Πλύνε και στέγνωσε εύκολα τα κλινοσκεπάσματα

Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Για  την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τόσο εύκολο όσο και το πλύσιμο των ρούχων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα πράγματα, όπως π.χ. στα σύμβολα πλύσης. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να προσέχεις, ώστε να πετυχαίνεις κάθε φορά εύκολο, οικονομικό και πιο αποτελεσματικό πλύσιμο για τα κλινοσκεπάσματά σου.

 

Προεργασία

Αν εντοπίσεις σημάδια ή λεκέδες πάνω στα κλινοσκεπάσματά μπορείς να τα καλύψεις με λίγο απορρυπαντικό. Έτσι είναι βέβαιο ότι θα εξολοθρευθούν πλήρως κατά το πλύσιμο στο πλυντήριο. Γενικά, είναι καλό να κάνεις προεργασία των σημαδιών ή των λεκέδων πάνω στα σεντόνια, μαξιλαροθήκες, παπλώματα κ.λπ., για τοπικό καθάρισμα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο. Απλά ψέκασε τη λερωμένη περιοχή με λίγο απορρυπαντικό ή με ένα προϊόν για τοπικό πλύσιμο. Άφησέ το να δράσει για περίπου 10 λεπτά πριν τα βάλεις για πλύσιμο.

 

Πρόγραμμα πλύσης

Είναι σημαντικό να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στα σύμβολα πλύσης πάνω στις κουβέρτες, τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σου, ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «μαζέψουν» στο πλύσιμο, να βάψουν ή να καταστραφούν εντελώς. Επιπλέον, τα σύμβολα θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα και θερμοκρασία πλύσης.

Μην επιλέγεις κάποιο πρόγραμμα με πρόπλυση και με υψηλή θερμοκρασία, εκτός εάν τα σεντόνια είναι πολύ βρόμικα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων διαθέτει το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης, το οποίο θα πλύνει τα σεντόνια στον σωστό χρόνο και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να μην πλένεις τα σεντόνια σου με καυτό νερό. Ειδικά τα βαμβακερά υφάσματα, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες «μαζεύουν». Αντίθετα, επίλεξε ένα πρόγραμμα για βαμβακερά και χρωματιστά υφάσματα. Τα συγκεκριμένα προγράμματα διαρκούν λιγότερο, μειώνουν το τσαλάκωμα και δεν καταστρέφουν τις ίνες του υφάσματος.

 

 

Απορρυπαντικό

Εξέτασε την πιθανότητα να πλένεις τα κλινοσκεπάσματά σου με κάποιο απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα, σε περίπτωση που εσύ ή και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς σου, είναι αλλεργικός ή έχει ευαίσθητο δέρμα. Εάν έχεις πλυντήριο με τεχνολογία ατμού, μπορείς να αξιοποιείς το αντίστοιχο πρόγραμμα, που εξασφαλίζει καθάρισμα σε βάθος αλλά και πλύσιμο χωρίς ζάρες και κατεστραμμένες ίνες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην ποσότητα του απορρυπαντικού. Να θυμάσαι ότι η μεγάλη ποσότητα δεν πρόκειται να καθαρίσει καλύτερα τα κλινοσκεπάσματά σου. Αντίθετα μπορεί να αφήσει υπολείμματα, τα οποία είναι δυνητικά ζημιογόνα τόσο για το ύφασμα όσο και για τα άτομα που θα τα χρησιμοποιήσουν, ειδικά όσοι πάσχουν από αλλεργίες. Χρησιμοποίησε τη συνιστώμενη δόση, τόσο απορρυπαντικού, όσο και μαλακτικού.

 

Πλύσιμο παπλωμάτων

Σε ό,τι αφορά στα παπλώματα, μπορείς να πλύνεις ένα πουπουλένιο πάπλωμα, αλλά πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Αν η ετικέτα γράφει μόνο στεγνό καθάρισμα, τότε είναι σοφότερο να το δώσεις στο καθαριστήριο. Εάν πλένεται στο πλυντήριο, φρόντισε πρώτα να ελέγξεις αν έχει τρύπες ή αν εξέχουν πούπουλα και, αν χρειάζεται, ράψε τυχόν τρύπες με βελόνα και κλωστή για να μη βγουν πούπουλα μέσα στο πλυντήριο.

Για το πλύσιμο των παπλωμάτων, συνιστάται η χρήση ενός ήπιου προγράμματος, με χλιαρό νερό και με ένα ήπιο απορρυπαντικό, εκτός εάν το πάπλωμα είναι πολύ λεκιασμένο.

 

 

«Φόρτωμα» πλυντηρίου

Όπως με τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να έχουν χώρο στο πλυντήριο να «κυκλοφορούν» για να καθαριστούν αποτελεσματικά. Η ιδέα του να ρίξεις απλά όλα τα άπλυτα κλινοσκεπάσματα της οικογένειας στο πλυντήριο μπορεί να φαίνεται άκρως δελεαστική, αλλά δεν είναι η καλύτερη ειδικά όταν γεμίζει τόσο ο κάδος που με το ζόρι κλείνει η πόρτα της συσκευής. Για τα παπλώματα και τα καλύμματα, να θυμάσαι να τα πλένεις σε ένα αρκετά μεγάλο πλυντήριο για να υπάρχει αρκετός χώρος κίνησης. Αν το πλυντήριό σου δεν έχει πολύ μεγάλο κάδο, το πιο σοφό που έχεις να κάνεις -αν δεν θέλεις να πλένεις στο χέρι- είναι να πλένεις ένα πάπλωμα ή κάλυμμα τη φορά.

 

Στέγνωμα

Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες στεγνώνουν πιο γρήγορα από τις πετσέτες, γιατί η ύφανσή τους είναι πιο λεπτή και ελαφριά. Γι’ αυτό τα σεντόνια πρέπει να στεγνώνονται στο στεγνωτήριο ρούχων χωριστά (από τις πετσέτες) ή με ρούχα που είναι πιο ελαφριά σε σχέση με τις πετσέτες. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις το στεγνωτήριό σου και για το στέγνωμα του παπλώματός σου, εκτός κι αν δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες φροντίδας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη