Πέντε βασικοί λόγοι για να αγοράσεις αφυγραντήρα

by Zikou Stella

Αν το σπίτι σου αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας, τότε θα πρέπει να κάνεις το απαραίτητο βήμα για έναν πιο υγιεινό χώρο διαβίωσης. Αυτό δεν είναι άλλο από την αγορά ενός οικιακού αφυγραντήρα, ο οποίος θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το επίπεδο υγρασίας σε σημείο που δεν είναι βλαπτικό για την υγεία σου ή την καλή κατάσταση του οικιακού σου εξοπλισμού. Όταν ο αέρας απαλλάσσεται από την υπερβολική υγρασία, τότε αποτρέπεται η ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων και άλλων σωματιδίων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

 

 

Θα καταλάβεις πολύ εύκολα ότι ο χώρος σου έχει υπερβολική υγρασία, ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποιο όργανο μέτρησης,  αν οι κάσες των μεταλλικών κουφωμάτων, οι τοίχοι και τα ταβάνια μαυρίζουν, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και δυσκολεύεσαι να ανασάνεις, αισθάνεσαι ενόχληση στα κόκκαλα, αν τα τζάμια θαμπώνουν, αν βλέπεις λεκέδες στους τοίχους και αν η σκόνη κολλάει στις διαφόρων ειδών επιφάνειες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η αγορά ενός αφυγραντήρα κρίνεται ως επιβεβλημένη μιας και θα προστατεύσει τον χώρο σου από απροσδόκητες φθορές που θα ζημιώσουν σημαντικά τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό και κυρίως την υγεία σου. Έχε υπόψη ότι η υγρασία δεν εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως όταν υπάρχουν σημαντικές εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικοί λόγοι που θα πρέπει να σε κάνουν να σκεφτείς σοβαρά την “επένδυση” σε έναν οικιακό αφυγραντήρα.

 

 

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Τα επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με την ποσότητα των τοξινών καθορίζουν την ποιότητα του αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο. Υψηλά επίπεδα σε έναν από τους δύο παράγοντες σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι ανθυγιεινό. Αν και αναμφίβολα ένας καθαριστής / ιονιστής αέρα είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος για γλιτώσεις από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ένας αφυγραντήρας έχει εξίσου σημαντική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τις δυσάρεστες οσμές. Στην πραγματικότητα, αν στον χώρο σου υπάρχει υπερβολική υγρασία είναι αδύνατο να διατηρήσεις την ποιότητα του αέρα, όσα φυτά αν έχεις ή καθαριστές αέρα σε λειτουργία, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της υγρασίας καλύπτουν τα πάντα.

 

 

Πρόληψη μούχλας

Η μούχλα είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νοικοκυριό. Πρόκειται για ένα είδος μύκητα που μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως βιοαποδόμηση συμβάλει στη διάσπαση των φυσικών υλικών. Όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, η μούχλα μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία όσων κατοικούν σε έναν χώρο, είτε πρόκειται για την κύρια κατοικία, είτε για το εξοχικό, είτε για τον χώρο εργασίας, είτε και σε μεγαλύτερες κτιριακές υποδομές όπως ένα ξενοδοχείο. Η μούχλα είναι δυνατό να προκαλέσει και αλλεργίες, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, φτέρνισμα, φαγούρα στο λαιμό με ή δίχως βήχα αλλά και πολύ πιο σοβαρά όπως επιδείνωση των κρίσεων άσθματος.

Ο αέρας που είναι γεμάτος υγρασία (σε ποσοστό 50%-65%) είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί η μούχλα. Ο οικιακός ή επαγγελματικός αφυγραντήρας θα μπορέσει να τραβήξει όλο αυτό το ανεπιθύμητο, ουσιαστικά νερό που υπάρχει στον αέρα και να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις. Ειδικά αν εσύ ή κάποιο άλλο άτομο που ζει στον ίδιο χώρο υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα, η αγορά αφυγραντήρα είναι μονόδρομος.

 

Αίσθηση άνεσης

Η ύπαρξη υγρασίας σε έναν χώρο έχει ως αποτέλεσμα η αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι διαφορετική από ό,τι στην πραγματικότητα. Το καλοκαίρι ιδρώνεις υπερβολικά ακόμα και αν η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, ενώ τον χειμώνα νομίζεις ότι υπάρχει περισσότερο κρύο μέσα παρά έξω, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο αφυγραντήρας είναι απαραίτητος όλες τις εποχές του χρόνου. Θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι θα μειώσει την ανάγκη να λειτουργείς συνέχεια το κλιματιστικό και ταυτόχρονα θα κάνεις οικονομία καθώς καίει πολύ λιγότερο. Έτσι θα έχεις μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

 

Εξάλειψη των ακάρεων της σκόνης

Οι αφυγραντήρες μπορούν να διαδραματίσουν πολλαπλό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο. Πέρα από την εξάλειψη των πολύ υψηλών επιπέδων υγρασίας, αφαιρούν τα ακάρεα της σκόνης, που πολύ πιθανό να είναι υπεύθυνα για τον έντονο κνησμό ή το φτέρνισμα που σε είχε πιάσει πρόσφατα, καθώς είναι υπεύθυνα για μια σειρά από αλλεργίες. Με τη χρήση ενός οικιακού αφυγραντήρα λοιπόν, όχι μόνο αποφεύγεις τον υγρό αέρα αλλά εξαλείφονται και οι συνθήκες για την ανάπτυξη και επιβίωση των βλαβερών ακάρεων της σκόνης. Δυστυχώς, τα ακάρεα είναι τόσων πολλών ειδών και κυρίως αόρατα με γυμνό μάτι, που η λογική λέει ότι ποτέ δεν πρόκειται να απαλλαγείς από αυτά. Τουλάχιστον όμως μπορείς να τα περιορίσεις σε σημαντικό βαθμό, για να μειώσεις και δραστικά τις πιθανότητες για προβλήματα στην υγεία σου.

 

 

Προστασία των οικιακών υποδομών και εξοπλισμού

Η υπερβολική υγρασία είναι δυνατό να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη στατικότητα ενός χώρου. Αν πρόκειται για μια κατάσταση που χρονίζει, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διάβρωση όλων των ξύλινων υποδομών, όπως ταβάνια, πόρτες και παράθυρα, τα οποία θα χρειαστούν αλλαγή για να προλάβεις τα χειρότερα. Το ίδιο ισχύει για τα ξύλινα έπιπλα και τα κάδρα. Οτιδήποτε μεταλλικό μπορεί να αρχίσει να σκουριάζει και επίσης πολύ πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές ιδίως συσκευές, αφού η υγρασία μπορεί πολύ εύκολα να διεισδύσει από τις γρίλιες εξαερισμού. Με έναν αφυγραντήρα όχι μόνο θα γλιτώσεις από όλα τα παραπάνω, όχι μόνο θα προστατεύσεις την υγεία σου αλλά και θα γλιτώσεις από ανεπιθύμητα έξοδα.

Επισκέψου την ιστοσελίδα του Κωτσόβολου ή κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας για να επιλέξεις τον αφυγραντήρα που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη