Πώς να «σώσεις» το κινητό σου μετά από πτώση σε νερό!

by K Admin

 

Το κινητό σου δεν έχει αδιαβροχοποίηση κι έπεσε στο νερό. Κακά τα ψέματα, το καλύτερο θα ήταν να είχες προλάβει το κακό επενδύοντας σε μια ανθεκτική αδιάβροχη θήκη για το κινητό σου.

 

Ακόμα και τα κινητά με αδιαβροχοποίηση, μπορεί να πάψουν να λειτουργούν αν πέσουν σε μεγάλο βάθος, ή παραμείνουν στο νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Επίσης, υπάρχει διαφορά μεταξύ «αδιάβροχου» κι «ανθεκτικού στις πιτσιλιές». Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να εξοπλίσεις τη συσκευή σου με μια ποιοτική θήκη.

 

Τώρα, όμως, το κακό έχει ήδη γίνει και το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πανικοβληθείς. Ψυχραιμία λοιπόν! Αν ενεργήσεις γρήγορα, ίσως καταφέρεις να προλάβεις τα χειρότερα.

 

Πρώτα απ’ όλα, βγάλε το τηλέφωνο από το νερό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο περισσότερο παραμένει εκεί, τόσο περισσότερο νερό, ή υγρό θα εισχωρήσει μέσα από τις ρωγμές και τ’ ανοίγματα του τηλεφώνου σου. Μόλις το βγάλεις από το νερό, υπάρχουν ορισμένα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσεις αμέσως -μήπως και σώσεις την κατάσταση- κι ορισμένα πράγματα που θα πρέπει ν’ αποφύγεις οπωσδήποτε για ν’ αποτρέψεις περαιτέρω ζημιά.

 

 

Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις:

 

  • Μην ενεργοποιήσεις το τηλέφωνό σου και μην πατήσεις κανένα πλήκτρο.
  • Μην ανακινήσεις, ή χτυπήσεις το τηλέφωνό σου, στην προσπάθεια να βγάλεις το νερό που έχει εισχωρήσει.
  • Μη φυσήξεις στο κινητό, ή χρησιμοποιήσεις πιστολάκι για τα μαλλιά (ακόμα και στη κρύα σκάλα). Αυτό μπορεί να στείλει το νερό σ’ άλλα εσωτερικά μέρη του τηλεφώνου που δεν είχε ήδη φτάσει, προκαλώντας περισσότερες ζημιές. Επιπλέον, το σεσουάρ μπορεί λόγω του θερμού αέρα που παράγει να «ψήσει» κάποιο κύκλωμα.
  • Μη βάλεις το κινητό στο φούρνο, ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Ούτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Μην αφήσεις τη συσκευή στον ήλιο για να στεγνώσει.

 

Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις:

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις είναι ν’ αφαιρέσεις οτιδήποτε βγαίνει απ’ αυτή, όπως κάρτα SIM, κάρτα μνήμης, καλύμματα, ή αξεσουάρ.
  2. Αν η μπαταρία είναι αποσπώμενη -αν κι αυτό το χαρακτηριστικό σπανίζει πλέον στα πιο σύγχρονα κινητά– τότε αφαίρεσέ την όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γενικά, οποιαδήποτε προσπάθεια της συσκευής να λειτουργήσει μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λόγω του νερού που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό της.
  3. Εάν το τηλέφωνό σου έπεσε στη θάλασσα, πρέπει να το σκουπίσεις με πανί και καθαρό νερό.
  4. Το στέγνωμα της συσκευής μπορεί να γίνει και με ηλεκτρική σκούπα, αρκεί να τοποθετήσεις το κινητό από τη μεριά της υποδοχής φόρτισης μπροστά στο στόμιο της σκούπας για 15 λεπτά. Προσοχή όμως! Το κινητό δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά, ή επάνω στο στόμιο της σκούπας, διότι είναι πολύ πιθανό να προκληθεί στατικός ηλεκτρισμός και τότε θα προκαλέσεις ηλεκτρονική βλάβη στη συσκευή σου.
  5. Αν η συσκευή αντί για νερό δέχθηκε άλλα υγρά όπως χυμό, αναψυκτικό κ.λπ., τα οποία θ’ αφήσουν υπολείμματα με αποτέλεσμα να «κολλάνε» όταν στεγνώσουν, ξέπλυνέ την με καθαρή αλκοόλη, καθώς είναι πτητική και θα φτάσει σε σημεία όπου εσύ δεν έχεις πρόσβαση. Δε χρειάζεται να φοβάσαι για τυχόν ζημιά, αφού το υγρό που έπεσε επάνω στη συσκευή σου έχει κάνει ήδη την περισσότερη.
  6. Σκούπισε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συσκευή και τα εξαρτήματα που αφαίρεσες με χαρτί κουζίνας, ή ένα καθαρό βαμβακερό πανί.
  7. Στη συνέχεια, βύθισε τη συσκευή –και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που αφαίρεσες απ’ αυτή- σ’ ένα μπολ, ή σακουλάκι με ziplock γεμάτο με (ωμό) ρύζι.
  8. Άφησε τη συσκευή μέσα στο ρύζι για 24, ή 48 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο περισσότερο χρόνο το αφήσεις στο ρύζι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γλυτώσεις το κινητό σου. Το ρύζι έχει την ικανότητα ν’ απορροφά την υγρασία. Μην μπεις στον πειρασμό να ενεργοποιήσεις το τηλέφωνό σου, για να δεις αν λειτουργεί. Βάλε την κάρτα SIM σ’ ένα άλλο τηλέφωνο, ή ρώτησε κάποιον φίλο εάν έχει κάποιο εφεδρικό που μπορείς να δανειστείς.
  9. Μετά από μερικά 24ώρα, μπορείς ν’ αφαιρέσεις το τηλέφωνο από το ρύζι, να τοποθετήσεις την μπαταρία (αν είναι αποσπώμενη) και να το ενεργοποιήσεις.
  10. Εάν δεν λειτουργεί, δοκίμασε να το φορτίσεις. Εάν δεν φορτίζεται, μπορεί να έχει προκληθεί βλάβη στη μπαταρία. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται αντικατάσταση, που πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό.
  11. Αν το τηλέφωνό σου ενεργοποιηθεί και λειτουργεί κανονικά, θα πρέπει να το παρακολουθείς για τις επόμενες μέρες, μήπως παρουσιάσει οτιδήποτε ασυνήθιστο. Βάλε μουσική για να ελέγξεις τα ηχεία και βεβαιώσου ότι η οθόνη αφής εξακολουθεί ν’ ανταποκρίνεται όπως πρέπει.
  12. Τα μπαλάκια σιλικόνης (silica packets) που βρίσκονται μέσα σε κουτιά από παπούτσια έχουν τεράστιες υδροαπορροφητικές ιδιότητες κι έτσι η χρήση τους μπορεί ν’ αποδειχτεί “σωτήρια” για τη συσκευή σου σε μια τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για εκείνα τα μικρά πακετάκια που βρίσκονται μέσα στις συσκευασίες των ηλεκτρονικών συσκευών και μόλις τις βγάλεις από το κουτί τα κοιτάς με απορία και τα πετάς στα σκουπίδια. Αντί να το κάνεις αυτό, κράτησε κάποια σ’ ένα συρτάρι κι όταν προκύψει η ζημιά θα τα έχεις έτοιμα να σώσουν το κινητό σου.

 

Δες εδώ τις υπηρεσίες επισκευής κινητών – smartphones.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη