Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τα χειμερινά σου ρούχα!

by K Admin

 

Ο βαρύς χειμώνας έχει τελειώσει και η άνοιξη είναι ήδη εδώ. Πράγμα που σημαίνει πως είναι καιρός ν’ απομακρύνεις τα βαριά, χειμωνιάτικα ρούχα από την ντουλάπα σου και να «κατεβάσεις» τα καλοκαιρινά. Δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις για ν’ αποθηκεύσεις σωστά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα χειμερινά σου ώστε να τα βρεις άψογα την επόμενη σεζόν.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία για τη σωστή αποθήκευση των χειμερινών ρούχων είναι απαραίτητη.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

 

Πλύσιμο ρούχων

 

Μπορεί ν’ ακούγεται αντιφατικό να πλένεις τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσεις στις πάνω ντουλάπες, ή στο πατάρι για μήνες αλλά, μυρωδιές από φαγητό, αρώματα, αποσμητικά και ιδρώτας μπορούν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν κίτρινους λεκέδες ακόμη κι αν δεν φαίνονται στην παρούσα στιγμή. Όσο χρονοβόρα διαδικασία κι αν σου φαίνεται, πρέπει να πλύνεις όλα τα ρούχα σου ανεξαιρέτως πριν τ’ αποθηκεύσεις. Μην τα ξεχωρίσεις σε ρούχα άπλυτα που έχεις φορέσει και σε ρούχα που δεν φόρεσες καθόλου κι άρα είναι καθαρά. Όλα τα ρούχα, ακόμα και αυτά που ήταν ξεχασμένα σε κάποια ντουλάπα, χρειάζονται πλύσιμο, καθώς θα έχει σίγουρα εισχωρήσει σκόνη στις ίνες τους.

 

Πήγαινε στο καθαριστήριο τα πιο ευαίσθητα ρούχα σου, που χρειάζονται επαγγελματικό καθάρισμα (π.χ. παλτό) ή λύνε τα στο πλυντήριο ρούχων, στο ειδικό πρόγραμμα ατμού, εφόσον διαθέτει.

Ξεχώρισε τα ρούχα που δεν φόρεσες καθόλου όλο το χειμώνα και χάρισέ τα σε φίλους και συγγενείς, ή πρόσφερέ τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Εσύ, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να τα φορέσεις ποτέ.

 

Ορισμένα ευαίσθητα υφάσματα, όπως μάλλινα και κουβέρτες, ίσως χρειαστεί να τα πλύνεις στο χέρι για να μην καταστραφούν – αν και σχεδόν όλα τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν ειδικά προγράμματα πλύσης για ευαίσθητα υφάσματα και μάλλινα. Αν θέλεις να πλύνεις στο χέρι τα μάλλινα, βάλε τα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και μαλακτικό και τρίψε τα απαλά. Στράγγισέ τα ελαφρώς με τα χέρια σου κι άπλωσέ τα πάνω στην απλώστρα οριζοντίως. Καλό είναι πριν τα απλώσεις, να τοποθετήσεις μια στεγνή πετσέτα πάνω στην απλώστρα και πάνω στην πετσέτα να τοποθετήσεις τα μάλλινα ώστε να στεγνώσουν χωρίς να ξεχειλώσουν. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να μην «χτυπάει» τα μάλλινα ο ήλιος ενώ στεγνώνουν. Μπορεί να χρειαστούν έως και 2 μέρες για το στέγνωμα, αλλά με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις πως τα ρούχα σου δεν θα χάσουν το σχήμα τους.

 

Δες εδώ πλυντήρια ρούχων με ατμό.

 

Σ’ ό,τι αφορά το πλύσιμο των κουβερτών στο χέρι, ξεκίνησε μουλιάζοντάς τις μία-μία, για 15 λεπτά, μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στην μπανιέρα) με χλιαρό νερό, στην οποία έχεις ρίξει ένα ήπιο απορρυπαντικό. Ξέπλυνε με κρύο νερό τουλάχιστον δύο φορές, χωρίς να στραγγίσεις την κουβέρτα. Έπειτα βγάλε τη στον ήλιο να στεγνώσει.  Άπλωσέ την στην απλώστρα κι άφησέ την εκεί μέχρι να στεγνώσει τελείως. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα αν έχεις ένα πλυντήριο ρούχων με μεγάλη χωρητικότητα κάδου και πρόγραμμα για κουβέρτες.

 

Δες εδώ στεγνωτήρια ρούχων.

 

Σιδέρωμα

 

Αφού πλύνεις τα ρούχα σου, θα πρέπει να τα σιδερώσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο αποστειρώνονται καλύτερα ενώ δεν θα ταλαιπωρηθούν τόσο πολύ στη φύλαξη. Έτσι, όταν τα ξανακατεβάσεις το επόμενο φθινόπωρο θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορείς να τα φορέσεις αμέσως. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις αρκετό χώρο για αποθήκευση κι αναγκαστικά, πρέπει ν’ αποθηκεύσεις τα ρούχα σου στο πατάρι, στοιβαγμένα μαζί μ’ άλλα πράγματα, τότε μπορείς ν’ αποφύγεις το σιδέρωμα για να μην κάνεις διπλό κόπο. Έτσι κι αλλιώς, όταν έρθει ο καιρός να τα κατεβάσεις, ένα φρεσκάρισμα κι ένα σιδέρωμα θα είναι απαραίτητα.

 

Δες εδώ συσκευές σιδερώματος.

 

Καθάρισε και τα παπούτσια

Μπορεί να μην είναι ρούχα αλλά χρειάζονται κι αυτά προσοχή. Δεν πρέπει, λοιπόν, ν’ αποθηκευτούν βρώμικα και χωρίς φροντίδα. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να σκουπίσεις τους πάτους και τις σόλες με καθαριστικά μαντηλάκια ή με σφουγγάρι γόμας. Σε περίπτωση όμως που είναι δερμάτινα ή/ και με έντονους λεκέδες, τότε θα χρειαστούν επαγγελματικό καθαρισμό.

 

Ταξινόμηση και τακτοποίηση

 

Χώρισε τα ρούχα σου ανά κατηγορία ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, φτιάξε μια ξεχωριστή στήλη με τα παντελόνια, τις μπλούζες, τα πουκάμισα, τα φορέματα και ούτω καθεξής. Η κάθε στήλη φρόντισε να είναι -όσο είναι εφικτό- διαταγμένη από το πιο σκουρόχρωμο στο πιο ανοιχτόχρωμο ρούχο. Σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελες ένα λευκό ρούχο να είναι σε άμεση επαφή μ’ ένα σκουρόχρωμο που ενδέχεται να ξεβάψει, π.χ. σε περίπτωση που αναπτυχθεί υγρασία.

 

Τα πουλόβερ (όπως κι άλλα μάλλινα ρούχα) θα πρέπει πάντα να είναι διπλωμένα για να μην χάνουν τη φόρμα τους. Ακόμα κι αν διαθέτεις πολλές ντουλάπες κι έχεις σκοπό ν’ αποθηκεύσεις τα πουλόβερ σου σ’ αυτές, σε καμιά περίπτωση μην τα κρεμάσεις καθώς θα ξεχειλώσουν. Αντιθέτως, δίπλωσέ τα προσεκτικά και αποθήκευσέ τα μέσα σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης βγάζοντας απ’ αυτές όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Τα πουκάμισα και τα φορέματα καλό είναι να μπουν σε υφασμάτινες κρεμάστρες και να φυλαχτούν σε ειδικές σακούλες. Το ίδιο ισχύει και για τα κοστούμια, τα παλτό και τα υπόλοιπα πανωφόρια. Αν έχουν στεγνοκαθαριστεί δεν πρέπει ν’ αποθηκευτούν σε πλαστικές σακούλες, ή τσάντες γιατί μπορεί ν’ αναπτυχθεί μούχλα. Καλύτερα ν’ αποθηκεύεις τα πιο βαριά ρούχα στο κάτω μέρος κι από πάνω τα πιο ελαφριά.

 

Επίσης, θυμήσου να κρατήσεις μερικές πλεχτές μακρυμάνικες μπλούζες, τα τζιν σου και ίσως μερικές ζακέτες καθώς αυτά χρειάζονται στα μεταβατικά στάδια του καιρού δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο.

 

 

Τακτοποίηση καλοκαιρινών ρούχων

 

Αφού συγκεντρώσεις τα χειμωνιάτικα ρούχα σου σε στοίβες, κουτιά ή σε κρεμάστρες και τα έχεις τακτοποιημένα, βάλε τα σε μια άκρη, για να «κατεβάσεις» τα καλοκαιρινά. Στη συνέχεια, καθάρισε σχολαστικά τις ντουλάπες μ’ ένα υγρό πανί κι έπειτα μ’ ένα στεγνό το εσωτερικό των συρταριών και ντουλαπιών. Εάν υπάρχουν λεκέδες, μπορείς να τους απομακρύνεις χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό για επιφάνειες.

 

Βγάλε τα καλοκαιρινά από τα πάνω ντουλάπια, ή το πατάρι και τοποθέτησέ τα σε στοίβες στο κρεβάτι. Έλεγξε αν είναι όλα τα ρούχα διπλωμένα και τοποθέτησέ τα στα συρτάρια και τα ράφια. Φρόντισε κάθε συρτάρι και κάθε ράφι να έχει αρκετό χώρο, έτσι ώστε να μη στριμώχνονται και τσαλακώνονται τα ρούχα κάθε φορά που θέλεις να βγάλεις κάποιο. Επίσης, για μεγαλύτερη ευκολία, τοποθέτησε τα ρούχα στα συρτάρια ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, οι μπλούζες και τα παντελόνια θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστά συρτάρια, ενώ σε κάποιο άλλο θα τοποθετηθούν τα σορτς και τα t-shirts. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα ρούχα που θα τοποθετηθούν σε κρεμάστρες.

 

Αποθήκευση χειμερινών

 

Αφού ολοκληρώσεις την τακτοποίηση των καλοκαιρινών σου ρούχων θα πρέπει ν’ αποθηκεύσεις τα χειμωνιάτικα. Φρόντισε ο χώρος που θ’ αποθηκεύσεις τα ρούχα σου να μην έχει υγρασία και να είναι σχετικά δροσερός. Απόφυγε υπόγεια, αποθήκες ή σοφίτες και προτίμησε πιο στεγνά μέρη. Αν ζεις σε περιοχή με έντονη υγρασία μπορείς να πάρεις πιο δραστικά μέτρα, χρησιμοποιώντας κάποια εξειδικευμένη αφυγραντική ουσία όπως το άνυδρο θειικό άλας του ασβεστίου. Μπορείς να το αφήσεις στον αποθηκευτικό χώρο, φρόντισε όμως να μην αγγίζει τα ρούχα σου. Διαφορετικά μπορείς κάθε φορά που βγάζεις τα ρούχα μιας εποχής και αποθηκεύεις της άλλης, να πλένεις συρτάρια και ντουλάπες με μείγμα αλατόνερου και λίγου λευκού ξιδιού.

 

Τρόποι αποθήκευσης

 

Κάθε είδος ρούχου χρειάζεται διαφορετικό τρόπο αποθήκευσης. Βαριά υφάσματα, όπως καλύμματα, παπλώματα, και κουβέρτες τα διπλώνεις κανονικά και τα στοιβάζεις σε επίπεδη επιφάνεια. Αν θέλεις τα καλύπτεις με ύφασμα, ή τα τοποθετείς σε ειδικές νάιλον σακούλες αποθήκευσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείς πλαστικά κουτιά, ή χαρτόνια για ν’ αποθηκεύσεις ρούχα για πολύ καιρό καθώς αυτό μπορεί να είναι αιτία για άσχημη μυρωδιά ή/ και κίτρινους λεκέδες. Ιδανικά πρέπει να βρίσκονται μέσα σε υφάσματα όπως βαμβακερά, λινά ή γενικώς υφάσματα που «αναπνέουν».

 

Αν χρησιμοποιήσεις σακούλες, προτίμησε ανθεκτικές σακούλες φύλαξης ρούχων που δεν σκίζονται εύκολα. Καλό είναι ν’ αποφύγεις τις χάρτινες συσκευασίες αποθήκευσης ή/και τις κοινές σακούλες, καθώς μπορεί να σκιστούν και η πρόσβαση σε σκόρο, τρωκτικά και ζιζάνια να γίνει πιο εύκολη. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις σακούλες συρρίκνωσης κενού αέρα. Αυτές οι σακούλες είναι ιδανικές για τα μεγάλα σε όγκο ρούχα, όπως κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια κ.λπ. Μειώνουν τον όγκο των ρούχων σου και θα σου προσφέρουν εκτός από εξοικονόμηση χώρου κι επιπλέον προστασία.

Αποθήκευση παπουτσιών

 

Αφού πρώτα απομακρύνεις τυχόν χώματα, σκόνες και λάσπες γέμισέ τα με εφημερίδες για να μη χάσουν το σχήμα τους κι έπειτα αποθήκευσε τα, είτε σε κουτιά παπουτσιών, ή σε πλαστικά κουτιά ειδικά γι’ αποθήκευση παπουτσιών. Καλό είναι να γράψεις έξω από κάθε κουτί τι περιέχει έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τα ανοίγεις συνεχώς.

 

Τσάντες και πορτοφόλια

 

Όπως με τα παπούτσια, για να διατηρηθεί η φόρμα των τσαντών πρέπει να μην συμπιέζονται και παραμορφώνεται έτσι το σχήμα τους. Γέμισε τις τσάντες σου με χαρτί, ή σακούλες. Τοποθέτησέ τις μέσα σε μαξιλαροθήκες, ή υφασμάτινες τσάντες για να μην κολλούν μεταξύ τους και να μην τρίβονται.

 

Διάφορα αξεσουάρ

 

Για ν’ αποθηκεύσεις τα αξεσουάρ σου, όπως κάλτσες, σκουφιά, κασκόλ, και γάντια τοποθέτησέ τα σ’ ένα υφασμάτινο κουτί για να τα έχεις όλα συγκεντρωμένα σ’ ένα μέρος.

 

 

Extra tips

 

Δημιούργησε περισσότερους χώρους αποθήκευσης

 

Αν χρειάζεσαι περισσότερους χώρους αποθήκευσης, μπορείς ν’ αξιοποιήσεις βαλίτσες που δεν χρησιμοποιείς και είναι άδειες, ή διάφορα σημεία του σπιτιού, όπως άδειοι χώροι κάτω από το κρεβάτι, ή τους καναπέδες. Μια εναλλακτική λύση είναι τα διακοσμητικά κουτιά/καλάθια αποθήκευσης.

 

Αντιμετώπισε το σκόρο

 

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκόρου είναι το σχολαστικό πλύσιμο των ρούχων πριν την αποθήκευσή τους μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Το δεύτερο βήμα είναι να τοποθετήσεις μέσα στις ντουλάπες σου και τα συρτάρια κάποιο αντισκορικό για τα ρούχα σου. Η χρήση ναφθαλίνης μπορεί να είναι η κλασική λύση, αλλά δεν είναι και η πιο υγιεινή. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις και μάλιστα φυσικές. Τα φύλλα φρέσκιας μέντας και ο δυόσμος είναι επίσης σκοροαπωθητικά, αν τα τοποθετήσεις σε τούλινα πουγκάκια στις ντουλάπες και τα συρτάρια σου. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις σε ντουλάπες και συρτάρια υφασμάτινα σακουλάκια με άρωμα λεβάντας που εκτός του ότι διώχνουν το σκόρο, προσφέρουν υπέροχη μυρωδιά.

 

Κιμωλίες για την υγρασία

 

Η κιμωλία είναι υλικό που «φυλακίζει» την υγρασία πολύ αποτελεσματικά. Τύλιξε μερικές κιμωλίες με λίγο τούλι και τοποθέτησέ τις σε ντουλάπια, συρτάρια, στο πατάρι και στα κουτιά αποθήκευσης που φυλάς τα εποχιακά ρούχα. Η κιμωλία θ’ «απορροφήσει» ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας και συνεπώς της άσχημης οσμής που τη συνοδεύει.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη