

 

 

Στον τελικό της σφαιροβολίας F33 η Ανθή Λιάγκου με την καλύτερη βολή της να φτάνει στα 5.25 μέτρα τερμάτισε στην 9η θέση.

Τέλος, στον αγώνα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου, στις μικτές κατηγορίες C1-3 ο αθλητής Νίκος Παπαγγελής κατέλαβε την 17η θέση. Κατάφερε να καλύψει την απόσταση των 79,2 χιλιομέτρων σε 2:19:19. Δύο ημέρες πριν, στην ατομική χρονομέτρηση της κατηγορίας του ήταν στην 7η θέση.

Μπορείς να δεις ακόμη