Το μαγείρεμα γίνεται πιο εύκολο και γρήγορο

by K-Admin 1

 

Σίγουρα δεν έχεις χρόνο για χάσιμο. Με τους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο χρόνος έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο αγαθό. Συνεπώς, η εξοικονόμηση χρόνου σε κάθε ασχολία μας είναι ανεκτίμητη. Το μαγείρεμα είναι μία από αυτές τις ασχολίες. Είτε απολαμβάνεις να δημιουργείς γαστρονομικές απολαύσεις, είτε το κάνεις απλώς γιατί πρέπει να τραφείς, το σίγουρο είναι πως υπάρχει τρόπος για εξοικονόμηση χρόνου και μεγαλύτερη ευκολία.

Αν, λοιπόν, ήρθε η ώρα για μία ανακαίνιση της κουζίνας σου ή αν ξεκινάς τώρα το καινούριο σου σπιτικό, παρακάτω θα βρεις κάποιες πολύτιμες συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τις κατάλληλες συσκευές κουζίνας για να κάνεις το μαγείρεμα πιο εύκολο και γρήγορο.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλεκτρική κουζίνα για σένα

Η ηλεκτρική κουζίνα είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα της κουζίνας! Γι’ αυτό και η επιλογή της πρέπει να γίνει προσεκτικά. Ίσως να έχεις μπερδευτεί ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους: κεραμικές εστίες, εμαγιέ, επαγωγικές ή αερίου; Άντε τώρα να βγάλεις άκρη! Όταν όλοι γύρω μας μιλούν για συνταγές γρήγορες και εύκολες, σίγουρα δε θέλεις να περιμένεις πάνω από ένα μάτι να ζεσταθεί. Οπότε, είναι καλύτερο να επιλέξεις εστίες κεραμικές ή επαγωγικές, γιατί οι εμαγιέ αργούν αρκετά να ζεσταθούν. Οι κεραμικές εστίες θερμαίνονται γρήγορα και προσφέρουν ομοιόμορφη θερμότητα. Υπάρχουν οι «ελεύθερες», όπως η Bosch HKR39C150 και οι εντοιχισμένες σαν το σετ της  Zanussi, η επιλογή έγκειται στις προδιαγραφές της κουζίνας σου.

Οι επαγωγικές εστίες είναι στην ουσία κεραμικές, αλλά πιο εξελιγμένες ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς δεν ζεσταίνεται η επιφάνεια της εστίας αλλά ζεσταίνουν απευθείας το σκεύος, μόλις η βάση του έρθει σε επαφή με την εστία. Θερμαίνονται άμεσα και στη θερμοκρασία που θέλεις. Και ακριβώς επειδή θερμαίνεται το σκεύος, ομοιόμορφα, μειώνεται σημαντικά ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος. Επιπλέον, στις επαγωγικές εστίες, όπως οι Electrolux EKI6451AOX γίνεται άμεση εναλλαγή της θερμοκρασίας από απλό ζέσταμα σε σημείο βρασμού, με μία κίνηση, αστραπιαία.

Πρόσεξε, όμως, αν επιλέξεις επαγωγικές εστίες, ενδέχεται να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα μαγειρικά σκεύη σου. Οι επαγωγικές εστίες δεν είναι συμβατές με όλα, πρέπει να έχουν σιδηρομαγνητικές ιδιότητες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκεύη από αλουμίνιο και χαλκό ή κεραμικά, γυάλινα ή πορσελάνινα πιάτα. Εάν θέλεις να ελέγξεις την καταλληλότητα των μαγειρικών σου σκευών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαγνήτη. Εάν έλκεται στον πάτο του σκεύους, τότε είναι κατάλληλο και για επαγωγικές εστίες.

Μήπως έχεις φυσικό αέριο στο σπίτι; Τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς πολύ σοβαρά το μαγείρεμα με αέριο, όπως η κουζίνα αερίου Siemens HX9R30D21 ή οι εντοιχιζόμενες εστίες αερίου Neff T26CS49S0. Είναι ευρέως γνωστό ότι όλοι οι σεφ προτιμούν να μαγειρεύουν με αέριο, καθώς το γευστικό αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο με τον τρόπο που διαχέεται η θερμότητα. Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζεις είναι η ταχύτητα μαγειρέματος. Η εστία ανάβει στη στιγμή και η φλόγα ζεσταίνει άμεσα και ομοιόμορφα το σκεύος, επιτυγχάνοντας τέλειο μαγείρεμα σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Α! Μάθε επίσης ότι μπορείς να επιλέξεις και μικτή κουζίνα! Η Korting KK64W διαθέτει 3 εστίες υγραερίου και 1 εμαγιέ ταχείας ζώνης. Οι γρήγορες ζώνες μαγειρέματος (εμαγιέ) μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ισχύ από τις κανονικές και να ζεσταθούν πιο γρήγορα.

 

Και με φούρνο τι κάνουμε;

Ωραία! Διάλεξες κουζίνα. Επόμενο βήμα ο φούρνος. Κι εδώ χρειάζεται να φερθείς έξυπνα και να επιλέξεις κάποιον που θα σου εξοικονομεί χρόνο. Η δυνατότητα ψησίματος σε πολλά επίπεδα είναι πολύ σημαντική, καθώς η σωστή κατανομή αέρα ψήνει ομοιόμορφα ταυτόχρονα δύο ή τρία διαφορετικά φαγητά. Μια άλλη λειτουργία που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις πολύ χρόνο, είναι η δυνατότητα απόψυξης. Κυκλοφορεί ο αέρας στο φούρνο, αλλά δεν ενεργοποιούνται οι αντιστάσεις, επομένως γίνεται ασφαλής και υγιεινή απόψυξη των τροφίμων και δεν αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους.

Κάποιοι φούρνοι, όπως της Korting, διαθέτουν το σχήμα του παραδοσιακού φούρνου στο πάνω μέρος τους επιτρέποντας στο ζεστό αέρα να κινείται ελεύθερα και να αγκαλιάζει το φαγητό. Έτσι ψήνεται από όλες τις πλευρές και γίνεται τραγανό από έξω και ζουμερό από μέσα. Το σχήμα αυτό επιτυγχάνει υψηλότερη αποδοτικότητα ψησίματος σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν και οι φούρνοι μαγειρέματος με ατμό, που πραγματικά τα κάνουν όλα! Μπορείς να μαγειρεύεις με ατμό ή να ψήσεις με ζεστό αέρα ή ακόμη να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα.

Ο εντοιχιζόμενος φούρνος Siemens HR538ABS1 για παράδειγμα, διαθέτει λειτουργία fastPreheat που θερμαίνει το φούρνο ιδιαίτερα γρήγορα και ο χρόνος αναμονής έως ότου ο φούρνος σου να είναι έτοιμος μειώνεται στο ελάχιστο. Η λειτουργία coolStart επιταχύνει το μαγείρεμα των κατεψυγμένων τροφίμων και δεν απαιτείται προθέρμανση, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια. Επίσης, διαθέτει ειδική ρύθμιση που διατηρεί σταθερή θερμοκρασία για 74 ώρες και μπορείς να απολαύσεις ζεστό το φαγητό σου όποια στιγμή το θελήσεις.

Και φυσικά και στο φούρνο υπάρχει η επιλογή του αερίου, για γρήγορο ψήσιμο ή ακόμα και μικτός, όπου ο ηλεκτρισμός ενεργοποιείται μόνο για τη λειτουργία του grill.

 

Μήπως τελικά χρειάζεσαι φούρνο μικροκυμάτων;

Ναι, ναι, φούρνο μικροκυμάτων για μαγείρεμα! Σίγουρα γνωρίζεις πως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ιδανικός για το γρήγορο ζέσταμα του φαγητού. Ξέρεις όμως ότι μπορείς και να μαγειρέψεις πολλά φαγητά σε ελάχιστο χρόνο; Τα μικροκύματα εισχωρούν βαθιά στα τρόφιμα, θερμαίνουν τα μόρια του νερού που περιέχουν και το φαγητό μαγειρεύεται από μέσα προς τα έξω. Πολλοί σύγχρονοι φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν και σύστημα γκριλ. Είναι ενσωματωμένο στο φούρνο και προσφέρει γρήγορο μαγείρεμα για πολλά φαγητά, όπως λουκάνικα, πίτσες, ακόμη και κοτόπουλο.  Επομένως, αν επιλέξεις έναν δυνατό φούρνο μικροκυμάτων, με λειτουργία γκριλ και περιστρεφόμενο δίσκο, όπως ο Panasonic NNK36HMMEBG, μπορείς να μειώσεις αισθητά το χρόνο μαγειρέματος για πολλά φαγητά. Μόνο προσοχή στα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις. Απαγορεύονται τα μεταλλικά, ακόμη και οι μεταλλικές λεπτομέρειες! Κι αν θέλεις να μαγειρέψεις λαχανικά, θα βρεις ειδικά σκεύη στην αγορά, που έχουν μικρές τρύπες για να φεύγει ο ατμός και κλείνουν αεροστεγώς.

Βλέπεις, λοιπόν, ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσεις αισθητά το χρόνο μαγειρέματος. Είτε κάνοντας μία μεγαλύτερη επένδυση, αλλάζοντας τις εστίες ή/και το φούρνο, είτε επιλέγοντας το σωστό φούρνο μικροκυμάτων, μπορείς να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στην κουζίνα και να και να τον απολαμβάνεις όπως προτιμάς!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη