Προετοίμασε το εξοχικό σου για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το εξοχικό σου σπίτι, είτε βρίσκεται στο βουνό είτε στη θάλασσα, είναι ο αγαπημένος σου προορισμός. Αποτελεί το ησυχαστήριό σου, το ορμητήριο για εκδρομές. Είναι το μέρος που χαλαρώνεις, χαίρεσαι την παρέα φίλων και περνάς πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά σου.

Όταν φτάνει η ώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές και πλησιάζει η στιγμή που θα επιστρέψεις στο εξοχικό σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως θα χρειαστεί να περάσεις τις  πρώτες μέρες καθαρίζοντας και μαζεύοντας. Υπάρχει όμως τρόπος να τελειώσεις πολύ γρήγορα με το συμμάζεμα του σπιτιού. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου και κέρδισε χρόνο ώστε να απολαύσεις περισσότερες μέρες χαλάρωσης.

 

Φθάσε νωρίς

Μπορεί να μην είναι πάντοτε εφικτό (λόγω δρομολογίων πλοίων ή αεροπλάνων) να φτάσεις στον προορισμό σου πρωινή ώρα. Όταν όμως υπάρχει αυτή η δυνατότητα επίλεξε να φτάσεις όσο νωρίτερα γίνεται. Έτσι θα έχεις το χρονικό περιθώριο να ετοιμάσεις το σπίτι όσο ακόμα υπάρχει το φως της ημέρας αλλά και η άνεση χρόνου για να τελειώσεις τις προετοιμασίες.

 

Μην βιαστείς να ξεφορτώσεις το αυτοκίνητο

Όσο λιγότερα πράγματα υπάρχουν στον χώρο την ώρα που καθαρίζεις τόσο το καλύτερο. Οπότε, οι αποσκευές μπορούν να περιμένουν στο αυτοκίνητο για μερικές ώρες. Ξεφόρτωσε μόνο τα απαραίτητα ή ό,τι χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.

 

 

Αέρισε καλά τους χώρους 

Ένα σπίτι που είναι κλειστό όλο τον χειμώνα, ακόμα και αν διαθέτει πολύ καλή μόνωση, χρειάζεται ανανέωση του αέρα. Η πρώτη δουλειά που πρέπει λοιπόν να κάνεις, είναι ο εξαερισμός του. Άνοιξε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και άφησέ τις ανοιχτές για αρκετή ώρα. Ταυτόχρονα, άνοιξε τα ντουλάπια και τις ντουλάπες για να αεριστούν κι αυτά. Το ρεύμα αέρα που θα περάσει από όλο το σπίτι, θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα και θα διώξει τη δυσάρεστη μυρωδιά της κλεισούρας.

 

Προτεραιότητα στους κύριους εξωτερικούς χώρους

Είναι βέβαιο ότι φτάνοντας στο εξοχικό σου, το πρώτο που θέλεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις τουλάχιστον ένα δωμάτιο ώστε να τακτοποιηθείς. Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσεις την καθαριότητα από τους εξωτερικούς χώρους. Αν καθαρίσεις πρώτα το σπίτι, όλες οι βρωμιές από έξω θα μεταφέρονται και πάλι μέσα καθώς θα μπαινοβγαίνεις.

Αν όμως οι εξωτερικοί χώροι έχουν μεγάλη επιφάνεια και απαιτούν πολύ χρόνο, καθάρισε για αρχή ό,τι πατιέται περισσότερο. Στον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων θα σε βοηθήσει ένα πλυστικό μηχάνημα, που θα κάνει τον καθαρισμό παιχνιδάκι.

 

Ξεσκόνισμα

Η σκόνη, όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει, εισχωρεί ακόμα και στα κλειστά σπίτια. Το να καλύπτεις τα έπιπλα με υφάσματα ή νάιλον πριν φύγεις από το εξοχικό σου το φθινόπωρο είναι μια έξυπνη κίνηση που θα σε απαλλάξει από αρκετό κόπο όταν επιστρέψεις το επόμενο καλοκαίρι. Αν δεν έχεις καλύψει τα έπιπλά σου ξεκίνησε με ένα καλό ξεσκόνισμα. Πέρασε με υγρό πανί τις επιφάνειες ξεκινώντας πάντα από τις επιφάνειες που βρίσκονται πιο ψηλά όπως ανεμιστήρες οροφής και ράφια. Κατεβαίνοντας σταδιακά σε χαμηλά ράφια, τραπεζάκια κλπ. Τέλος, ξεσκόνισε ή αν χρειάζεται πλύνε το εσωτερικό των ντουλαπών και των ντουλαπιών που θα βάλεις τα πράγματά σου.

 

Τακτοποίηση πραγμάτων

Ήρθε η ώρα να ξεφορτώσεις το αυτοκίνητο. Άνοιγε μία μία τις αποσκευές σου και ξεκίνα να τις τακτοποιείς. Μην τις ανοίξεις όλες μαζί γιατί θα γεμίσει το σπίτι πράγματα και θα πελαγώσεις.

 

Πλύσιμο κουζινικών

Μετά από ένα χρόνο, τα πιατικά, τα ποτήρια και τα λοιπά κουζινικά, ακόμα και αν δεν έχουν πάρει δυσάρεστη μυρωδιά (κλεισούρα ή μούχλα), σίγουρα θα έχουν σκονιστεί και θα χρειάζονται πλύσιμο. Αν διαθέτεις πλυντήριο πιάτων θα τελειώσεις πολύ γρήγορα γιατί θα τα πλύνεις σε σύντομο πρόγραμμα και θα τα τακτοποιήσεις κατευθείαν στο ντουλάπι σου. Διαφορετικά, ξεκίνησε να πλένεις τα κουζινικά σου ανά ντουλάπι, σκούπιζέ τα με απορροφητικό πανί και τακτοποίησέ τα την ίδια στιγμή.

 

Καθαρισμός μπάνιου

Το μπάνιο θα χρειαστεί σχολαστικό καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει περισσότερο για λόγους υγιεινής, να είναι λαμπερό και να μυρίζει φρεσκάδα. Με έναν ατμοκαθαριστή θα τελειώσεις πολύ σύντομα και χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών. Με ένα πέρασμα θα καθαρίζεις με τη δύναμη του ατμού και θα απολυμαίνεις την ίδια στιγμή. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείς να καθαρίσεις και άλλες επιφάνειες του σπιτιού, όπως τον νεροχύτη και τα δάπεδα.

 

Καθαρισμός δαπέδων

Ο καθαρισμός των δαπέδων είναι η τελευταία από τις δουλειές που πρέπει να γίνει όμως από την πρώτη κιόλας ημέρα. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα γιατί με την παραδοσιακή θα σηκώσεις σκόνη και θα λερώσεις τις ξεσκονισμένες επιφάνειες. Εκμεταλλεύσου τα διαφορετικά ακροφύσια της σκούπας για να πάρεις τη σκόνη από γωνίες, αλλά και από την ταπετσαρία των επίπλων, από τα στρώματα και από τις ράγες των παραθύρων.

 

 

Ψυγείο

Αν πριν φύγεις από το εξοχικό σου το περασμένο φθινόπωρο αποσύνδεσες το ψυγείο σου από την πρίζα, κάνε έναν έλεγχο πριν το θέσεις πάλι σε λειτουργία. Τσέκαρε μήπως μυρίζει ή μήπως έχει πιάσει κάπου μούχλα. Σε αυτήν την περίπτωση καθάρισέ το με ζεστό νερό και σόδα, ή με ζεστό νερό και ξίδι. Λάβε υπόψη πως το ψυγείο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να «πιάσει» τη ζητούμενη θερμοκρασία, οπότε τσέκαρέ το πρώτο μόλις φθάσεις και βάλε το να λειτουργήσει αμέσως αν όλα είναι εντάξει.

 

Κλιματιστικά

Ο τακτικός  έλεγχος των κλιματιστικών από εξειδικευμένο τεχνικό θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων του εξοχικού σου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

Αρχικά, κάνε έναν έλεγχο στην εξωτερική μονάδα και στη συνέχεια καθάρισέ την. Τσέκαρε ότι η σωλήνα εξαγωγής του νερού δεν είναι μπλοκαρισμένη και τέλος καθάρισε τον χώρο γύρω από την εξωτερική μονάδα, από φύλλα, κλαδιά ή άλλα αντικείμενα, ώστε να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα. Στην εσωτερική μονάδα, κάνε ένα απλό πλύσιμο με κρύο νερό στα φίλτρα και ξανατοποθέτησέ τα μόλις στεγνώσουν καλά.

 

Κήπος

Αφού τελείωσες με το καθάρισμα στο εσωτερικό του σπιτιού ήρθε η ώρα να ασχοληθείς και τον κήπο σου. Οι εποχές άφησαν στον κήπο σου κλαδιά, ξερά φύλλα και πολλά ζιζάνια. Προμηθεύσου με τα κατάλληλα εργαλεία κήπου, με ειδικές σακούλες σκουπιδιών και ξεκίνα τη δουλειά. Πρώτα κόψε τα ζιζάνια και μετά καθάρισε τον κήπο από τα πεσμένα φύλλα και κλαδιά. Αν ο κήπος σου είναι αρκετά μεγάλος, θα ταλαιπωρηθείς με την τσουγκράνα και τα χειροκίνητα εργαλεία. Οπότε διάλεξε ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και έναν φυσητήρα, θα τελειώσεις απίστευτα γρήγορα και χωρίς να κουραστείς. Αν στον κήπο υπάρχει και γκαζόν, περιποιήσου το με μια χλοοκοπτική μηχανή.

 

Αυτές είναι οι κυριότερες δουλειές με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείς τις πρώτες 1-2 μέρες επιστροφής στο εξοχικό σου. Κάνε τις με τον σωστό τρόπο και θα διαπιστώσεις ότι φέτος θα κουραστείς λιγότερο. Καλή διαμονή και καλό καλοκαίρι!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη