Smart Home: Εξοικονόμησε χρήματα με το πάτημα ενός κουμπιού

by Zikou Stella

To Smart Home σήμερα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά μία αναγκαιότητα, σε μία εποχή που η ασφάλεια, η άνεση και η εξοικονόμηση ενέργειας, μετράνε κάνοντας την καθημερινότητα όλων πολύ καλύτερη. Οι έξυπνες συσκευές και τα smart gadgets όταν συνδυαστούν σωστά, δημιουργούν το τέλειο οικοσύστημα που κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.

 

 

Έξυπνες λάμπες, φωνητικός βοηθός, έξυπνες πρίζες, WI-FI συσκευές, αισθητήρες που κάνουν το σπίτι σου smart και πέραν της διευκόλυνσης  που σου παρέχουν, λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να έχεις ένα σύγχρονο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία, το αντίθετο: Προγραμματίζονται ανάλογα με τις ανάγκες σου και συμβάλλουν στο μηνιαίο πλάνο μείωσης των εξόδων από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού σου.

Η ενέργεια, ιδιαίτερα μετά και τις ανακοινώσεις για διακοπή των επιδοτήσεων και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελεί το μείζον ζήτημα καθώς και έναν μεγάλο κίνδυνο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αδιάκοπη λειτουργία των συσκευών ανεβάζει το κόστος των λογαριασμών. Αν έχεις παλιές ενεργοβόρες συσκευές και τις αντικαταστήσεις με πιο σύγχρονες, φιλικότερες προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές, τότε σίγουρα θα δεις διαφορά. Αν πάλι δεν θες να τις αλλάξεις, τότε η λύση είναι μία: Να εξοπλίσεις το σπίτι σου με έξυπνες πρίζες, λάμπες και σίγουρα σημαντική είναι η απόκτηση ενός κλιματιστικού με άριστη απόδοση και έξυπνες λειτουργίες.

 

Smart home = Άνεση

Με το πάτημα ενός κουμπιού στο smartphone σου ή με μια φωνητική εντολή, ενεργοποιείς ή απενεργοποιείς τη συσκευή που θες, χωρίς να κάνεις περιττές κινήσεις, άνετα, από τον καναπέ του σπιτιού σου και όχι μόνο. Στις εφαρμογές που συνοδεύουν τις έξυπνες λάμπες και τις πρίζες υπάρχουν αμέτρητες επιλογές ώστε να ρυθμίζεις μία συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα: Tα φώτα μπορούν να ανάβουν /κλείνουν σε συγκεκριμένη ώρα, εσύ έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίζεις manual την ένταση του φωτός στον χώρο, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, ή να απενεργοποιείς τα φώτα σε περίπτωση που είσαι στη δουλειά σου και ξέχασες να τα σβήσεις. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες: Mε την προσθήκη αισθητήρων κίνησης, τα φώτα κλείνουν μόλις βγεις από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, με τη χρήση ειδικών apps μπορείς να ελέγχεις 50 ή και περισσότερες smart bulbs από το κινητό σου, να δημιουργείς την κατάλληλη ατμόσφαιρα εάν θέλεις να δεις μια ταινία, να διαβάσεις ή να κοιμηθείς.

 

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, πρέπει να γνωρίζεις ότι όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός απόδοσής τους, αυτομάτως και η κλάση τους, τόσο λιγότερο ρεύμα θα καταναλώνουν. Επενδύοντας σε ένα inverter μοντέλο Α+++ ενεργειακής κλάσης, θα μειώσεις αισθητά τα πάγια έξοδα του σπιτιού για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα. Έτσι δημιουργείς την ιδανική ατμόσφαιρα, και παράλληλα επιτυγχάνεις τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, αναβαθμίζοντας ενεργειακά τον χώρο σου. Κι επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, τα κλιματιστικά τύπου inverter αποτελούν την ιδανική επιλογή, καθώς πετυχαίνουν αποτελεσματική ψύξη σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό κλιματιστικό και δεν έχουν διακυμάνσεις τάσης. Στα πλέον σύγχρονα κλιματιστικά συγκαταλέγονται αυτά που φέρουν ειδική τεχνολογία συλλογής δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, με στόχο την προσαρμογή της λειτουργίας τους και φυσικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, με το smartphone σου και ένα Wi-Fi δίκτυο αποκτάς τον πλήρη “έλεγχο κατανάλωσης” στο χέρι σου.

 

 

Οι τεχνολογίες όμως αυτές δεν περιορίζονται στον κλιματισμό ή τα smart gadgets όπως λάμπες και πρίζες. Συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια ως γνωστόν είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Αν ωστόσο διαθέτουν τεχνολογία Wi-Fi, τότε αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, καθώς εσύ κάνεις τον προγραμματισμό και αυτές μπορούν να δουλεύουν όποια ώρα επιθυμείς, ακόμη κι όταν κοιμάσαι. Γιατί να μην αξιοποιήσεις στο έπακρο το νυχτερινό τιμολόγιο και να πλύνεις τα πιάτα σου αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί; Και φυσικά δεν χρειάζεται να μείνεις ξάγρυπνος ή να γίνεις νυχτοβάτης, καθώς έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις συγκεκριμένα ειδικά προγράμματα και οι συσκευές θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους την ώρα που εσύ θα ορίσεις. Έτσι, γλιτώνεις χρήματα, αφού θα καταναλώνεις ρεύμα συγκεκριμένες ώρες της νύχτας, με χαμηλότερες τιμές κιλοβατώρας.

 

Έξυπνο σπίτι είναι το ασφαλές σπίτι!

Όταν βέβαια μιλάμε για ένα έξυπνο σπίτι αντιλαμβάνεσαι ότι εννοούμε ένα ασφαλές σπίτι. Η τεχνολογία βοηθάει και λειτουργεί καταλυτικά ώστε να αισθανόμαστε έξτρα ασφαλείς, καθώς έχουμε τον πλήρη έλεγχο με το πάτημα ενός κουμπιού. Μία IP κάμερα ή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας είναι αρκετά ώστε να έχεις ένα άγρυπνο τρίτο μάτι που θα σε ειδοποιεί ή θα λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο διαρρήκτη. Η κάμερα ασφαλείας στέλνει σήμα αν εντοπίσει κάτι και σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα κίνησης ο χώρος μπορεί να φωτιστεί και να αναχαιτίσει τα σχέδια οποιουδήποτε εισβολέα. Το ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Ένα επίσης απαραίτητο εργαλείο για κάθε σπίτι είναι ο αισθητήρας υγρών. Σε κάθε σπίτι υπάρχει πλυντήριο ρούχων ή πιάτων. Σκέψου να λείψεις για λίγο από το σπίτι και πριν προλάβει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πλύσης να σημειωθεί διαρροή. Ο ειδικός αισθητήρας αντιλαμβάνεται τις διαρροές νερού από συσκευές ή σπασμένους σωλήνες, και μπορεί να σε ειδοποιήσει μέσω SMS ή και email. Έτσι θωρακίζεις το σπίτι σου καλύτερα και φυσικά ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο απωλειών ή φθορών.

 

Με τις Υπηρεσίες Smart Home του Κωτσόβολου ξενοιάζεις, καθώς οι ειδικοί αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και σύνδεση των smart συσκευών στο σπίτι σου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη παραμετροποίηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου.

Μπορείς να δεις ακόμη