Γνώρισε την καινούρια σήμανση για τα πλυντήρια πιάτων

by Aggeliki Tsoukana

 

Τα πλυντήρια πιάτων συγκαταλέγονται στις κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών που απέκτησαν καινούρια ετικέτα, η οποία «φέρνει» σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αποτυπώνεται το προφίλ των συσκευών. Έτσι, συγκριτικά με την παλιά ετικέτα, στη νέα σήμανση οι επιδόσεις των πλυντηρίων πιάτων υπολογίζονται με διαφορετικούς κανόνες, ώστε να ταιριάζουν περισσότερο στον τρόπο που πραγματικά χρησιμοποιούνται.

Όπως και στις υπόλοιπες συσκευές που άλλαξε η ενεργειακή τους ετικέτα, έχει προστεθεί ένας κωδικός QR, ώστε σκανάροντας τον να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. Πάντως, η πιο σημαντική διαφορά είναι η νέα κλίμακα ενεργειακών κλάσεων, αλλά και τα αυστηρότερα κριτήρια για τη βαθμολόγηση του ενεργειακού «προφίλ» κάθε μοντέλου.

Έτσι, όπως μπορείς να δεις και στο κάτω σχήμα, στη νέα σήμανση οι κλάσεις ξεκινούν από την G και φτάνουν μέχρι την Α. Αντίθετα, στην παλιά ετικέτα, ξεκινούσαν από την D και έφταναν μέχρι την Α+++.

 

 

 

Η ίδια ενεργειακή κλίμακα (δηλαδή από G μέχρι Α) εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών που απέκτησαν καινούρια ετικέτα, δηλαδή τα ψυγεία και τους καταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, τις οθόνες και τους συντηρητές κρασιών. Επομένως, για όλες αυτές τις συσκευές «εξαφανίστηκαν» οι κλάσεις Α+, Α++, Α+++, που υπήρχαν στην παλιά ετικέτα.

 

Κατάταξη σε χαμηλότερη κλάση

 Παράλληλα με τη νέα κλίμακα, άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται η «ενεργειακή συμπεριφορά» κάθε πλυντηρίου πιάτων, ώστε να υπολογισθεί η κλάση του. Ως συνέπεια, πλέον είναι πολύ αυστηρές οι απαιτήσεις σε χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, για να βρεθεί ένα μοντέλο κοντά στην κορυφή της καινούριας κλίμακας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στα πρώτα «κύματα» συσκευών με τη νέα ετικέτα, τα περισσότερα μοντέλα θα καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες βαθμίδες της κλίμακας, χωρίς προφανώς να έχει αλλάξει κάτι στην ποσότητα ρεύματος που καταναλώνουν. Επομένως, για παράδειγμα, αν ένα πλυντήριο πιάτων έχει ενεργειακή απόδοση που με βάση την παλιά κλίμακα θα βρισκόταν στην Α++ κλάση, στη νέα ετικέτα μπορεί να καταταχθεί στην κλάση D ή και χαμηλότερα.

 

 

Αλλαγές ειδικά για τα πλυντήρια πιάτων

Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, που ισχύουν για όλες τις συσκευές με καινούρια ετικέτα, η νέα σήμανση «φέρνει» και ορισμένες τροποποιήσεις ειδικά στα πλυντήρια πιάτων. Πρώτα από όλα, όλες οι επιδόσεις των πλυντηρίων υπολογίζονται πλέον με βάση το οικολογικό τους πρόγραμμα, δηλαδή το πρόγραμμα εκείνο κάθε μοντέλου που έχει συνδυαστικά τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και νερού.

Έτσι, η χωρητικότητα σε ατομικά σερβίτσια, που αναγράφεται στην ετικέτα, αφορά τη δυνατότητα πλύσης κάθε μοντέλου με το οικολογικό του πρόγραμμα. Επίσης, η κατανάλωση ρεύματος μετριέται πλέον ανά 100 κύκλους του οικολογικού προγράμματος, ενώ η δαπάνη νερού ανά 1 κύκλο του προγράμματος «eco».

Στη νέα ετικέτα δίνεται επίσης η διάρκεια του οικολογικού προγράμματος, μετρημένη σε ώρες και λεπτά. Τέλος, εκτός από τον θόρυβο σε ντεσιμπέλ (dB), κάνει την εμφάνιση της και η κλάση κλάση θορύβου, η οποία υπολογίζεται με βάση τα επίπεδα του ήχου που προκαλεί το πλυντήριο κατά τη λειτουργία του.

Παρακάτω, θα βρεις μία συνοπτική περιγραφή για όλες τις πληροφορίες στη νέα σήμανση.

 

1. Κωδικός QR: Μπορείς να σκανάρεις με το κινητό σου και να ανατρέξεις στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
2. Ενεργειακή κλάση
3. Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων
4. Κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh) ανά 100 κύκλους του προγράμματος «eco»
5. Κατανάλωση νερού σε λίτρα (L) ανά έναν κύκλο του προγράμματος «eco»
6. Χωρητικότητα για το πρόγραμμα «eco»
7. Διάρκεια του προγράμματος «eco» (σε ώρες : λεπτά)
8. Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) και κλάση θορύβου

 

Μπορείς να δεις ακόμη