12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

by Zikou Stella

Η 12η Αυγούστου έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Η σχετική απόφαση ελήφθη το 1990 και η συγκεκριμένη ημέρα επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τη σημερινή παγκόσμια νεολαία είναι η κατάθλιψη λόγω του φόβου ότι οι υπόλοιποι μπορεί να περνάνε καλύτερη ζωή, ο εκφοβισμός σε σχολικό και επαγγελματικό επίπεδο, η σεξουαλικότητα και η προφύλαξη από παντός είδους νοσήματα, η χρήση ναρκωτικών, η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία που έχει εξελιχθεί σε μια καταστροφική σύγχρονη νόσο, προβλήματα στις σπουδές με ένα μεγάλο ποσοστό να εγκαταλείπει πρόωρα τη φοίτηση στο σχολείο, η πίεση από συνομηλίκους και οι επιδόσεις στα social media που ισοδυναμούν με το επίπεδο κοινωνικής αποδοχής.

Υπάρχουν όμως και μέσα που βοηθούν κατά κάποιον τρόπο τη νεολαία να προσπεράσει τα όποια προβλήματά της, προσφέροντας διέξοδο, έστω και προσωρινή.

 

 

Gadgets για κάθε περίσταση

Η χρήση των gadgets είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νεολαίας αλλά και της εποχής μας γενικότερα.

 

Όλοι οι νέοι με ένα smartphone στο χέρι

Όλο και περισσότερα παιδιά κυκλοφορούνε με ένα smartphone στο χέρι και οι χρήσεις είναι πολλαπλές, ανάλογα με την ηλικία. Μιλώντας με νέους ανθρώπους, οι περισσότεροι θα σου πούνε ότι χρησιμοποιούν το smartphone κυρίως για διασκέδαση και ενημέρωση. Ένα μουσικό κομμάτι στο YouTube, το stream του αγαπημένου τους YouTuber, η παρακολούθηση των εξελίξεων της ομάδας που υποστηρίζουν, μια ταινία ή σειρά από την πλατφόρμα video streaming της αρεσκείας τους, είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις ενός μοντέρνου τηλεφώνου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα social media, με το Instagram και το TikTok να έχουν “κλέψει” τον χρόνο των νέων ανθρώπων, κυρίως λόγω της αμεσότητας και της ευκολίας χρήσης τους. Επιπλέον, η λήψη φωτογραφιών και η καταγραφή video βοηθάνε στο να γίνουν αθάνατες αγαπημένες στιγμές από γιορτές, εκδηλώσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις, εξόδους με φίλους και πολλά άλλα.

 

 

Tablet για διασκέδαση και εργασία

Αντίστοιχα προνόμια παρέχει ένα tablet, που σε ορισμένους τομείς τα καταφέρνει καλύτερα. Για παράδειγμα, η μεγάλη του οθόνη προσφέρεται για πιο άνετη παρακολούθηση μιας σειράς ή ταινίας, ακόμα και για βιντεοκλήσεις. Ορισμένα μοντέλα tablets μπορούν να λειτουργήσουν και ως μέσα για την εκτέλεση εργασιών, όπως η συγγραφή ενός κειμένου, η δημιουργία και απάντηση σε emails. Ένα tablet της σύγχρονης εποχής συνδέεται με πληκτρολόγιο και stylus, για τη διευκόλυνση εργασιών όπως η επεξεργασία μιας εικόνας και το ανέβασμά της στο Instagram.

 

Smartwatches – Το απόλυτο gadget του σύγχρονου νέου

Τα τελευταία χρόνια, στη ζωή των νέων έχουν μπει και τα smartwatches. Τα λεγόμενα έξυπνα ρολόγια που έχουν κλέψει την παράσταση από τα παραδοσιακά με τους δείκτες αλλά και από τα ηλεκτρονικά. Μέσω της κατάλληλης εφαρμογής συγχρονίζουν πολύ εύκολα με το smartphone ή το tablet του χρήστη και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου, την ποιότητα του ύπνου, παράλληλα με μια σειρά από προγράμματα εκγύμνασης.

 

 

Gaming για απόδραση από την καθημερινότητα

Εδώ και πολλές δεκαετίες, τα video games είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο. Κάποτε υπήρχαν οι αίθουσες των arcades, όπου η κάπνα, η μυρωδιά του φραπέ και τα χνώτα των θαμώνων συνυπήρχαν με τη μουσική από τις καμπίνες, το εθιστικό gameplay και τον ήχο που έκαναν τα νομίσματα όταν έπεφταν στον κερματοδέκτη. Την ίδια εποχή έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες οικιακές κονσόλες, όπως το NES, το SNES, το Mega Drive, το Master System, όμως στο στόμα κάθε Ελληνίδας μάνας κυριαρχούσε η λέξη Atari. Όπως αργότερα κυριάρχησε το PlayStation. Όλα PlayStation κι ας μην επρόκειτο για κονσόλες της Sony.

 

Κονσόλα – Για gaming και όχι μόνο

Πλέον, η ισχύς των σύγχρονων κονσολών, PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch είναι τέτοια, που σου προσφέρουν αληθοφανή γραφικά και τέλειο ήχο, με τη Sony και τη Microsoft να έχουν ριχτεί στη μάχη της υποστήριξης του Dolby Vision και του Dolby Atmos. H Nintendo συνεχίζει να επενδύει αποκλειστικά στο ποιοτικό gameplay όχι μόνο για έναν παίκτη αλλά και για ολόκληρη την παρέα. Για τον λόγο αυτό, για την ώρα δεν προσφέρει ευκολίες όπως εκείνες που παρέχουν το PlayStation και το Xbox, που περιλαμβάνουν παρακολούθηση προγραμμάτων από δημοφιλείς πλατφόρμες video streaming, σαν το Netflix, το Disney+, το Apple TV+, το Amazon Prime Video, ούτε και γραφικά ανάλυσης 4K σε ρυθμό ανανέωσης 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

 

 

PC για αξεπέραστα γραφικά σε υψηλό ρυθμό ανανέωσης

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το PC gaming. Μπορεί ένας υπολογιστής να αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο εργασίας για την πλειονότητα των ανθρώπων της εποχής μας, όμως για πολλούς είναι και το απόλυτο μέσο για να διασκεδάσουν με το αγαπημένο τους hobby, δηλαδή τα video games. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που οι αναλύσεις έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο ρυθμός ανανέωσης έχει θέσει τον πήχη σε σημεία που όσο και να προσπαθήσουν δεν τον φτάνουν οι κονσόλες. Τέλος, με πλατφόρμες όπως το Steam, το Epic Games Store και το GOG, το κόστος κτήσης παιχνιδιών για PC έχει μειωθεί σημαντικά (λόγω των πολύ συχνών προσφορών), οπότε πάντοτε κάτι θα σου μείνει για εκείνη την κάρτα γραφικών που εδώ και καιρό έχεις βάλει στο μάτι.

 

Για να καλύψεις όλες τις απαιτήσεις σου σε gadgets και gaming, αρκεί μια επίσκεψη στο eshop του Κωτσόβολου.

Μπορείς να δεις ακόμη