Περιποιήσου τον κήπο σου και απόλαυσε τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα

by Manos Kavvalos

Ο χειμώνας είναι μία περίοδος του χρόνου που προετοιμάζει τη φύση για μια εντυπωσιακή μετάβαση. Τα φυτά “αναπαύονται”, οι λειτουργίες τους περιορίζονται και εσύ έχεις τον χρόνο να περιποιηθείς τον κήπο σου όπως ακριβώς πρέπει, προκειμένου την άνοιξη να αναγεννηθεί και να στολίσει το σπίτι σου, με μια εντυπωσιακή ανθοφορία.

Η κηπουρική είναι μία χαλαρωτική και φουλ anti-stress δραστηριότητα μέσα στον χειμώνα. Όταν οι μέρες είναι ηλιόλουστες, έχεις την ευκαιρία να βγεις έξω, να απολαύσεις τον ήλιο και να εκμεταλλευτείς την καλή θερμοκρασία, προκειμένου να περιποιηθείς την αυλή σου.

Οι εργασίες που χρειάζεται να κάνεις δεν είναι πολλές ή σύνθετες, απλώς χρειάζεται να επενδύσεις στα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να τις κάνεις σωστά. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να:

  • Ανανεώσεις το γκαζόν, “κουρεύοντάς” το με μια μηχανή και να αναζωογονήσεις το έδαφος
  • Κάνεις το σωστό καθάρισμα
  • Κλαδέψεις παλιά κλαδιά από δέντρα και θάμνους
  • Προσθέσεις λίπασμα
  • Φυτέψεις νέα λουλούδια και θάμνους εάν το επιθυμείς.

Οι παραπάνω εργασίες αρκούν, προκειμένου ο κήπος σου να είναι προετοιμασμένος και να αποδώσει τα μέγιστα εν μέσω άνοιξης.

Για ένα καλό… τριμάρισμα

Το κούρεμα του γκαζόν αποτελεί μια βασική ενέργεια για την περιποίηση του κήπου. Για μια καλή εμφάνιση αλλά και προστασία από ζιζάνια και μικροοργανισμούς, είναι καλό να κουρεύεις το γκαζόν ακόμα και μέσα στον χειμώνα, όταν ο καιρός είναι καλός, ενώ σταματάς όταν επικρατεί παγετός. Πρέπει να ξέρεις ότι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι καλό να κουρεύεις το γκαζόν στο ανώτατο ύψος, και σε αραιά χρονικά διαστήματα, κάθε 20-30 μέρες, καθώς έτσι κι αλλιώς η ανάπτυξή του περιορίζεται. Και φυσικά μην ξεχνάς ότι είναι απαραίτητο να επενδύσεις σε ένα καλό μηχάνημα, που να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αυλής σου. Ποια είναι η έκτασή της; Ποια η μορφολογία του εδάφους; Yπάρχουν εμπόδια; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσεις στην αγορά χλοοκοπτικής μηχανής. Το CityMower18 είναι ένα ελαφρύ χλοοκοπτικό μηχάνημα που λειτουργεί με μπαταρία για ελαφριά περιποίηση γκαζόν στην πόλη. Διαθέτει ισχυρή μπαταρία 18V με σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι ιδανική για μεγάλους αστικούς κήπους έως και 300 τ.μ. Είναι εξαιρετικά εύχρηστη και ευέλικτη λόγω της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, ένα δυνατό μηχάνημα που θα κάνει την περιποίηση του γκαζόν… παιχνιδάκι!

 

Εάν πάλι έχεις μικρότερη αυλή και προτιμάς την ευκολία, τότε σου συστήνουμε μια ρομποτική χλοοκοπτική μηχανή όπως η Gardena Sileno Minimo 250. Πρόκειται για έναν αθόρυβο και έξυπνο βοηθό για μικρούς κήπους, με πλάτος κοπής στα 16cm,  που συνδυάζει την υψηλή απόδοση και ακρίβεια με το άνετο κούρεμα.

Δες εδώ όλες τις χλοοκοπτικές μηχανές του Κωτσόβολου

 

Το καθάρισμα είναι το παν

Ένας όμορφος κήπος ταυτίζεται με έναν καθαρό κήπο. Κι επειδή τον χειμώνα τα φύλλα πέφτουν στο έδαφος, το οποίο συχνά γεμίζει με ξερά χόρτα και σκουπίδια, οφείλεις να αναλάβεις δράση για να καθαρίσεις το τοπίο. Εκτός από τα παραδοσιακά εργαλεία κήπου όπως βούρτσες, τσουγκράνες, συλλέκτες κ.λ.π., καλό είναι να εξοπλιστείς με σύγχρονα μηχανήματα για πιο σωστό και εύκολο καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσητήρας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα σε διευκολύνει σε όλη τη διάρκεια των εργασιών και θα απαλλάξει εύκολα και γρήγορα τον κήπο από περιττά χόρτα, φύλλα, σκουπίδια, ακόμη και χαλίκια. Κάποιοι φυσητήρες μάλιστα λειτουργούν και ως σκούπες που απορροφούν ό,τι περιττό υπάρχει και το συλλέγουν σε σάκους.

Για παράδειγμα, ο Karcher BLV 36V-240 Battery λειτουργεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο καθώς αναρροφά και τεμαχίζει τα απορρίμματα κήπων, όπως βρεγμένα φύλλα σε ταχύτητα έως 240 km/h, ενώ διαθέτει σάκο 45 λίτρων.

Μια πιο οικονομική λύση είναι ο ηλεκτρικός φυσητήρας Fieldmann FZF 4030-E, ένα εξίσου δυνατό μηχάνημα που λειτουργεί με ταχύτητα έως 270 km/h.

 

Ώρα για κοπή και κλάδεμα

Σημαντικό βήμα στην συντήρηση του κήπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί το κλάδεμα των δέντρων, των θάμνων και των λουλουδιών. Με αυτή τη διαδικασία τα φυτά απαλλάσσονται από τα παλιά, “κουρασμένα” κλαδιά και προετοιμάζονται καλύτερα για την καρποφορία της άνοιξης, εφόσον πρόκειται για καρποφόρα δέντρα.

Όσον αφορά τους θάμνους, το κλάδεμα θα ενισχύσει αυτά τα όμορφα φυτά να αναπτυχθούν, βοηθώντας στον αερισμό και τον φωτισμό τους. Να έχεις στον νου σου ότι ο χειμώνας και ιδιαίτερα η περίοδος από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, είναι η εποχή που ενδείκνυται για αυτήν την εργασία, καθώς τα φυτά βρίσκονται σε λήθαργο. Σημαντικοί σύμμαχοι σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι ένα αλυσοπρίονο και ένα ψαλίδι κήπου.

Το αλυσοπρίονο συνδράμει σε ένα εύκολο κόψιμο κορμών χοντρών κλαδιών και βλαστών ενώ το ψαλίδι είναι ιδανικό για το κόψιμο λεπτών κλαδιών και την περιποίηση θάμνων.

Η επιλογή ενός αλυσοπρίονου καθορίζεται από τις εργασίες τις οποίες θες να κάνεις. Για “βαριές” περιπτώσεις, ήτοι μεγάλα, ψηλά δέντρα, με χοντρά κλαδιά και βλαστούς, θα χρειαστείς σίγουρα ένα μεγάλο και στιβαρό αλυσοπρίονο όπως το Karcher CNS 36-35 Βattery, που λειτουργεί με γρήγορη ταχύτητα αλυσίδας και διαθέτει μεγάλη λάμα. Είναι ιδανικό για κοπή χοντρών κλαδιών και κορμών ενώ διαθέτει φρένο και σύστημα δύο διακοπτών που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη χρήση.

 

Τα ηλεκτρικά ψαλίδια είναι μια light μορφή αλυσοπρίονου που χρησιμοποιούνται για πιο ελαφριές εργασίες, όπως το “τριμάρισμα” θάμνων και η κοπή μικρότερων κλαδιών. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται τα μπορντουροψάλιδα, θαμνοκοπτικά, τα ψαλίδια κλαδέματος που λειτουργούν με μπαταρία, τα κονταροπρίονα κ.ο.κ.

Για να πετύχεις έναν εντυπωσιακό, καλοκουρεμένο φράχτη από θάμνους, τότε πρέπει να αγοράσεις ένα καλό θαμνοκοπτικό-μπορντουροψάλιδο, κατάλληλο για την περιποίηση των μικρών αλλά σημαντικών λεπτομερειών της αυλής σου. Το Gardena PowerCut Li 40/60 είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, σχεδιασμένο για άνετη κοπή μπορντούρας μεγάλων θάμνων χωρίς καλώδια. Με ισχύ 40 Volt και αυτονομία 65 λεπτών, θα κάνει την περιποίηση του φράχτη σου μια πολύ εύκολη υπόθεση.

Σε περίπτωση δε, που είσαι τολμηρός και θες να “παίξεις” με τα σχήματα, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο μηχάνημα για λεπτομερή κοπή, μπορείς να φτιάξεις μικρά αριστουργήματα, δημιουργώντας μορφές και σχηματισμούς πάνω στους θάμνους. Ένα τέτοιο μηχάνημα είναι το Bosch Isio Set Θαμνοκόπτης & Ψαλίδι Χλόης

το πολυλειτουργικό εργαλείο που είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για τη διαμόρφωση θάμνων και ακρών του γκαζόν.

Εάν πάλι χρειάζεται να προχωρήσεις στην κοπή πιο λεπτών κλαδιών τότε πρέπει να επενδύσεις σε ένα αποδοτικό και εύχρηστο κονταροπρίονο όπως το ελαφρύ Gardena Τηλεσκοπικό TCS20/18V P4A, με μήκος λεπίδας 20 εκατοστών και τηλεσκοπική λαβή, που σου επιτρέπει να φτάσεις κλαδιά σε ύψος έως και τέσσερα μέτρα.

Όσο για τις… μικρολεπτομέρειες και το κλάδεμα λουλουδιών και μικρότερων φυτών, θα χρειαστείς σίγουρα ένα κλαδευτήρι που θα σου παρέχει άνεση και ευελιξία. Το Bosch EasyPrune με Μπαταρία είναι ένα κλαδευτήρι που λειτουργεί με μπαταρία, για άνετη κοπή κλαδιών μέχρι και 25 mm με τεχνολογία βοηθού ισχύος. Διαθέτει σύστημα κοπής Bypass με δύο μαχαίρια ανοξείδωτου χάλυβα.

Ο κήπος, είναι η πρώτη εικόνα ενός σπιτιού και η περιποίησή του είναι μια ευχάριστη, αγχολυτική και δημιουργική δραστηριότητα για εσένα και την οικογένειά σου. Με τα κατάλληλα εργαλεία που θα βρεις στον Κωτσόβολο η προετοιμασία της αυλής σου για την άνοιξη που έρχεται θα γίνει ακόμη πιο εύκολη.

Μην καθυστερείς, επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα του Κωτσόβολου για να λάβεις τις κατάλληλες συμβουλές από τους ειδικούς για την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων ανάλογα με τις ανάγκες του κήπου σου, ή επισκέψου το kotsovolos.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορείς να δεις ακόμη