Smart συσκευές και ασύρματη συνδεσιμότητα

by Aggeliki Tsoukana

 

Οι έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκειμένου να μας προσφέρουν υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η χρήση ασύρματης συνδεσιμότητας, εξαλείφοντας την ανάγκη εγκατάστασης πολύπλοκων και ακριβών ηλεκτρικών συστημάτων. Έτσι μπορούμε να ελέγχουμε απομακρυσμένα τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Το Wi-Fi είναι η «καρδιά» του smart home

Το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi αποτελεί βασικό εργαλείο, όχι μόνο για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο Internet, αλλά και για να μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο όλες τις συνδεδεμένες συσκευές που έχεις στο σπίτι. Έτσι, όλα ξεκινούν με ένα αξιόπιστό Wi-Fi router. Θα είσαι σίγουρος ότι όλοι οι αυτοματισμοί θα λειτουργούν σωστά όταν π.χ. θέλεις να προγραμματίσεις απομακρυσμένα το έξυπνο πλυντήριο ρούχων ή τον έξυπνο φούρνο, ή να έχεις απρόσκοπτο streaming από την IP Camera ασφαλείας στον χώρο σου, χρειάζεσαι ποιοτικό ασύρματο σήμα.

Επενδύοντας σε ένα Dual Band router με υποστήριξη των πιο σύγχρονων ασύρματων τεχνολογιών δικτύωσης όπως το Tp-Link Archer ή το  D-Link DIR‑X1560 AX1500 Wi‑Fi 6 Router, τότε εξασφαλίζεις καλύτερη κάλυψη και πιο ποιοτική ασύρματη συνδεσιμότητα. Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, αξιοποιούν το πρότυπο Wi-Fi 6. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι συνδεδεμένες συσκευές θα λειτουργούν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα όταν είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο ή στο Internet, ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με πολλές άλλες συσκευές. Παράλληλα, διαθέτουν ακόμη πιο αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας όπως το WPA3.

 

 

5G και Smart Home

To 5G είναι η επόμενη γενιά της τεχνολογίας ευρυζωνικών κυψελοειδών δικτύων (broadband cellular network), που έρχεται για να προσφέρει σε smartphones κι άλλες συσκευές τις πιο υψηλές κι αξιόπιστες ταχύτητες από ποτέ. Η χώρα μας έχει ήδη περάσει στην εποχή του 5G, την ίδια στιγμή που τα πιο πρόσφατα smartphones και tablets αξιοποιούν τη «δύναμή» του.

Με δεδομένο ότι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) συνδέει μια πληθώρα αντικειμένων, συσκευών, αισθητήρων και διαδικτυακών εφαρμογών, αποτελεί ακόμα μία πλατφόρμα που αξιοποιεί τη νέα γενιά ασύρματου δικτύου 5G.

Η τεχνολογία Smart Home θα αξιοποιεί τα δίκτυα 5G για τη διασύνδεση και τον έλεγχο όλων των οικιακών συσκευών. Το ασύρματο δίκτυο 5G έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται από έξυπνες συσκευές, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται και να ρυθμίζονται από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Παράλληλα, οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρέχουν υψηλής ποιότητας βίντεο σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του σπιτιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορείς να έχεις “live” εικόνα στο εσωτερικό του σπιτιού ή στον χώρο εργασίας σου, απρόσκοπτα και με τέλεια εικόνα, ρίχνοντας απλά μια ματιά στο 5G smartphone σου ή στο 5G tablet σου. Επιπλέον, χάρη στις υψηλότερες ταχύτητες και το υψηλότερο bandwidth, θα μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα πολλά πράγματα, όπως π.χ. να απολαμβάνεις streaming υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα να ρυθμίζεις απομακρυσμένα το έξυπνο κλιματιστικό σου. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη της γης!

 

Ασύρματες smart συσκευές

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, για την εγκατάσταση αυτόματου φωτισμού, ανιχνευτών καπνού, θερμοστάτη κλπ., ήταν απαραίτητη η παρέμβαση ηλεκτρολόγου. Ευτυχώς, στο σύγχρονο smart home, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα smartphone και ένα Wi-Fi router για να «ξεκλειδώσεις» τη δύναμη των συνδεδεμένων συσκευών. Για παράδειγμα, οι έξυπνοι διακόπτες της σειράς Philips Hue τοποθετούνται εύκολα σε τοίχους με την παρεχόμενη αυτοκόλλητη ταινία.

Γενικότερα, οι περισσότερες ασύρματες συσκευές λειτουργούν με τη χρήση μπαταρίας και δεν απαιτούν απευθείας σύνδεση στο router. Είναι εξαιρετικά εύκολες στην εγκατάσταση, συνήθως με αυτοκόλλητη ταινία, και δεν υπάρχει όριο στο πόσες συσκευές θα συνδεθούν (εφόσον υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση σε ταχύτητα και ποιότητα σήματος στο ίντερνετ). Απλώς τοποθετείς τη συσκευή όπου επιθυμείς, προσαρμόζεις τις ρυθμίσεις μέσω μιας εφαρμογής για smartphone ή tablet και έχεις ολοκληρώσει την εγκατάσταση.

Σε περίπτωση που πρέπει να καλυφθεί μεγάλη έκταση ή και η διαμόρφωση του χώρου είναι ιδιαίτερη, π.χ. μεζονέτα, αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα με τη χρήση mesh network όπως είναι το TP-Link Mesh. Η συγκεκριμένη λύση είναι ιδανική για να εξοπλίσεις ένα μεγάλο σπίτι, αφού παρέχει σύνδεση χωρίς καθυστέρηση έως και 100 συσκευές. Έτσι, οι συνδεδεμένες συσκευές στο σπίτι θα λειτουργούν χωρίς διακοπές ενώ ταυτόχρονα θα μπορείς να σερφάρεις στο ίντερνετ, να stream-άρεις μουσική και βίντεο, να παίζεις online παιχνίδια κ.ά., χωρίς προβλήματα σύνδεσης.

Το σύγχρονο smart home, σου δίνει την ευελιξία να το επεκτείνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για παράδειγμα, με το σύστημα αυτοματισμού Somfy Tahoma μπορείς να ξεκινήσεις συνδέοντας βασικές συσκευές όπως έξυπνα φώτα, αισθητήρες και πρίζες. Στη συνέχεια, μπορείς να συνδέσεις σταδιακά όλα τα ρολά, τις περσίδες, τη θέρμανση, την κάμερα, τον συναγερμό και πολλά άλλα. Κι όλα αυτά, χωρίς να είναι απαραίτητο να είσαι «Γκουρού» της τεχνολογίας ή και να σπαταλάς χρήματα για έξοδα εγκατάστασης.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Wi-Fi router, έξυπνο πλυντήριο ρούχων, έξυπνο φούρνο, IP Camera ασφαλείας, Dual Band router, Tp-Link Archer, D-Link DIR‑X1560 AX1500 Wi‑Fi 6 Router, smartphones, tablet, κλιματιστικό, ανιχνευτές καπνού, θερμοστάτης, Philips Hue, Somfy Tahoma.

Μπορείς να δεις ακόμη