Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

by Aggeliki Tsoukana

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά των τάμπλετ έχει προκαλέσει η Samsung με το νέο της Galaxy Tab S8 Ultra, το οποίο διαφέρει κατά πολύ από τις περισσότερες συσκευές της κατηγορίας της και ειδικά σε σχέση με το εντυπωσιακό μέγεθός του! Βέβαια, η εταιρεία έχει καλό ιστορικό ποιοτικών προϊόντων (ειδικά σε Android tablet), αλλά φαίνεται ότι το νέο της δημιούργημα στοχεύει τους επαγγελματίες (και στη βελτίωση της παραγωγικότητας) και λιγότερο στον απλό χρήστη.

 

 

Σχεδιασμός και Φινίρισμα

Είναι ένα προϊόν που γεμίζει το μάτι με την 14,6 ιντσών οθόνη του! Προφανώς, δεν είναι εύκολο να κρατάς στα χέρια σου μία οθόνη με τέτοια διαγώνιο (δεν είναι ένα κλασικό μικρό τάμπλετ) και μάλλον συμφέρει να το στήσεις κάπου με τη βοήθεια βάσης, αλλά τουλάχιστον είναι απίστευτα λεπτό (μόλις 5,5 mm) και αρκετά ελαφρύ (περίπου στα 726 gr). Βέβαια, για κάποιους επαγγελματίες αυτή η συσκευή μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με έναν φορητό υπολογιστή.

Επιπρόσθετα, η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα είναι ικανοποιητικά, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι είναι ανθεκτικό και σε πτώσεις…

Στα θετικά και η ύπαρξη γραφίδας S Pen, η οποία σε συνδυασμό με το κατάλληλο software μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Μαζί με τη μεγάλη οθόνη μπορεί άνετα να βολέψει καλλιτέχνες, σχεδιαστές, γραφίστες και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων.

Φυσικά, συνδέεται και με πληκτρολόγιο αν το επιθυμείς.

 

Hardware

Το υλικό είναι προσεγμένο. Ειδικότερα, αξιοποιεί τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen1 SoC, ενώ προσφέρει επιλογές από 8 GB έως κα 16 GB μνήμη RAM, αλλά και από 128 GB έως 512 GB αποθηκευτικό χώρο (ROM). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης κάρτας microSD.

Από πλευράς οθόνης, σου προσφέρεται μία Super AMOLED 14,6’’, με ανάλυση 2960 Χ 1848 και με ρυθμό ανανέωσης εικόνας έως και 120 Hz (ρυθμίζεται και στα 60 Hz). Η φωτεινότητα και τα χρώματα είναι εξαιρετικά, αλλά η ανάλυση στα 250 dpi μάλλον δεν ικανοποιεί για κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως είναι τα videogames. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ενοχλεί σε εφαρμογές γραφείου.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι μοιάζει σαν να έχεις στα χέρια σου μία «κανονική» τηλεόραση. Βέβαια, αυτό είναι πλεονέκτημα όταν παρακολουθείς βίντεο ή υπηρεσίες τύπου Netflix.

Ύστερα, τα τέσσερα ηχεία AKG αποδίδουν απίστευτα καθαρό surround και σε πολύ υψηλή ένταση, ενώ υποστηρίζουν και Dolby Atmos. Δηλαδή, σε καλύπτουν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις άλλο εξωτερικό ηχείο ή ακουστικά.

Επιπλέον, οι κάμερες είναι εξαιρετικές για tablet, αν και δεν συγκρίνονται με αυτές των κορυφαίων smartphone. Συγκεκριμένα, το Galaxy Tab S8 Ultra διαθέτει εμπρόσθια κάμερα με δύο αισθητήρες 12 MP f/2.2 και 12 MP f/2.4 (με ευρυγώνιο φακό), ιδανική για τηλεδιασκέψεις (και σαφώς ποιοτικότερη από τις web κάμερες των περισσότερων φορητών υπολογιστών). Στο πίσω μέρος με 13 MP f/2.0 και 6 MP f/2.2  μπορείς άνετα να καταγράψεις HD περιεχόμενο.

 

Αυτονομία

Το συγκεκριμένο διαθέτει μία τεράστιας χωρητικότητας μπαταρία στα 11200 mAh (!), η οποία άνετα προσφέρει σχεδόν 10 ώρες συνεχόμενης παρακολούθησης βίντεο. Όμως, είναι λογικό μία τόσο μεγάλη μπαταρία να μην φορτίζει γρήγορα, παρόλο που υποστηρίζει charging στα 45 W.

 

Άλλα στοιχεία

Προσφέρει συνδεσιμότητα USB-C, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά και υποστήριξη για Wi-Fi 6E και για 5G.

Από άποψη τιμής (όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω μεγέθους οθόνης) δεν είναι ότι πιο προσιτό κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά τελικά απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και δη περισσότερο σε επαγγελματίες με συγκεκριμένες ανάγκες. Ακόμα και το γεγονός ότι είναι κάτι ανάμεσα σε tablet και laptop είναι απόδειξη ότι ευνοεί κάποιες εργασίες και όχι τη γενική οικιακή χρήση! Αυτή είναι η αλήθεια και η Samsung το γνωρίζει.

Τέλος, δεν μπορεί κανείς να το συγκρίνει άμεσα με άλλα κορυφαία tablet, όπως το iPad Pro ή το Surface Pro 8. Το πρώτο είναι κορυφαίο σε επιδόσεις σε συνδυασμό με το λειτουργικό του και το δεύτερο θυμίζει μία πιο δυναμική PC εμπειρία, με το Galaxy Tab S8 Ultra να είναι επίσης πολύ διαφορετικό από τα δύο και σχεδόν να δημιουργεί μία κατηγορία από μόνο του. Βέβαια, το Samsung στηρίζεται σε λειτουργικό Android με όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει αυτό το OS.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

  • Οθόνη: 14,6’’ Super AMOLED (2960 x 1848 μέχρι και 120Hz) με επικάλυψη Gorilla Glass 5 και γραφίδα S Pen
  • Επεξεργαστής: Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM: 8 GB/ 12 GB/ 16 GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 128 GB/ 256 GB/ 512 GB (δυνατότητα επέκτασης με microSD)
  • Κάμερα Πίσω: 13 MP + 6 MP wide
  • Εμπρόσθια κάμερα 12 MP + 12 MP wide
  • Ηχεία: 4 ηχεία AKG (με Dolby Atmos support)
  • Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, επιλογή για 5G, USB Type-C
  • Μπαταρία: 11200 mAh (υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 45W)
  • Διαστάσεις: 326,4 x 208,6 x 5,5 mm
  • Βάρος: 726 gr
  • Λειτουργικό Σύστημα: Android 12 με One UI 4 Tab

Μπορείς να δεις ακόμη