Μετράς αντίστροφα για τη στιγμή που η οικογένειά σου θα αποκτήσει ένα νέο μέλος και ετοιμάζεις τα ψώνια για να το υποδεχθείς; Αν ρωτήσεις λιγότερο ή περισσότερο «νεοφώτιστους» γονείς για το τι θα πρέπει να βάλεις στη λίστα, είναι μάλλον απίθανο να μη σου πουν να προσθέσεις ένα baby monitor, δηλαδή ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας για μωρά όπως λέγεται στα ελληνικά.
Ο λόγος είναι πως μία τέτοια συσκευή θα μπορεί να σου χαρίσει μερικές στιγμές χαλάρωσης ή λίγο χρόνο για τις δουλειές σου όταν το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό του, σίγουρος (ή σίγουρη) πως θα ειδοποιηθείς μόλις ξυπνήσει. Αντίθετα, χωρίς τη βοήθεια της… τεχνολογίας, όταν θα είσαι μόνος με το παιδί στο σπίτι, θα είναι πολύ πιο δύσκολο π.χ. να βρεις ευκαιρία για να απλώσεις τα ρούχα στο μπαλκόνι ή ακόμη περισσότερο να «βγάλεις» την τηλεόραση από την αθόρυβη λειτουργία.
Για να είναι αυτή η βοήθεια της τεχνολογίας όσο το δυνατό μεγαλύτερη, σου εξηγούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις baby monitor.
Αναμετάδοση ήχου ή βίντεο
Στην πιο απλή εκδοχή, ένα baby monitor αναμεταδίδει μόνο ήχο από το χώρο του μωρού, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να ακούς το παιδί σου. Πλέον, υπάρχουν πολλά μοντέλα που διαθέτουν κάμερα, ώστε από το βίντεο που καταγράφει να το παρακολουθείς με εικόνα και ήχο.
Δύο μονάδες ή με δέκτη το smartphone
Όλα τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας με ήχο και τα περισσότερα baby monitor αναμετάδοσης βίντεο, αποτελούνται από δύο συσκευές, δηλαδή μία μονάδα (δέκτη) για το γονέα και μία μονάδα (πομπό) για το χώρο που βρίσκεται το μωρό. Στα μοντέλα με λειτουργία βίντεο, ορισμένα υποστηρίζουν και συνδεσιμότητα Wi-Fi, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να μετατρέψεις σε εφεδρικό δέκτη το smartphone σου. Μάλιστα, τη στιγμή που με το δέκτη θα μπορείς να παρακολουθείς το παιδί σου μόνο όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, αφού η ασύρματη επικοινωνία του με τη μονάδα-πομπό δεν ξεπερνά σε εμβέλεια τις μερικές εκατοντάδες μέτρα, στο «έξυπνο» κινητό θα λαμβάνεις εικόνα και ήχο ακόμη κι αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά ( π.χ. στο γραφείο).
Αξιοποιώντας τη συνδεσιμότητα Wi-Fi, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί baby monitor που καταργούν εντελώς τη δεύτερη μονάδα, τα οποία επομένως προορίζουν για μοναδικό δέκτη το smartphone σου. Τα περισσότερα από αυτά τα μοντέλα είναι ουσιαστικά IP κάμερες, κατάλληλες προσαρμοσμένες για την παρακολούθηση των μωρών. Όπως είναι φυσικό και με αυτά θα μπορείς να λαμβάνεις εικόνα ή ήχο στο κινητό σου, ακόμη και απόσταση χιλιομέτρων.
Ποιότητα επικοινωνίας
Στην περίπτωση που επιλέξεις ένα συμβατικό μοντέλο, το οποίο δηλαδή αποτελείται από δύο μονάδες, είναι απαραίτητο το σήμα από τον πομπό να φθάνει όσο το δυνατόν πιο «καθαρό» στο δέκτη μονάδα σου.
Έτσι, το baby monitor θα πρέπει να προστατεύεται από πιθανά παράσιτα από άλλες ασύρματες συσκευές που έχεις στο σπίτι και αν ζεις σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, από τις ασύρματες συσκευές και τα… baby monitor και των γειτόνων σου. Γι’ αυτόν το λόγο, πολλά προϊόντα χρησιμοποιούν ψηφιακά πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας, αντί για αναλογικά και είναι πολυκαναλικά, δηλαδή χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα κανάλια για την ασύρματη μετάδοση των δεδομένων, ώστε να εμποδίζουν τις παρεμβολές.
Όσον αφορά το πρωτόκολλο, τα μοντέλα που υποστηρίζουν μόνο ήχο βασίζονται στο DECT (Digital Enhanced Cordless Communications), το οποίο χρησιμοποιούν και τα ασύρματα τηλέφωνα τελευταίας «γενιάς» και εγγυάται επίσης πλήρη προστασία από τυχόν υποκλοπές. Από την άλλη πλευρά, αρκετά μοντέλα αναμετάδοσης βίντεο αξιοποιούν για τον ίδιο σκοπό την τεχνολογία FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum).
Όσον αφορά τα baby monitor που χρησιμοποιούν για δέκτη το smartphone, όπως είναι φυσικό η ποιότητα επικοινωνίας εξαρτάται από την ποιότητα του ασύρματου δικτύου Wi-Fi του σπιτιού σου. Και βέβαια, η επικοινωνία θα διακοπεί στην περίπτωση που για κάποιον λόγο σταματήσει να λειτουργεί το Wi-Fi.
Εμβέλεια
Με δεδομένο πως όλα τα baby monitor με πομπό και δέκτη δεν έχουν την ίδια εμβέλεια, θα πρέπει να επιλέξεις ένα προϊόν που να καλύπτει το μέγεθος του σπιτιού σου. Θα πρέπει επίσης να έχεις υπόψη σου πως η εμβέλεια που αναφέρουν οι κατασκευαστές αφορά την «ανοιχτή» επικοινωνία των δύο μονάδων, στην περίπτωση δηλαδή που ανάμεσά τους δεν παρεμβάλλεται κανένα εμπόδιο. Όπως είναι φυσικό, στις περισσότερες κατοικίες αυτό δεν ισχύει, αφού μεταξύ των δύο μονάδων υπάρχουν τοίχοι ή έπιπλα.
Πάντως, καλό θα ήταν να προτιμήσεις μία συσκευή που η μονάδα γονέα θα σε ειδοποιεί με ηχητική ένδειξη όταν χάσει την «επαφή» της με τον πομπό.
Ασφάλεια από την ακτινοβολία
Αν και πολλοί γονείς ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες από την έκθεση του μωρού στην ακτινοβολία που εκπέμπει το baby monitor, όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο πληρούν τα όρια ασφάλειας που ορίζουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές για την κυκλοφορία τους στη «Γηραιά Ήπειρο».
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζεις πως σε όσο μεγαλύτερη απόσταση βρίσκεται το μωρό από το δέκτη, τόσο μικρότερη είναι και η έκθεσή του. Μάλιστα, κάποιοι κατασκευαστές αναφέρουν πως καλό θα ήταν η απόσταση να μην είναι μικρότερη από 1 μέτρo. Επίσης, υπάρχουν συσκευές με «οικολογική λειτουργία» (Eco Mode), στις οποίες δεν γίνεται συνεχής εκπομπή σημάτων, με συνέπεια να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ακτινοβολία.
Άλλα χαρακτηριστικά
Ορισμένα baby monitor διαθέτουν επίσης αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ μερικά μοντέλα ενσωματώνουν αισθητήρα κίνησης και αισθητήρα θερμοκρασίας του δωματίου. Επίσης, στα συστήματα ενδοεπικοινωνίας με αναμετάδοση βίντεο, θα βρεις μοντέλα με λειτουργία «νυχτερινής όρασης», ώστε να μπορείς να ρίχνεις μία ματιά στο μωρό σου το βράδυ, ακόμη κι αν το δωμάτιο είναι σκοτεινό.