Πως μια ανατομική καρέκλα, ένα ποντίκι και μια οθόνη μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα και την παραγωγικότητά σου

by Zikou Stella

Αν το γραφείο είναι το μέρος που περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας, η καθιστική στάση και η εργασία μπροστά από τον υπολογιστή είναι πολύ πιθανόν να σε κουράζει. Εκτός όμως από την κούραση η πολύωρη καθιστική στάση δημιουργεί, πολύ συχνά, προβλήματα στο μυοσκελετικό σου σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση της παραγωγικότητάς σου. Η σωστή εργονομία της θέσης εργασίας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της στάση του σώματος και την άνεση. Για αυτό είτε είσαι αυτοαπασχολούμενος είτε εργοδότης, σίγουρα πρέπει να φροντίσεις για αυτήν. Είναι μια μικρή επένδυση που θα σου προσφέρει τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση μιας εργονομικής θέσης εργασίας;

Η εργασία σε μια άβολη θέση θα σε κουράσει γρήγορα, θα σου προκαλέσει πόνους και πιασίματα και θα μειώσει τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου. Απεναντίας μια εργονομική θέση εργασίας με την κατάλληλη καρέκλα, το σωστό ποντίκι και την ιδανική οθόνη θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα απολαμβάνεις περισσότερο την εργασία σου αυξάνοντας παράλληλα και την αποδοτικότητά σου. Ας δούμε πώς καθένα από τα παραπάνω συμβάλλει στην καλύτερη καθημερινότητα στην εργασία σου:

 

 

Ανατομική καρέκλα

Η καρέκλα γραφείου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν εργονομικό σταθμό εργασίας. Με την κατάλληλη ανατομική καρέκλα θα βελτιωθεί η στάση του σώματός σου και η κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα.

 

Ρύθμισε την καρέκλα σου στο κατάλληλο ύψος ώστε τα χέρια σου να φθάνουν με άνεση το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Αν ωστόσο τα πέλματα δεν ακουμπούν στο πάτωμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υποπόδιο για να στηρίζονται τα πόδια και να μην τα νιώθεις «βαριά». Επίλεξε μια καρέκλα με κινούμενη πλάτη που θα σε βοηθήσει να αλλάζεις στάση στο σώμα σου και να ξεκουράζεις τη μέση σου. Για την καλύτερη στήριξη του αυχένα σου διάλεξε μια καρέκλα που να διαθέτει ρυθμιζόμενο προσκέφαλο για να το φέρεις στο ύψος που σε βολεύει. Τέλος, δώσε προσοχή στο ύφασμα της καρέκλας σου ώστε να αφήνει το σώμα σου να αναπνέει. Μην ξεχνάς ότι η επένδυση σε μια καλή καρέκλα που θα την χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια, μακροπρόθεσμα σου εξοικονομεί χρήματα.

 

 

Εργονομικό ποντίκι

Επιλέγοντας το κατάλληλο ποντίκι με βάση τις ανάγκες σου ευνοείς τη σωστή στάση του σώματος και του καρπού σου, αποφεύγοντας τα μυοσκελετικά προβλήματα στον καρπό, το χέρι και τον ώμο, καθώς και τη γρήγορη κούραση. Για παράδειγμα, ένα κατακόρυφο ποντίκι που τοποθετεί τον βραχίονα σε μια φυσική θέση «χειραψίας» μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής καταπόνησης. Όταν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και χρειάζεται να χρησιμοποιείς συχνά το ποντίκι σου, ένα μοντέλο με ενσωματωμένο trackball μπορεί να αποδειχθεί ιδανική επιλογή για να ξεκουράσεις το χέρι σου. Αν χρειάζεσαι ένα ποντίκι τόσο για την εργασία σου όσο και για πολύωρο gaming, μια άλλη επιλογή είναι ένα gaming ποντίκι με πολλαπλά επίπεδα ευαισθησίας που συνδυαστικά με τον εργονομικό του σχεδιασμό, δίνει στο χέρι σου τη δυνατότητα να χαλαρώσει. Έτσι, ξεχνάς το αίσθημα κούρασης και δυσφορίας που μπορεί να νιώσεις μετά από πολλές ώρες εργασίας.

 

 

Κατάλληλη οθόνη

Όλες οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστή είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την υγεία και την ευεξία. Έτσι, θα συναντήσεις μοντέλα που βελτιστοποιούν την άνεση των ματιών σου με τεχνολογίες που εξαλείφουν το τρεμόπαιγμα (Flicker-free) και μειώνουν τις εκπομπές μπλε φωτός (Low Blue Light) για να εξασφαλίζεται η άνετη και ξεκούραστη εργασία μπροστά από την οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κομμάτι της εργονομίας, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό της οθόνης. Μπορείς να εξοικονομήσεις χώρο στο γραφείο, επιλέγοντας μια οθόνη με μικρή βάση και δυνατότητα διαχείρισης των καλωδίων, για ένα γραφείο χωρίς ακαταστασία. Επίσης, μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εργονομική εργασία είναι η δυνατότητα ρύθμισης κλίσης, περιστροφής, προσανατολισμού και ύψους για τη βέλτιστη άνεση θέασης.

 

Αν λοιπόν περνάς πολύ χρόνο δουλεύοντας στο γραφείο με υπολογιστή, η εργονομική καρέκλα, η οθόνη και το ποντίκι μπορούν να σου προσφέρουν πολλά οφέλη. Θα σε βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σου.

Αν ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις την εμπειρία της εργασίας σου, η επένδυση σε εργονομικό εξοπλισμό γραφείου είναι μια καλή αρχή.

Επισκέψου ένα κατάστημα ή το eshop του Κωτσόβολου και επίλεξε τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνθέσουν τον δικό σου εργονομικό σταθμό εργασίας!

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε όλα όσα θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον για την εργασία σου.

Μπορείς να δεις ακόμη