Πώς λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων

Το ηλεκτρικό πλυντήριο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς οικιακές συσκευές. Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα πλυντήρια τα καθιστούν απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό.

Το πλυντήριο κάποτε δεν ήταν ηλεκτρικό. Προσπάθειες για την κατασκευή μηχανών πλυσίματος ρούχων, είχαν ήδη γίνει από τον 17° αιώνα στην Αγγλία και στην Αμερική. Υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό σε περιοδικά της εποχής αλλά και σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που απονεμήθηκαν στους πρώιμους εφευρέτες. Παρόλα αυτά, η μαζική παραγωγή πλυντηρίων ρούχων ξεκίνησε το 1906.

 

Είδη πλυντηρίων

Τα κύρια είδη οικιακών πλυντηρίων είναι το πλυντήριο «επάνω φόρτωσης» και το πλυντήριο «μπροστινής φόρτωσης».

Το πλυντήριο «επάνω φόρτωσης» είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Ο κάδος του είναι τοποθετημένος κάθετα και υπάρχει ένας αναδευτήρας στο κέντρο του. Τα ρούχα τοποθετούνται στον κάδο από την πόρτα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της συσκευής.

Το πλυντήριο «μπροστινής φόρτωσης» είναι το δημοφιλέστερο στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. Ο κάδος του είναι τοποθετημένος έτσι, ώστε το άνοιγμά του να βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά της συσκευής, από όπου γίνεται και η φόρτωση. Η πόρτα του είναι φτιαγμένη από ειδικό πυρίμαχο γυαλί και κλείνει ερμητικά. Η ανάδευση γίνεται με τις κινήσεις που εκτελεί ο κάδος, πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη κατεύθυνση.

Οι συγκριτικές μελέτες μεταξύ των δύο βασικών τύπων πλυντηρίων έδειξαν πως το πλυντήριο «μπροστινής φόρτωσης» είναι πιο αποτελεσματικό στην πλύση, πιο οικονομικό στο νερό, στο απορρυπαντικό και στην ενέργεια και προκαλεί λιγότερες φθορές στα υφάσματα.

Άλλα είδη πλυντηρίου είναι το πλυντήριο «επάνω φόρτωσης» με μειωμένη διάσταση πλάτους για να χωράει παντού και τα μίνι πλυντήρια πολύ μικρής χωρητικότητας, που απευθύνονται σε μικρά νοικοκυριά και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα. Τα τελευταία δεν διαθέτουν την λειτουργία στυψίματος.

 

 

Τα κύρια μέρη ενός πλυντηρίου

Το πλυντήριο αποτελείται από:

  • το πλαίσιο δηλαδή, λαμαρίνες με προσαρμοσμένα βαρίδια από τσιμέντο για να το κρατάνε στη θέση του κατά τη διάρκεια της πλύσης και του στυψίματος,
  • το τύμπανο, μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα ρούχα,
  • τον κάδο, που είναι το μέρος του πλυντηρίου που γεμίζει με νερό και περιέχει το τύμπανο,
  • τη σαπουνοθήκη, στην οποία τοποθετούνται το απορρυπαντικό και το μαλακτικό,
  • την πόρτα, που κλείνει ερμητικά προς αποφυγή διαρροών,
  • την αντλία νερού που στέλνει το νερό από τον κάδο στην αποχέτευση,
  • το φίλτρο νερού,
  • το θερμικό στοιχείο που θερμαίνει το νερό,
  • τον ηλεκτρικό κινητήρα που κινεί το τύμπανο,
  • το πάνελ και τα κουμπιά χειρισμού,
  • το ηλεκτρονικό στοιχείο προγραμματισμού και πολλά άλλα μικρότερα στοιχεία.

 

Διαδικασία πλυσίματος των ρούχων

Ουσιαστικά η διαδικασία ξεκινάει με την τοποθέτηση των ρούχων στον κάδο και του απορρυπαντικού στη σαπουνοθήκη. Στη συνέχεια, επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με το είδος των υφασμάτων, το χρώμα τους αλλά και το πόσο λερωμένα είναι.

Στο πλυντήριο εισέρχεται νερό βρύσης, θερμαίνεται ανάλογα με την επιλογή προγράμματος από τους 30 έως στους 95°C, ανακατεύεται με το απορρυπαντικό και το τύμπανο αρχίζει να περιστρέφεται  αναδεύοντας τα ρούχα. Οι ίνες των υφασμάτων μαλακώνουν και η βρωμιά αφαιρείται. Μετά την πλύση, το σαπουνόνερο αντλείται προς την αποχέτευση και τα ρούχα ξεπλένονται με νέο καθαρό νερό. Στο τέλος, όλο το νερό αντλείται και τα ρούχα στύβονται με περιστροφή του τυμπάνου σε πολύ υψηλή ταχύτητα.

 

 

5 σημεία που πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιείς σχεδόν καθημερινά. Γι’ αυτό και η αγορά του απαιτεί προσοχή στα εξής σημεία:

1. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τις διαστάσεις του χώρου που θα φιλοξενήσει την συσκευή. Τα συνηθισμένα πλυντήρια «μπροστινής φόρτωσης» έχουν διαστάσεις (Ύψος x Πλάτος x Βάθος) 85 x 60 x 57, με μικρές διαφορές μεταξύ τους ανάλογα με το μοντέλο και την εταιρία. Αν ο χώρος που διαθέτεις επαρκεί, μπορείς να αγοράσεις ένα τέτοιο πλυντήριο. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τον χώρο που χρειάζεσαι μπροστά από αυτό, για να μπορείς να ανοίγεις την πόρτα.

Αν ο χώρος δεν επαρκεί ή είναι οριακός καλύτερα να επιλέξεις ένα πλυντήριο «επάνω φόρτωσης» μειωμένης διάστασης. Η συνηθισμένη διάσταση των πλυντηρίων αυτών είναι ( Ύψος x Πλάτος x Βάθος) 90 x 45 x 55, με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με την εταιρία. Τέλος, αν δεν σε περιορίζει ο χώρος και ταυτόχρονα έχεις ανάγκη από πλυντήριο μεγάλης χωρητικότητας, υπάρχουν αντίστοιχα μοντέλα μεγαλύτερων διαστάσεων.

 

2. Η ανάγκη σου σε μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα ρούχων πρέπει να είναι προκαθορισμένη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Ακόμα και αν δεν διαθέτεις πολύ χώρο, τα στενά πλυντήρια «επάνω φόρτωσης» διαθέτουν πλέον, κάδο αρκετά μεγάλης χωρητικότητας έως και 8 κιλών, ικανής να καλύψει μια οικογένεια.

 

3. Η ενεργειακή κλάση του πλυντηρίου πρέπει να επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή. Αν υποθέσουμε ότι ο κύκλος ζωής ενός πλυντηρίου ξεπερνά τα 15 χρόνια και η χρήση του μπορεί να είναι έως και καθημερινή, καταλαβαίνεις πόση μεγάλη σημασία έχει η συγκεκριμένη επιλογή για την εξοικονόμηση χρημάτων και για το περιβάλλον.

 

4. Οι στροφές στυψίματος του πλυντηρίου παίζουν σημαντικό ρόλο αφού όσο περισσότερες είναι οι στροφές τόσο πιο στεγνά βγαίνουν τα ρούχα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος στεγνώματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το στέγνωμα γίνεται στο στεγνωτήριο γιατί επιταχύνεται η διαδικασία και γίνεται τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας.

5. Αν επιθυμείς να στεγνώνεις τα ρούχα σου σε στεγνωτήριο, πρέπει να λάβεις υπόψη και αυτό το στοιχείο κατά την επιλογή πλυντηρίου. Αν ήδη έχεις στεγνωτήριο και θέλεις να το τοποθετήσεις πάνω από το πλυντήριο, θα πρέπει σίγουρα να αγοράσεις πλυντήριο «μπροστινής φόρτωσης» και διαστάσεων ανάλογων με το στεγνωτήριο. Αν δεν έχεις στεγνωτήριο, σκέψου μήπως σε βολεύει και σε συμφέρει η αγορά πλυντηρίου στεγνωτηρίου (2 σε 1).

 

 

Τι πρέπει να προσέξεις κατά τη χρήση του πλυντηρίου

Κατά τη χρήση του πλυντηρίου σου θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα παρακάτω σημεία για να επιμηκύνεις τον χρόνο ζωής της συσκευής σου και να έχεις άψογα αποτελέσματα σε κάθε πλύση.

  1. Μην υπερφορτώνεις τον κάδο γιατί τα ρούχα δεν θα πλυθούν σωστά και ο μηχανισμός του θα επιβαρυνθεί.
  2. Τοποθέτησε στη σαπουνοθήκη όσο απορρυπαντικό και μαλακτικό πρέπει και όχι περισσότερο. Το περιττό απορρυπαντικό θα δημιουργήσει επιπλέον άφρισμα και τα ρούχα δεν θα ξεπλυθούν σωστά.
  3. Να καθαρίζεις τακτικά το φίλτρο από τις ακαθαρσίες.
  4. Πριν τοποθετήσεις τα ρούχα στον κάδο, τσέκαρε αν υπάρχουν στις τσέπες τους κέρματα, κλειδιά ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον μηχανισμό του πλυντηρίου.
  5. Ακόμα, έλεγξε μήπως υπάρχουν αντικείμενα που ξεβάφουν, όπως για παράδειγμα χρωματιστές χαρτοπετσέτες ή χαρτί.
  6. Για να συντηρήσεις και να απολυμάνεις τον κάδο, εκτέλεσε 2-3 φορές τον χρόνο έναν κύκλο πλύσης στους 90°C, τοποθετώντας στη σαπουνοθήκη λευκό ξίδι, ή μαγειρική σόδα.
  7. Μετά από κάθε πλύση να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του κάδου για να στεγνώσει το νερό. Διαφορετικά, θα αναπτυχθούν βακτήρια και το πλυντήριο θα μυρίζει δυσάρεστα.
  8. Να αφαιρείς και να πλένεις συχνά τη σαπουνοθήκη, ειδικά αν χρησιμοποιείς απορρυπαντικό σε σκόνη.
  9. Κατά την πλύση καλό είναι να χρησιμοποιείς αποσκληρυντικό νερού, για να μην μαζεύονται άλατα στα μεταλλικά μέρη του πλυντηρίου και στις σωληνώσεις.
  10. Τέλος, αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε δυσλειτουργία στη συσκευή σου, απευθύνσου αμέσως σε εξειδικευμένο τεχνικό.

Μπορείς να δεις ακόμη