Ποια λάθη κάνεις και αυξάνεις την ενεργειακή κατανάλωση του κλιματιστικού σου;

by Aggeliki Tsoukana

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο έντονη και η χώρα μας αντιμετωπίζει συχνά παρατεταμένους καύσωνες, γεγονός που κάνει τη χρήση του κλιματιστικού απαραίτητη συνθήκη στην καθημερινότητά μας.

Η συνεχής και έντονη λειτουργία του κλιματιστικού, επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά αν αποφύγεις τα παρακάτω λάθη, όχι μόνο θα βελτιώσεις τις συνθήκες στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου, αλλά θα πετύχεις και οικονομία στην κατανάλωση.

 

 

Ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σε ακραίες συνθήκες

Η ιδανική θερμοκρασία σε έναν χώρο είναι μεταξύ 20 και 27οC, ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, γιατί η ξαφνική μετάβαση στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας και προκαλεί ψύξη. Να θυμάσαι ότι θα πρέπει να ρυθμίζεις τον θερμοστάτη στη θερμοκρασία που ιδανικά θα ήθελες να επικρατεί στον χώρο σου και ότι σκοπός του κλιματιστικού είναι να νιώθεις δροσιά και όχι να κρυώνεις. Η κατάλληλη ρύθμιση θα σου προσφέρει καλή απόδοση του κλιματιστικού σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Λάθος τοποθέτηση της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας

Αν είναι εφικτό, τοποθέτησε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού μακριά από τζαμαρίες και συσκευές με έντονη θερμότητα, όπως είναι η ηλεκτρική κουζίνα ή το στεγνωτήριο γιατί αυξάνεται η αίσθηση της ζέστης και μειώνεται η απόδοση στη λειτουργία του κλιματιστικού. Επίσης η ζέστη που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου επιβαρύνουν τη λειτουργία του κλιματιστικού, για αυτό κλείσε τις κουρτίνες στο δωμάτιο και προστάτεψε τον χώρο από κάθε είδος θερμότητας.

Στην περίπτωση που η εξωτερική μονάδα εκτίθεται στον ήλιο, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβάλει τη θερμότητα από το δωμάτιο στο περιβάλλον ώστε να το δροσίσει. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, η λειτουργία της εξωτερικής μονάδας επιβαρύνεται όταν εμποδίζεται η εξαγωγή αέρα, για αυτό θα πρέπει να είναι ελεύθερη από περιφερειακά εμπόδια σε ακτίνα τουλάχιστον 35 cm. Επίσης, καλό είναι η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν αποδοτικά.

 

 

Δεν κατευθύνεις σωστά τον ψυχρό αέρα

Στη λειτουργία της ψύξης, οι περσίδες του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι στραμμένες προς τα πάνω, ώστε να επιτύχεις τη σωστή κατανομή του ψυχρού αέρα στον χώρο και να δημιουργηθεί η αίσθηση δροσιάς χωρίς σπατάλη ενέργειας. Φρόντισε να επιλέγεις την κατάλληλη ταχύτητα στον ανεμιστήρα του εσωτερικού μηχανήματος, ώστε να μην δημιουργείς ρεύματα στον χώρο.

 

 

Λάθος χρήση του κλιματιστικού

Μια κλιματιστική μονάδα μπορεί να ψύξει έναν συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με την ισχύ που έχει. Επομένως, αν αφήνεις ανοιχτή την πόρτα για να δροσίσεις και κάποιο γειτονικό δωμάτιο, θα επιβαρύνεις τη λειτουργία του μηχανήματος και κατά συνέπεια θα αυξηθεί η κατανάλωσή του.

Παράλληλα, αν ανοίγεις το κλιματιστικό σε κάποιο δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείς, ανεβάζεις το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, για αυτό φρόντισε να το ανάβεις με σύνεση.

 

Δεν ανανεώνεις σωστά τον αέρα

Είναι σημαντικό να ανανεώνεις τακτικά τον αέρα σε ένα δωμάτιο, ειδικά αν αρχίζεις να νιώθεις ξηρή την ατμόσφαιρα αλλά αν έχεις ένα παράθυρο ανοιχτό συνεχώς, η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα. Η καλύτερη λύση είναι να κλείνεις το κλιματιστικό και να ανοίγεις τα παράθυρα διάπλατα για λίγα λεπτά ώστε να δημιουργήσεις ρεύμα, αποφεύγοντας τις μεσημβρινές ώρες που είναι οι πιο ζεστές.

 

Δεν αξιοποιείς τη λειτουργία του ύπνου

Ο άνθρωπος έχει μικρότερες ανάγκες δροσισμού όταν κοιμάται, έτσι η λειτουργία του ύπνου αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να κοιμάσαι δροσερά, με άνεση και παράλληλα να εξοικονομείς ενέργεια.

 

 

Αμελείς την ετήσια συντήρηση

Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

Φρόντισε να αφαιρείς συχνά τη σκόνη ή τα χνούδια που έχουν συσσωρευθεί στα φίλτρα, γιατί μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Οι κατασκευαστές συστήνουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, να γίνεται η συντήρηση του μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο που θα ελέγξει την ποσότητα του ψυκτικού και θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εργασίες ώστε να εξασφαλίσει την υψηλή απόδοση του μηχανήματος. Το ετήσιο κόστος για τη συντήρησης μιας κλιματιστικής μονάδας μπορεί να αποσβεστεί άμεσα από τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τις χαμηλές δαπάνες επιδιόρθωσης.

Η αγορά κλιματιστικού είναι μια επένδυση για μια καλύτερη καθημερινότητα όλο τον χρόνο αλλά το κόστος λειτουργίας του εξαρτάται και από τον τρόπο που το χρησιμοποιείς. Αν αποφύγεις τα συνηθισμένα λάθη, τότε θα μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη από τη χρήση του με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό κόστος.

 

Άνοιξε η πλατφόρμα της επιδότησης, δες εδώ αν είσαι δικαιούχος.

Μπορείς να δεις ακόμη