Σωστή συντήρηση του κλιματιστικού για μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

by Aggeliki Tsoukana

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την παραγωγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.

Η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή με καταστροφικές συνέπειες. Αν μπορέσεις να περιορίσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα, μακροπρόθεσμα θα συμβάλεις στην προστασία του πλανήτη και η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου αποτελεί σίγουρα ένα πρώτο βήμα.

 

Γιατί να κάνεις συντήρηση στο κλιματιστικό;

Το κλιματιστικό είναι πλέον μια απαραίτητη συσκευή για κάθε κλειστό χώρο και πολλοί το χρησιμοποιούν όχι μόνο για ψύξη το καλοκαίρι αλλά και για θέρμανση τον χειμώνα. Παρόλο που τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι εφοδιασμένα με λειτουργίες που φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο, προτείνεται να γίνεται συντήρηση του κλιματιστικού από εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ή και συχνότερα ανάλογα με τη χρήση του.

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία και μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να σου προσφέρει. Η σκόνη που συσσωρεύεται στα φίλτρα επιβαρύνει τη λειτουργία του κλιματιστικού και μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές βλάβες που θα κοστίσουν αρκετά. Με τον τακτικό καθαρισμό εξοικονομείς χρήματα από μελλοντικές επισκευές και παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του.

Αν τα φίλτρα δεν καθαριστούν σωστά, απελευθερώνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί στο περιβάλλον με βλαβερές συνέπειες για την υγεία όσον βρίσκονται στον κλιματιζόμενο χώρο. Ο καθαρισμός λοιπόν είναι μια απαραίτητη διαδικασία που καλό είναι να πραγματοποιείται από έναν πιστοποιημένο ψυκτικό.

Η ελλιπής συντήρηση του κλιματιστικού συμβάλει και στην μειωμένη απόδοσή του. Καθώς περνάνε τα χρόνια, το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερο ρεύμα για να αποδώσει σωστά και κατά συνέπεια σου αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα. Η συντήρηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή βελτιστοποιεί την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, κάνοντας παράλληλα οικονομία και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

 

Τι περιλαμβάνει η σωστή συντήρηση

Η συντήρηση του κλιματιστικού περιλαμβάνει κάποιες απλές εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν από σένα και κάποιες πιο σύνθετες που καλό είναι να τις αναλάβει ένας έμπειρος τεχνικός.

Τα φίλτρα στο κλιματιστικό του σπιτιού σου είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με σκέτο νερό και επανατοποθετούνται στη συσκευή όταν στεγνώσουν. Καλό θα ήταν να καθαρίζονται ανά 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού, ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη και οι αλλεργιογόνοι παράγοντες. Τα φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια το αποτύπωμα άνθρακα.

Η επαγγελματική συντήρηση του κλιματιστικού, εκτός από τον καθαρισμό ή την αλλαγή φίλτρων, περιλαμβάνει και πιο εξειδικευμένες εργασίες όπως είναι ο έλεγχος και ο καθαρισμός του σωλήνα αποβολής νερού, ο καθαρισμός φτερωτών και καλύμματος των ανεμιστήρων, ο έλεγχος για διαρροή και πληρότητα του ψυκτικού υγρού και ο καθαρισμός του εξατμιστή και της εξωτερικής μονάδας.

Αν παραλείπεις την τακτική συντήρηση, το κλιματιστικό σου θα χάνει περίπου 5% από την αποτελεσματικότητά του κάθε χρόνο που λειτουργεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος ετήσιας συντήρησης, τελικά αντισταθμίζεται από το μειωμένο κόστος επιδιορθώσεων και τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου συμβάλεις και εσύ στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μια απλή πράξη στην καθημερινότητα, μπορεί να μειώσει το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα.

Μπορείς να δεις ακόμη