Προστασία συσκευών από υπέρταση ή διακοπή ρεύματος

 

Οι διακυμάνσεις της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλές ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις συσκευές που χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινότητα σου, όπως είναι η τηλεόραση ή ο υπολογιστής. Για το λόγο αυτό παρακάτω θα βρεις μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείς να προστατέψεις τον εξοπλισμό σου.

 

Πρίζες ασφαλείας

Τα μονόπριζα και πολύπριζα ασφαλείας είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να προστατέψεις τις συσκευές σου από τις υπερτάσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανέξοδη ασφάλιση του εξοπλισμού σου στο σπίτι ή το γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο είσαι σίγουρος ότι οι πολύτιμες συσκευές σου είναι μόνιμα προστατευμένες από τυχόν διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας με αρκετούς κεραυνούς. Αν έχεις ακριβές συσκευές, αξίζει να επενδύσεις μερικά χρήματα παραπάνω για να αγοράσεις ποιοτικά μονόπριζα ή και πολύπριζα ασφαλείας για κάθε μία. Μπορείς να συνδέσεις σε ένα πολύπριζο την κονσόλα και την τηλεόρασή σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ακόμη για το desktop και την οθόνη υπολογιστή.

Αν στην περιοχή που μένεις έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος με υπερτάσεις, βεβαιώσου ότι ανανεώνεις τακτικά τα πολύπριζα ασφαλείας. Ο ρόλος τους είναι να δέχονται όλη την «καταπόνηση» που μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή του ηλεκτρικού ρεύματος στις συσκευές σου. Αυτό σημαίνει ότι αχρηστεύονται προκειμένου να προστατέψουν τις συσκευές σου.

 

 

Επένδυσε σε ένα UPS

Το ιδανικό θα ήταν να είχες πάντα ένα αξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο, κάτι που -δυστυχώς- δεν ισχύει. Ακόμα και μια σύντομη απώλεια ρεύματος ή στιγμιαία υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τον πολύτιμο εξοπλισμό σου ή και να χάσεις αναντικατάστατα δεδομένα όταν εργάζεσαι στον σταθερό υπολογιστή. Σε περίπτωση που έχεις ήδη βιώσει μια τέτοια κατάσταση γνωρίζεις πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η απώλεια των αρχείων σου. Ένα UPS (Uninterruptible Power Source ή Συσκευή αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος) σού δίνει τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αποθηκεύσεις όλη την εργασία σου και να τερματίσεις σωστά τη λειτουργία του υπολογιστή σου.

Τα UPS είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες τους και ταυτόχρονα διατηρούν φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία τους. Παράλληλα προστατεύουν τον εξοπλισμό σου από προβλήματα τροφοδοσίας όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) και μη φυσιολογικές τάσεις. Ο πιο διαδεδομένος τύπος UPS είναι τα UPS Line Interactive. Περιλαμβάνουν αυτόματο ρυθμιστή τάσης (AVR) που βελτιώνει την ποιότητα προστασίας. Τα Line Interactive UPS προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο προστασίας σε αρκετά προσιτό κόστος και αποτελούν ιδανική επιλογή για την υποστήριξη έναν ή περισσότερων επιτραπέζιων υπολογιστών, αποθηκευτικών μονάδων, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ή συσκευές εικόνας και ήχου.

Διατήρησε τη μπαταρία του UPS φορτισμένη και θυμήσου να το απενεργοποιείς όταν κλείνεις τον υπολογιστή σου.

 

Αποσύνδεσε τις πρίζες

Πολύ συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από βραχυκυκλώματα και διακοπές ρεύματος λόγω κεραυνών. Γι’ αυτό, εάν πρόκειται να λείψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. διακοπές), αποσύνδεσε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Εκτός από την εξοικόμηση ρεύματος που πετυχαίνεις, αποφεύγεις και κάθε ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος.

 

Smart plugs

Μπορείς επίσης να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ένα σετ smart plugs (ή έξυπνες πρίζες). Οι έξυπνες πρίζες όχι μόνο προστατεύουν τις συσκευές από υπερτάσεις και βραχυκυκλώματα, αλλά κάνουν και τους χώρους σου πιο έξυπνους και άνετους. Μέσα από μία διαισθητική εφαρμογή για το smartphone ή το tablet, μπορείς να ελέγχεις την παροχή ρεύματος και να διαχειρίζεσαι τις συσκευές σου, από όπου κι αν βρίσκεσαι.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη