Query Parameter Stripping από τον Firefox για μεγαλύτερο έλεγχο της ιδιωτικότητας online

by Aggeliki Tsoukana

Ο Firefox παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές για browsing σε όλες τις συσκευές με έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, πέρα από την ταχύτητα και άλλες ευκολίες. Άλλωστε, είναι ένας free και open source φυλλομετρητής, ο οποίος αναπτύσσεται από το Mozilla Foundation και όλα αυτά συνηγορούν στο να τον υιοθετήσεις ή τουλάχιστον να τον δοκιμάσεις!

Έτσι, η νέα δυνατότητα Query Parameter Stripping που ανακοινώθηκε αποτελεί μέρος του Enhanced Tracking Protection του Firefox σε μία προσπάθεια οι χρήστες να έχουν καλύτερο έλεγχο του απορρήτου και της ιδιωτικότητάς τους.

Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, πολλές εταιρείες (ανάμεσά τους και το Facebook για παράδειγμα) χρησιμοποιούν προσαρμοσμένες παραμέτρους σε URL addresses για την παρακολούθηση των κλικ σου σε συνδέσμους. Πρόκειται για stings (αλληλουχίες χαρακτήρων) που προστίθενται στο τέλος μίας ιντερνετικής διεύθυνσης και μπορούν να αξιοποιηθούν από τρίτους. Δηλαδή, εταιρείες προσθέτουν αυτά τα «στοιχεία» σε links για να παρακολουθούν τα κλικ σου για διαφημιστικούς και άλλους λόγους.

Για αυτό από την έκδοση 102 και μετά ο Mozilla Firefox με το Query Parameter Stripping θα αφαιρεί από URL διευθύνσεις όλα εκείνα τα στοιχεία που αξιοποιούνται από τρίτους για την παρακολούθησή σου! Μάλιστα, θα είναι μία αυτόματη διαδικασία, είτε κάνεις κλικ σε έναν σύνδεσμο, είτε επικόλληση από κάπου αλλού.

Τώρα, για να ενεργοποιήσεις το Query Parameter Stripping, πήγαινε στις Ρυθμίσεις (Settings) του Firefox, κάνε κλικ στο Απόρρητο και Ασφάλεια (Privacy & Security) και έπειτα όρισε το Ενισχυμένη Προστασία από Καταγραφή (Enhanced Tracking Protection) σε Αυστηρή λειτουργία (Strict).

Μπορείς να δεις ακόμη