Gaming Πληκτρολόγιο-Ποντίκι vs Gaming controller, βρες τι σου ταιριάζει

Πολλοί gamers προτιμούν να απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους, παίζοντας με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Κάποιοι άλλοι, παίζουν αποκλειστικά με χειριστήριο, είτε σε κονσόλα είτε στον υπολογιστή. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν και τους δύο τρόπους, ανάλογα το είδος παιχνιδιού. Η «αναζήτηση των καταλληλότερων gaming περιφερειακών» εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ πολλών gamers. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο αξίζουν μια θέση σε ένα playroom.

 

Το «δίλημμα»

Εάν κι εσύ προβληματίζεσαι σχετικά με το πότε θα χρησιμοποιήσεις χειριστήριο ή ένα σετ gaming keyboard και gaming mouse, μελέτησε πρώτα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει το κάθε ένα. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις την επιλογή σου με βάση το στιλ παιχνιδιού και τις προτιμήσεις που έχεις ως προς τις επιλογές προσαρμογής που προσφέρει η κάθε μία λύση.

Αυτό που είναι βολικό για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι ιδανικό για σένα. Η πιο σοφή επιλογή είναι να δοκιμάσεις και τους δύο τρόπους. Στη συνέχεια μπορείς να προτιμήσεις όποιον σου προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση στο παιχνίδι σου.

Σίγουρα ορισμένοι “hardcore” gamers σίγουρα θα έχουν αντίθετη άποψη, ωστόσο δεν είναι κακό να εναλλάσσεις τον τρόπο παιχνιδιού σου. Δηλαδή μπορείς πότε να χρησιμοποιείς πληκτρολόγιο/ποντίκι και πότε χειριστήριο. Άλλωστε, τα σύγχρονα gaming PCs και οι κονσόλες όπως τα Xbox One και PS4, παρέχουν εξαιρετική συμβατότητα.

Αν, για παράδειγμα, θέλεις να παίζεις τίτλους FPS με πληκτρολόγιο-ποντίκι στο PS4, υπάρχουν ειδικά περιφερειακά, όπως το Hori Tactical Assault Commander Four Type K2 New, τα οποία σού επιτρέπουν να απολαμβάνεις PC gaming εμπειρία στην κονσόλα σου. Ίσως σε βολεύει περισσότερο η χρήση χειριστηρίου για τα παιχνίδια που παίζεις στον υπολογιστή σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ασύρματο προσαρμογέα USB DualShock 4 για να τα συνδέσεις μεταξύ τους.

Πλεονεκτήματα στη χρήση χειριστηρίου

Τα χειριστήρια, όπως το Xbox One controller ή το DualShock 4, χρησιμοποιούνται συνήθως για gaming στις αντίστοιχες κονσόλες, αλλά πολλοί PC gamers τα χρησιμοποιούν ακόμα κι ως βασικό περιφερειακό για τα παιχνίδια τους. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα χειριστήρια συχνά αποτελούν πρώτη επιλογή είναι γιατί είναι πιο φορητά σε σχέση με τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια. Είτε βρίσκεσαι στον καναπέ, στο κρεβάτι ή σε ένα σπίτι φίλου, το χειριστήριο μεταφέρεται πιο εύκολα.

Ένας δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίο τα χειριστήρια μπορεί να κερδίσουν έδαφος είναι γιατί μπορεί να είναι πιο εργονομικά για σένα. Κι αυτό γιατί τα χειριστήρια είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στα χέρια σου, ενώ τα πλήκτρα τους, διατίθενται αποκλειστικά για gaming. Μάλιστα, είναι τόσο εργονομικά, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνεις διάλειμμα για να ξεκουράσεις τους καρπούς σου, ειδικά όταν παίζεις με ένα χειριστήριο όπως το Xbox One wireless controller.

 

Επιλογή σύμφωνα με το είδος παιχνιδιού

Αν η βιβλιοθήκη παιχνιδιών σου περιλαμβάνει κυρίως fighting/wrestling, αθλητικά, racing και arcade παιχνίδια, τότε το χειριστήριο θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή. Εάν τείνεις περισσότερο σε παιχνίδια που απαιτούν υψηλή ακρίβεια, όπως π.χ. τα shooting games, θα διαπιστώσεις ότι ένα σετ gaming keyboard – gaming mouse σου ταιριάζει καλύτερα.

Ένα σημαντικό σημείο σύγκρισης μεταξύ πληκτρολογίου – ποντικιού και χειριστηρίου είναι τα αναλογικά πλήκτρα. Όταν, για παράδειγμα, παίζεις ένα παιχνίδι όπως το Rocket League, όσο περισσότερο πιέζεις το πλήκτρο του controller σου, τόσο περισσότερο επιταχύνει και το όχημά σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τον δεξί αναλογικό μοχλό για να αλλάξεις ελαφρώς τις γωνίες κάμερας. Αντίθετα, ένα σετ πληκτρολόγιο – ποντίκι επιτρέπει μόνο δυαδικό έλεγχο.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο και ποντίκι

Ο βασικότερος λόγος που θα σε κάνει να θέλεις να χρησιμοποιείς πληκτρολόγιο και ποντίκι είναι η υψηλή ακρίβεια που προσφέρουν. Βάσει σχεδιασμού, τα gaming mice παρέχουν ένα επίπεδο ακρίβειας που δεν μπορείς να έχεις με ένα χειριστήριο. Για παράδειγμα, όταν θέλεις να πετύχεις το τέλειο headshot -ξανά και ξανά- ένα gaming mouse μπορεί γίνεται το απόλυτο «όπλο». Ειδικά όταν πρόκειται για gaming mice όπως π.χ. το Logitech G402 Hyperion Fury το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιχνίδια FPS. Εάν σού αρέσει το competitive gaming, θα διαπιστώσεις ότι ένα σετ gaming keyboard και mouse προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η δυνατότητα προσαρμογής των πλήκτρων είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τα πληκτρολόγια για gaming σού επιτρέπουν να προσαρμόσεις τα πλήκτρα σύμφωνα με τις ανάγκες σου, καθώς και να ορίσεις μακροεντολές. Οι μακροεντολές είναι παρόμοιες με τα πλήκτρα πρόσβασης (hotkeys). Όμως αντί να ρυθμίζεις μόνο τα τυπικά πλήκτρα, μπορείς να τα προσαρμόσεις περαιτέρω με πολλαπλές ενέργειες.

Φυσικά, αν πατήσεις ένα πλήκτρο για να ολοκληρώσεις ταυτόχρονα δύο ενέργειες, θα παίζεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος σε κάποιο επίσημο τουρνουά eSports, ενδέχεται να μην επιτρέπονται μακροεντολές. Επομένως, αν συνηθίζεις να παίζεις μόνο με μακροεντολές, ίσως βρεθείς σε μειονεκτική θέση όταν δεν θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις.

Σε περίπτωση που παίζεις παιχνίδια που υποστηρίζουν cross-platform play, δηλαδή να μπορείς να παίζεις online με φίλους ανεξαρτήτως πλατφόρμας (PS4, Xbox One, PC κ.λπ.), όπως είναι π.χ. το Fortnite, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις και το τι χρησιμοποιούν οι φίλοι σου. Για παράδειγμα, σε ένα cross platform play, όσοι παίζουν με ένα υψηλής ακρίβειας gaming mouse και keyboard έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι εκείνων που παίζουν μέσω κονσόλας με χειριστήριο.

 

Ας ανακεφαλαιώσουμε

Συνοψίζοντας, τα χειριστήρια ξεχωρίζουν για την υψηλή φορητότητα, την εργονομία και την κλασική αίσθηση που προσφέρουν στα χέρια του χρήστη. Οι αναλογικοί μοχλοί και τα πλήκτρα επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια σε ορισμένα είδη παιχνιδιών. Όπως είναι για παράδειγμα τα παιχνίδια arcade, αθλητικά, αγωνιστικά κ.λπ. Από την άλλη, τα μηχανικά πληκτρολόγια και τα gaming mice διαθέτουν προσαρμόσιμα πλήκτρα και μακροεντολές. Προσφέρουν υψηλότερη ακρίβεια σε παιχνίδια πρώτου προσώπου. Όπως είναι για παράδειγμα το Call of Duty, αλλά και σε παιχνίδια real-time strategy όπως το Civilization VI.

Εν κατακλείδι, είτε είσαι φανατικός console gamer είτε PC gamer, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: όλα τα σύγχρονα gaming πληκτρολόγια, gaming mice και χειριστήρια είναι σχεδιασμένα για να κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο διασκεδαστική και εντυπωσιακή.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη