Πώς μπορείς να έχεις Internet σε όλο το σπίτι με Powerlines

 

Τα powerline adapters home plugs) είναι αρκετά χρήσιμα αν θες να επεκτείνεις το οικιακό ή επαγγελματικό σου δίκτυο.(ενσύρματο ή και ασύρματο). Έτσι θα μπορείς να καλύπτεις περισσότερο χώρο για να μην έχεις «νεκρές» ζώνες ή άλλα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου σου, όπου το σήμα θα είναι χαμηλό ή μη αποδοτικό ή ακόμα και ανύπαρκτο. Συνδέοντας τους adapters στις πρίζες έχεις internet σε κάθε σημείο του σπιτιού χωρίς επιπλέον καλώδια. Μάλιστα, με ένα WiFi Powerline Extender Starter Kit όπως το TP-LINK Powerline AV500, μπορείς να υπερδιπλασιάσεις την εμβέλεια του δικτύου σου οριζόντια και κάθετα. Δηλαδή να έχεις κάλυψη σε όλα τα δωμάτια μέχρι την βεράντα ή και τον κήπο, αλλά και μεταξύ ορόφων.

Η ιδιότητά τους αυτή συνδυαστικά με το χαμηλό κόστος τα έχει κάνει πολύ ελκυστικά και ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε έχεις πλέον περισσότερες και διαφορετικές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο σχεδόν από κάθε μέρος του σπιτιού. Από tablet, smartphone και υπολογιστές, μέχρι smart TVs και κονσόλες παιχνιδιών, πρόκειται για συσκευές που είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο internet. Φυσικά, στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν κι οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές όπως αισθητήρες, smart speakers, κάμερες ασφαλείας, «έξυπνες» συσκευές κουζίνας και πολλές άλλες λύσεις που συνθέτουν ένα “smart home”. Όσο περισσότερες συσκευές συνδέονται σε ένα οικιακό δίκτυο, τόσο πιο σημαντικό είναι να υπάρχει γρήγορο και σταθερό internet σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

 

Πως λειτουργεί ένα δίκτυο Powerline

powerline adapters χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) το οποίο αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυο. Ένα ενοποιημένο δίκτυο powerline υποστηρίζει απρόσκοπτη ροή streaming video, online παιχνίδια και σταθερή περιήγηση στο διαδίκτυο σε tablet, φορητούς υπολογιστές και smartphones σε δύσκολα σημεία σε όλο το σπίτι σου.

Σε χώρους με τριφασικό ρεύμα πρέπει να εξακριβώσεις αν τα δωμάτια που θέλεις να συνδέσεις είναι στην ίδια φάση. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου. Εναλλακτικά, υπάρχουν powerlines που λειτουργούν και σε τριφασικό ρεύμα ανεξάρτητα σε ποια φάση βρίσκεται η μια συσκευή από την άλλη.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το σήμα και την εμβέλειά του

Το σήμα και η ποιότητα του Wi-Fi είναι πιθανό να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα τα δομικά υλικά του κτιρίου, η παρεμβολή άλλων ασύρματων δικτύων ή οι παρεμβολές οικιακών συσκευών.(όπως ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, κ.ά.), μπορούν υπό προϋποθέσεις και σε συνδυασμό να δημιουργήσουν «νεκρά» σημεία όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο το σπίτι.

Υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά η αγορά ενός powerline είναι η πιο αξιόπιστη λύση για καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερη εμβέλεια.

 

 

Ασφάλεια

Τα powerlines προσφέρουν τα ίδια ακριβώς επίπεδα ασφάλειας όπως όλα τα σύγχρονα router (WEP, WPA, WPA2 κ.λπ.). Δεν υπάρχει συνεπώς κανένα θέμα ασφαλείας και περαιτέρω κίνδυνος. Μάλιστα, δεν απαιτείται καν εξτρά παραμετροποίηση ή νέες ρυθμίσεις.

 

Κόστος και ευκολία εγκατάστασης

Η δημιουργία ενός δικτύου powerline είναι εύκολη και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το ένα powerline σε μια «ελεύθερη» πρίζα και στο router (μέσω καλωδίου ethernet), και το δεύτερο σε μια πρίζα στον χώρο που θέλεις να καλύψεις. Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης, η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις.

 

Powerlines για όλες τις «ψηφιακές» σου ανάγκες

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός powerline είναι η ταχύτητα μεταφοράς που προσφέρει. Υπάρχουν κάποια που διαθέτουν ταχύτητες 200 Mbps, 500 Mbps και φτάνουν μέχρι και 2.400 Mbps. Αν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα δύο συσκευές για email, browsing και για πρόσβαση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε ένα powerline με ταχύτητα μεταφοράς 200 Mbps θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Για streaming ταινιών HD, για μεταφορά μεγάλων αρχείων σε εξωτερικό δικτυακό δίσκο (NAS) ή για online gaming θα χρειαστείς powerlines με ταχύτητα μεταφοράς από 500 Mbps και πάνω. Αν θέλεις να απολαμβάνεις UHD Streaming, τότε σίγουρα θα χρειαστείς μία λύση που υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες. Ανάλογα με τις ανάγκες σου θα κάνεις εύκολα την πιο σωστή επιλογή.

 

 

Ευκολίες που πρέπει να προσέξεις

Το powerline που θα επιλέξεις θα καθορίσει και τις δυνατότητες του οικιακού δικτύου. Αξίζει λοιπόν να ρίξεις μια ματιά στα επιπλέον χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που διαθέτει για να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη πρίζα για να συνδέσεις ταυτόχρονα όποια ηλεκτρική συσκευή επιθυμείς. Επιπλέον, η πρίζα μπορεί να διαθέτει ειδικό φίλτρο που απομονώνει το θόρυβο από άλλες ηλεκτρικές συσκευές, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερές ταχύτητες.

Αν χρειάζεσαι ασύρματη πρόσβαση στο internet σε ένα δωμάτιο όπου δεν φτάνει το σήμα Wi-Fi του router, τότε θα χρειαστείς ένα ασύρματο Powerline wireless extender, που στην ουσία λειτουργεί ως ασύρματο router. Υπάρχουν επίσης powerlines όπως το Devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2 Powerline που μπορούν να επεκτείνουν το δίκτυο τόσο μέσω Ethernet όσο και μέσω Wi-Fi. Mπορείς να αξιοποιήσεις τις επιπλέον θύρες ethernet για να συνδέσεις τη Smart TV, το desktop ή την κονσόλα σου.

Υπάρχουν μοντέλα που προσφέρουν απομακρυσμένο έλεγχο από το smartphone ή το tablet. Για παράδειγμα, το Tp-Link WPA8630P Kit Powerline σού δίνει τη δυνατότητα ελέγχου εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την εφαρμογή tpPLC στο smartphone ή το tpPLC Utility στον υπολογιστή σου. Ανάλογα τον χώρο και τις ανάγκες σου, ίσως χρειαστείς ένα starter kit όπως το Devolo Magic 2 8398 WiFi 2-1-3. Έχεται με WLAN με λειτουργία πλέγματος που συνδέει όλους τους προσαρμογείς devolo Magic. Δημιουργεί ένα ασύρματο δίκτυο για υψηλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, σε κάθε δωμάτιο, στο μπαλκόνι, ή ακόμα και τον κήπο.

Επιπρόσθετα, σου επιτρέπει να έχεις τον έλεγχο όλων των WiFi adapters μέσα από την εφαρμογή της devolo για iOS και Android. Από την οθόνη του smartphone σου, μπορείς να παρακολουθείς τις ταχύτητες μεμονωμένων WiFi adapters και να διαμορφώσεις το οικιακό σου δίκτυο με μόλις μερικά κλικ, για να λειτουργεί ακριβώς όπως το επιθυμείς. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή για να διαμορφώσεις access points, ή ακόμα και να ρυθμίσεις τους adapters να απενεργοποιούνται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. για γονικό έλεγχο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη