Πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων: Όλα για την καινούρια σήμανση

by Aggeliki Tsoukana

 

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες συσκευών που απέκτησαν νέα ετικέτα, το «ενεργειακό ταμπελάκι» των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων ρούχων δεν είχε αλλάξει από το 1996. Επομένως, η καινούρια σήμανση «φέρνει» σημαντικές αλλαγές, ξεκινώντας από την πολύ πιο ξεκάθαρη καταγραφή των επιδόσεων κάθε μοντέλου, ανάλογα με τη λειτουργία για την οποία χρησιμοποιείται.

Έτσι, η νέα ετικέτα είναι χωρισμένη σε δύο στήλες, με τη δεξιά να αφορά τις μετρήσεις (π.χ. κατανάλωση νερού και ρεύματος) για χρήση της συσκευής μόνο για πλύσιμο. Όπως και στα πλυντήρια ρούχων, και σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα αφορούν το πρόγραμμα «eco 40-60». Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει η συσκευή να καθαρίζει κανονικά λερωμένα βαμβακερά ρούχα που μπορούν να πλυθούν στους 40° C ή στους 60° C (σύμφωνα με το ταμπελάκι τους), μαζί στον ίδιο κύκλο.

Αντίθετα, η αριστερή στήλη στην ετικέτα αφορά τις επιδόσεις της συσκευής όταν χρησιμοποιείται σε πλήρες πρόγραμμα, δηλαδή για να πλύνει και στη συνέχεια να στεγνώσει το φορτίο ρούχων. Τέλος, τα δύο σύμβολα στο τέλος αφορούν τόσο τον κύκλο αποκλειστικά για πλύσιμο, όσο και τον πλήρη κύκλο, αφού αφορούν το στύψιμο των ρούχων.

Από την άλλη πλευρά, η ετικέτα μοιράζεται τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών ηλεκτρικών ειδών που απέκτησαν νέα σήμανση από την 1η Μαρτίου. Έτσι, για παράδειγμα, στο πάνω δεξιά τμήμα της φιλοξενεί κι αυτή έναν κωδικό QR, ώστε σαρώνοντάς τον οι καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση σε πιο λεπτομερή στοιχεία για το αντίστοιχο πλυντήριο-στεγνωτήριο, από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Σήμανση (EPREL).

 

Ίδια ονομασία των κλάσεων, πιο αυστηρή κατάταξη

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των καινούριων ετικετών είναι επίσης η κλίμακα ενεργειακών κλάσεων, η οποία ξεκινά από την G (πιο ενεργοβόρα συσκευή) και φτάνει στην Α (πιο αποδοτικό πλυντήριο-στεγνωτήριο). Έτσι, οι κλάσεις των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων διατηρούν την ίδια ενεργειακή κλίμακα με αυτή που είχαν στην προηγούμενη σήμανση.

Έτσι κι αλλιώς, σκοπός της αλλαγής αυτής είναι να απαλειφθούν οι κλάσεις Α+, Α++, Α+++, που στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας είχαν εισαχθεί στη σήμανση ηλεκτρικών συσκευών όπως τα ψυγεία ή και τα πλυντήρια ρούχων. Επομένως, από τη στιγμή που η «ετικέτα» των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων δεν «πέρασε από λίφτινγκ» τότε, αλλά παρέμεινε η ίδια, οι κλάσεις δεν άλλαξαν ονομασία.

Πάντως, αν και η κλίμακα συνεχίζει να ξεκινά από την G κλάση και να φτάνει στην Α, έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι ενεργειακές επιδόσεις κάθε πλυντηρίου-στεγνωτηρίου και, κατά συνέπεια, η ενεργειακή βαθμίδα στην οποία κατατάσσεται πλέον. Ενδεικτικό είναι ότι η αξιολόγηση είναι τόσο αυστηρή, που κανένα σύγχρονο μοντέλο δεν καταναλώνει τόσο λίγη ενέργεια, ώστε να βαθμολογηθεί στην Α κλάση.

Αντίστροφα, πλυντήρια-στεγνωτήρια που στην παλιά ετικέτα βρίσκονταν στην κορυφή της ενεργειακής κλίμακας, όπως είναι φυσικό, στη νέα σήμανση θα κατατάσσονται σε ακόμη χαμηλότερη τάξη. Έτσι, για παράδειγμα ένα μοντέλο που χαρακτηριζόταν Α+++ κλάσης μπορεί πλέον να υποβιβασθεί στη C κλάση, χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει στο παραμικρό η ενεργειακή του κατανάλωση.

 

Επιπλέον «στοχευμένες» αλλαγές στα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων

Εκτός από τις δύο διαφορετικές καταναλώσεις, στο οικολογικό πρόγραμμα αποκλειστικά πλυσίματος και στον πλήρη κύκλο πλυσίματος και στεγνώματος, στη νέα ετικέτα υπάρχει επίσης η διάρκεια των δύο λειτουργιών. Επίσης, δίνεται η ονομαστική χωρητικότητα για λειτουργία αποκλειστικά πλυσίματος, καθώς και η χωρητικότητα κάθε μοντέλου σε ρούχα που πρόκειται να πλυθούν και να στεγνώσουν.

Παράλληλα, στη σήμανση αναγράφεται η στάθμη θορύβου για τη λειτουργία στυψίματος, όπως και η ένδειξη της τάξης εκπομπών θορύβου.

Παρακάτω, θα βρεις μία συνοπτική περιγραφή για όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στη νέα ετικέτα.

 

  1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
  2. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων: Αριστερά για πλήρη κύκλο (πλύσιμο-στέγνωμα) και δεξιά για κύκλο αποκλειστικά πλύσης (με τη χρήση του οικολογικού προγράμματος «eco 40-60»)
  3. Ενεργειακή κλάση για τον κύκλο πλύσης («eco 40-60»)
  4. Ενεργειακή κλάση για τον πλήρη κύκλο (πλύσιμο-στέγνωμα)
  5. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους πλύσης
  6. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 πλήρεις κύκλους
  7. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για τον κύκλο πλύσης
  8. Ονομαστική χωρητικότητα σε κιλά (kg) για τον πλήρη κύκλο
  9. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά κύκλο πλύσης
  10. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά πλήρη κύκλο
  11. Διάρκεια κύκλου πλύσης
  12. Διάρκεια πλήρους κύκλου
  13. Κλάση απόδοσης στυψίματος
  14. Θόρυβος (dB) και κλάση θορύβου κατά το στύψιμο στον κύκλο πλύσης

 

Μπορείς να δεις ακόμη