MWC 2024: Η Lenovo ταράζει τα νερά με το Project Crystal

by Manos Kavvalos

Events όπως το Mobile World Conference που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, αποτελούν όχι μόνο ευκαιρία για την παρουσίαση νέων προϊόντων αλλά και για ενημέρωση εκ μέρους των εταιρειών των τάσεων που θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό η Lenovo παρουσίασε το Project Crystal, που βρίσκεται σε φάση concept και αν τελικά υλοποιηθεί, θα είναι το πρώτο laptop της αγοράς με διάφανη οθόνη. Ο σχεδιασμός του είναι φουτουριστικός και η 17,3” οθόνη microLED δεν θα είναι το μοναδικό από τα κύρια χαρακτηριστικά της συσκευής, αλλά θα συνοδεύεται από λειτουργίες οι οποίες βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Φαντάσου ότι έχεις επισκεφτεί έναν γιατρό και αυτός αντί να γυρίζει την οθόνη του υπολογιστή του για να σου δείξει αυτό που θέλει, απλά πατάει ένα πλήκτρο και καθρεφτίζει το περιεχόμενο ώστε να μπορείς και εσύ να το διαβάζεις με άνεση.

Όπως λέει η Lenovo, το laptop θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η χρήση της κάμερας που υπάρχει στο πίσω μέρος για την αναγνώριση αντικειμένων, μια λειτουργία που σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android επιτυγχάνεται με την εφαρμογή Google Lens. Μέσω της διάφανης οθόνης θα μπορεί για παράδειγμα ο χρήστης να καλύψει το αντικείμενο με ένα διάγραμμα ή ένα σχέδιο, για λόγους συντήρησης ή επισκευής.

Η οθόνη είναι τόσο λεπτή, παρά το γεγονός ότι αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις, που πραγματικά φέρνει πιο κοντά τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο. Η τυπική φωτεινότητά της είναι 1.000 nits, όμως η Lenovο υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3.000 nits. Μιας και η όλη τεχνολογία και το εγχείρημα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, η ανάλυση δεν είναι και τόσο υψηλή, αγγίζοντας τα 720p. Όσον αφορά τον επεξεργαστή, η Lenovo αναφέρει πως έχει προτιμήσει τεχνολογία νέας γενιάς.

To πληκτρολόγιο είναι ουσιαστικά η προβολή ενός ειδώλου και εξαφανίζεται όταν ο χρήστης πλησιάσει στην επιφάνειά του ένα stylus ή όταν απομακρυνθεί από τη συσκευή.

Ελπίζουμε αυτό το πρωτοποριακό προϊόν να έρθει μια μέρα στα ράφια των καταστημάτων και το βέβαιο είναι πως οι εφαρμογές που θα βρει θα είναι εκατοντάδες. Μια από αυτές, η άμεση συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που δουλεύουν ο ένας αντικρυστά με τον άλλο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη