Πως να οργανώσεις τα ράφια του ψυγείου σου

Η ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει τα τρόφιμά του για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ξεκινήσει πολλούς αιώνες πριν. Ανάλογα με την εποχή και την εξέλιξη του πολιτισμού ο άνθρωπος έχει εφεύρει διάφορους τρόπους συντήρησης των τροφίμων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας όπως είναι η αλιπάστωση, η αποξήρανση, η συντήρηση σε ζάχαρη ή αλκοόλ, η ζύμωση (τυρί, γιαούρτι, μπύρα, ψωμί) και το κάπνισμα.

Με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος ανακάλυψε πως τα τρόφιμα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Έτσι τα πρώτα ψυγεία έκαναν την εμφάνισή τους και ονομάζονταν παγωνιέρες. Στην ουσία ήταν ξύλινα ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων και χρησιμοποιούσαν παγοκολόνες για να διατηρούν τα τρόφιμα. Ωστόσο η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η χρήση του ηλεκτρισμού άλλαξε μια για πάντα την εικόνα των ψυγείων. Οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή ψυγείου έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 και βασίστηκε στην κατασκευή αντλίας θερμότητας.

Με τον καιρό, τα ψυγεία εξελίχθηκαν φτάνοντας στην σημερινή τους μορφή. Τώρα πια διαθέτουν και κατάψυξη. Κάποια μοντέλα έχουν ενσωματωμένο βρυσάκι για νερό ή παρασκευή πάγου, σύστημα NoFrost ώστε να μην κάνεις ποτέ σου απόψυξη, είναι μικρά, μεγάλα ή πολύ μεγάλα, εύκολα στο καθάρισμα και αθόρυβα ενώ είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον σε σχέση με την αρχική τους κατασκευή.

Χάρη στη σημερινή μορφή των ψυγείων η συντήρηση των τροφίμων έγινε πιο εύκολη υπόθεση. Μπορείς να διατηρήσεις τρόφιμα σε όλες τις μορφές τους, ωμά, μαγειρεμένα, τυριά, γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά από μια εβδομάδα έως και ένα μήνα στην συντήρηση.

Στην κατάψυξη μπορείς να διατηρήσεις τρόφιμα έως και έξι μήνες. Για να γίνεται σωστά η συντήρηση και η λειτουργία του ψυγείου πρέπει τα τρόφιμα να τοποθετούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζουν οι κατασκευαστές.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που η κακή τοποθέτηση των τροφίμων και η κακή χρήση της συσκευής, τα χαλάει γρηγορότερα. Ακόμα και τα πιο καλά ψυγεία θέλουν την βοήθεια σου για να λειτουργήσουν σωστά .Το σημαντικότερο όλων είναι να χρησιμοποιείς τα ράφια του ψυγείου σου με τον σωστό τρόπο.

 

Κατάψυξη

Η πιο συνηθισμένη χρήση της κατάψυξης είναι η διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και έξι μήνες. Τυρί, αλλαντικά, φρούτα, ζύμες και  λαχανικά, κρέατα και ψαρικά, ακόμα και μαγειρεμένο φαγητό. Το μυστικό είναι να τα οργανώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταναλώνεις πολύ ενέργεια. Συσκεύασε τα τρόφιμα σε σακουλάκια και δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη και τοποθέτησέ τα, όσο το δυνατό, το ένα κοντά στο άλλο. Καλό θα ήταν να μην υπερφορτώνεις τα ράφια για να κυκλοφορεί πιο άνετα ο παγωμένος αέρας.

 

Συρτάρια

Στο κάτω μέρος του ψυγείου υπάρχουν, σε όλες σχεδόν τις συσκευές, ειδικά συρτάρια τα οποία προορίζονται για συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Εκεί η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία είναι ιδανικές ώστε να παραμείνουν φρέσκα και αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Kαλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρούτα και λαχανικά μαζί γιατί κάποια φρούτα απελευθερώνουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για τα λαχανικά και τα κάνουν να σαπίζουν γρήγορα. Εάν το ψυγείο σου δεν έχει ξεχωριστά συρτάρια τότε καλό θα ήταν να φυλάς τα λαχανικά σου σε σακουλίτσες και προσοχή να μην ακουμπούν στην πλάτη του ψυγείου γιατί θα μαυρίσουν.

Πόρτα ψυγείου

Στην πόρτα του ψυγείου σίγουρα βάζεις όλες τις ψιλές συσκευασίες, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, νερό και κρασί. Τα αυγά μάλλον τα τοποθετείς στο ειδικό ραφάκι της πόρτας και κάπου κάπου στριμώχνεις και καμιά μουστάρδα. Ωστόσο, οι θέσεις στην πόρτα δεν είναι για όλα αυτά. Η πόρτα του ψυγείου είναι το θερμότερο σημείο του και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανοιγοκλείνει συνέχεια σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη θέση για ευπαθή προϊόντα. Η πόρτα λοιπόν του ψυγείου είναι ιδανική για τροφές μακράς διαρκείας, μαρμελάδες, μουστάρδα και διάφορα άλλα είδη επάλειψης. Επίσης, μπύρες, αναψυκτικά και γενικά τροφές που δεν αλλοιώνονται.

 

Ψηλά ράφια

Την πιο σταθερή θερμοκρασία του ψυγείου την έχουν τα πάνω ράφια. Εκεί είναι καλό να αποθηκεύεις τις μαγειρεμένες τροφές, τα αλλαντικά ή τα προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, αφού φυσικά τα μεταφέρεις σε δοχείο που σφραγίζεται.

 

 

Μεσαία ράφια

Στα μεσαία ράφια τοποθέτησε τυριά, γαλακτοκομικά αυγά, γάλα, χυμούς και ψωμί. Και αυτό γιατί η θερμοκρασία εκεί είναι σχετικά σταθερή και ιδανική για τα  ευαίσθητα προϊόντα.

 

Χαμηλά ράφια

Τα χαμηλά ράφια είναι το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί μπαίνουν τα νωπά κρέατα, το κοτόπουλο και τα ψάρια που θα χρησιμοποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν θέλεις να τα καταναλώσεις αργότερα, θα πρέπει να τα βάλεις στην κατάψυξη. Παράλληλα, τέτοιου είδους τρόφιμα είναι καλό να τα βάζεις στο χαμηλότερο σημείο το ψυγείου ώστε να μην επιμολυνθούν τα υπόλοιπα τρόφιμα από υγρά ωμών κρεάτων που ίσως στάξουν πάνω τους.

 

Extra Tips

Για την καλύτερη λειτουργία του ψυγείου σου θυμήσου: Να καθαρίζεις συχνά το ψυγείο σου τόσο μέσα όσο και πίσω από αυτό. Μην κολλάς τρόφιμα στην πλάτη του ψυγείου γιατί έτσι δημιουργείται πάγος. Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο με τρόφιμα για να κυκλοφορεί ο ψυχρός αέρας σωστά. Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα άσκοπα γιατί αλλοιώνεται η θερμοκρασία του. Μην βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί ανεβάζεις την θερμοκρασία του. Κράτα την υγρασία του σε χαμηλά επίπεδα καλύπτοντας τις τροφές και τα λαχανικά.

Εάν εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω το ψυγείο σου θα διατηρηθεί για χρόνια και τα τρόφιμά σου θα διατηρούνται φρέσκα και αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη