Πέντε χρήσιμα tips και tricks για το iOS 14

by K-Admin 1

 

Ακόμα και αν δεν έχεις στην κατοχή σου κάποια από τα τελευταία iPhone ή τα τελευταία iPad, ένα από τα θετικά του οικοσυστήματος της Apple είναι ότι όλες οι iOS συσκευές σε βάθος πενταετίας παίρνουν αναβαθμίσεις στη νεότερη έκδοση του λειτουργικού, που για φέτος είναι το iOS 14. Φυσικά κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού φέρνει εκτός από αισθητικές και πρακτικές αλλαγές που σκοπό έχουν να εμπλουτίσουν και να διευκολύνουν την εμπειρία χρήσης, αλλαγές που όμως είναι πολύ πιθανό να τις χάσεις αν δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ όμως, για να σου δείξουμε ορισμένα κολπάκια του iOS 14 που μπορεί να μην γνωρίζεις.

 

H App Library

Η App Library είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 14 στην οποία μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση κάνοντας swipe προς τα δεξιά μετά και την τελευταία οθόνη των εγκαταστημένων εφαρμογών. Πρακτικά στην Appl Library θα βρεις συγκεντρωμένες όλες τις εφαρμογές που είναι οργανωμένες σε φακέλους και που μπορεί είτε να μην είναι άμεσα ορατές είτε να μην θυμάσαι σε πιο φάκελο τις έχεις βάλει.

 

 

Ομαδοποίησε τα widget σου

Η λογική των widgets δεν είναι καινούρια, όμως η Apple αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να τα φρεσκάρει λίγο. Η βασική αλλαγή στο iOS 14 είναι ότι μπορείς πλέον να συνδυάσεις widgets σε μία περιοχή της επιφάνειας εργασίας της συσκευής σου, ώστε να έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Για να προσθέσεις ένα widget κάνε παρατεταμένο tap σε ένα σημείο στην κεντρική οθόνη και στη συνέχεια επίλεξε το εικονίδιο με το σύμβολο “+” στην πάνω αριστερή γωνία. Διάλεξε το widget που θες, το μέγεθος και τη θέση του στην κεντρική οθόνη. Στη συνέχεια μπορείς με τον ίδιο τρόπο να προσθέσει και τα υπόλοιπα widgets, να τα βάλεις στην ίδια θέση και να εναλλάσσεις μεταξύ τους με απλό swipe.

 

Picture in Picture

Η συγκεκριμένη λειτουργία σου επιτρέπει να έχεις οποιαδήποτε εφαρμογή περιέχει βίντεο σε ένα αιωρούμενο παράθυρο πάνω από τη home screen ώστε να μπορείς να κάνεις κάποια άλλη εργασία, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσεις να παρακολουθείς το βίντεο που ήθελες. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία PiP σε κάποια συμβατή εφαρμογή είναι κάνοντας διπλό tap με δύο δάχτυλα πάνω στο βίντεο. H εν λόγω λειτουργία υποστηρίζεται ολοένα και από περισσότερες εφαρμογές, οπότε αν κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιείς δεν την υποστηρίζει ακόμα μην απογοητεύεσαι.

 

Back Tap

Μία πολύ χρήσιμη λειτουργία που σου επιτρέπει να κάνεις tap στην πλάτη της συσκευής  δύο ή τρεις φορές για να ενεργοποιήσεις κάποια λειτουργία ή κάποιο shortcut. Τη συγκεκριμένη επιλογή θα τη βρεις μέσα στο μενού Accessibility: Settings> Accessibility> Touch > Back Tap και από εκεί θα μπορέσεις να ρυθμίσεις ξεχωριστά τις λειτουργίες του διπλού και του τριπλού tap.

 

Προστάτεψε την ακοή σου

Αν χρησιμοποιείς συνέχεια ακουστικά τότε θα ξέρεις ήδη ότι αν ακούς για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές εντάσεις, κάποια στιγμή μπορεί να κάνεις ζημιά στην ακοή σου. Στο iOS 14 μπορείς να προστατέψεις τα αυτιά σου με τη λειτουργία Hearing. Για να τη χρησιμοποιήσεις θα χρειαστεί να την προσθέσεις στο Control Center (Settings> Control Center> Hearing) και θα δεις να προστίθεται ένα εικονίδιο με το σύμβολο του αυτιού στην οθόνη του Control Center. Με παρατεταμένο πάτημα πάνω στο εικονίδιο θα εμφανιστεί μία ένδειξη με την ένταση του ήχου ώστε να ξέρεις αν ακούς πολύ δυνατά ή όχι. Σημαντική σημείωση η συγκεκριμένη λειτουργία απαιτεί συμβατά ενσύρματα ή ασύρματα ακουστικά, όπως τα AirPods.

Μπορείς να δεις ακόμη