Σπίτι με κήπο, αξιοποίησέ τον σωστά!

Το καλοκαίρι, αφού ο καιρός το επιτρέπει, νιώθεις την ανάγκη να περνάς όσο περισσότερο χρόνο γίνεται έξω από το σπίτι. Τα ζεστά βράδια συνήθως απολαμβάνεις τον ουρανό από τη βεράντα ή τον κήπο σου. Όπως είναι φυσικό το καλοκαίρι θα εκμεταλλευτείς κάθε εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, ώστε να απολαμβάνεις τα απογεύματα χαλαρώνοντας από τους αγχωτικούς ρυθμούς της ζωής.

Στην επαρχία τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού η φύση είναι παντού. Στις πόλεις όμως οι εξωτερικοί χώροι σε ένα σπίτι είναι ελάχιστοι. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει έστω και ένα μικρό μπαλκονάκι ώστε να μπορείς να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα. Όσο μικρό και εάν είναι πάντα υπάρχουν λύσεις για να το διαμορφώσεις ώστε να μοιάζει με μικρό παράδεισο. Αν όμως είσαι από τους τυχερούς που ζουν σε σπίτι με κήπο, τότε υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε να το μετατρέψεις στο καλύτερο μέρος του σπιτιού για να ηρεμείς.

 

Σχεδίασε και οργάνωσε τον χώρο

Αρχικά θα πρέπει να οργανώσεις τη διαδικασία. Σκέψου πως θέλεις να είναι το τελικό αποτέλεσμα και υπολόγισε τον διαθέσιμο χώρο. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν λουλούδια και δέντρα. Φύτεψε ό,τι σου επιτρέπει το κλίμα και το έδαφος της περιοχής σου. Αν κοιτάξεις γύρω σου και δεις τα φυτά των γειτόνων θα καταλάβεις περίπου τι πρέπει να πάρει κι εσύ.

Τα χρωματιστά κι ευωδιαστά λουλούδια είναι πολύ όμορφα. Όμως πρέπει να είσαι προσεκτικός στην επιλογή τους αφού ανθοφορούν ανά εποχή και απαιτούν πιο ιδιαίτερη φροντίδα. Καλό θα ήταν να βάλεις και μερικά αρωματικά φυτά που διώχνουν τα ανεπιθύμητα έντομα. Βασιλικός, αρμπαρόριζα, σιτρονέλλα απωθούν τα κουνούπια, o δυόσμος, η μέντα και η λεβάντα απωθούν τον σκόρο, τα τσιμπούρια και τα μυρμήγκια ενώ τα δύο πρώτα απωθούν και τα τρωκτικά.

Φυσικά, την απώθηση εντόμων και τρωκτικών μπορείς να την ενισχύσεις με ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά για εξωτερικούς χώρους. Έτσι θα μπορείς να κάθεσαι άνετα στον κήπο σου όλο το καλοκαίρι. Βάλε γκαζόν, διακοσμητικά πλακίδια και πέτρες. Αν το επιτρέπει ο χώρος μπορείς να προσθέσεις κι άλλα, όπως σιντριβάνι κλπ. Τραπέζι, καρέκλες ή σαλόνι κήπου, ομπρέλα ή ένα κιόσκι είναι απαραίτητα για να κάθεσαι με την παρέα σου.

Αν όμως όλα αυτά σου φαίνονται βουνό μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός κηπουρού. Αυτός θα διαμορφώσει τον κήπο σου όπως ακριβώς θέλεις και στη συνέχεια εσύ θα χρειαστεί μόνο να τον συντηρείς.

 

 

Καθαριότητα και συντήρηση

Ό,τι μέγεθος κι αν έχει ο κήπος σου για να φαίνεται πάντα ωραίος πρέπει να του προσφέρεις την απαραίτητη φροντίδα. Χρειάζεται πότισμα, πλύσιμο, κλάδεμα, σκούπισμα και πολλές ακόμη δουλειές που χρειάζονται χρόνο και κόπο. Όμως με τον κατάλληλο εξοπλισμό όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Εάν ο κήπος σου έχει πολλά φυτά θα σε διευκολύνει να βάλεις αυτόματο πότισμα. Έτσι ο κήπος σου θα είναι πάντα σωστά ποτισμένος χωρίς να σπαταλάς χρόνο από την καθημερινότητά σου και με λιγότερη κατανάλωση νερού.

Για να καθαρίζεις μεγάλες επιφάνειες γρηγορότερα και πιο οικονομικά προμηθεύσου ένα πλυστικό μηχάνημα. Θα σου φανεί χρήσιμος ένας φυσητήρας φύλλων γιατί θα μαζεύεις γρήγορα τα πεσμένα φύλλα κάνοντας λιγότερα σκουπίδια. Και για το τέλος μια χορτοκοπτική μηχανή και είσαι έτοιμος. Ο κήπος σου θα είναι πάντα συμμαζευμένος και εσύ δεν θα χρειάζεται να κουράζεσαι καθόλου.

 

Αφού ολοκληρώσεις τις αλλαγές και διαμορφώσεις τον κήπο σου όπως ακριβώς ονειρευόσουν είναι η ώρα για να τον απολαύσεις. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εκεί. Να περάσεις χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου.

 

BBQ nights

Eάν δεν έχεις ακόμη διαμορφώσει χώρο BBQ στον κήπο σου ήρθε η ώρα να το κάνεις. Οι μαζώξεις του καλοκαιριού συνοδεύονται απαραίτητα από τσίκνα και δροσερή μπύρα. Οπότε αν δεν έχεις χτιστή ψησταριά μπορείς να πάρεις μια ωραιότατη ηλεκτρική ψηστιέρα. Με κάρβουνο, με υγραέριο με ηφαιστειακές πέτρες, μικρές, μεγάλες μακρόστενές ή στρογγυλές όλες καλές. Κάνε την έρευνά σου, αγόρασε όποια σε βολεύει και ετοιμάσου για φοβερές βραδιές.

 

 

Κάνε τον κήπο σου στέκι

Ένας όμορφος κήπος σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πολλά όμορφα πράγματα. Βγάλε έξω την μεγάλη σου smart TV κάλεσε την παρέα σου, φτιάξε ποπ κορν στην ειδική οικιακή μηχανή και δες όποια ταινία σου αρέσει παρέα με τους φίλους σου στο δικό σου θερινό σινεμά.

Κάνε ένα party για να γιορτάσεις το καλοκαίρι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλούς φίλους, ένα δυνατό blender για να φτιάχνεις cocktails, βγάλε το ηχοσύστημα σου στον κήπο, παίξε την αγαπημένη σου μουσική και χορέψτε μέχρι τελικής πτώσεως.

Επίσης, ο κήπος σου μπορεί να γίνει ένα υπαίθριο γυμναστήριο. Τοποθέτησε μερικά όργανα γυμναστικής κάτω από ένα κιόσκι ή ένα δέντρο και ξεκίνα να γυμνάζεσαι. Η γυμναστική στη φύση αποδίδει καλύτερα. Βάλε ένα ποδήλατο, μια κωπηλατική μηχανή, ένα διάδρομο φώναξε και τον κολλητό σου φίλο και ξεκινήστε μαζί. Κάνε γιόγκα, πιλατες ή αερόβια άσκηση κάτω από την δροσιά ενός δέντρου και θα δεις πόσο διαφορετικά θα νιώσεις.

 

Κήπος και παιδιά

Εάν έχεις παιδιά θα ξέρεις ήδη πόσο χρήσιμο είναι να έχεις κήπο. Έχουν την άνεση να παίζουν εκεί όλη μέρα και δεν καταπιέζονται μέσα στο σπίτι. Έτσι μπορείς να φωνάζεις πιο συχνά τους φίλους τους,  ενώ μπορούν να παίξουν και παιχνίδια που είναι απαγορευτικά για εσωτερικούς χώρους όπως μπουγέλο, μήλα, μπάλα, ρακέτες και ένα σωρό αλλά παιχνίδια.

Εάν ο χώρος το επιτρέπει μπορείς να τους αγοράσεις μια μπασκέτα ή τέρματα ποδοσφαίρου ή να εγκαταστήσεις ένα τραπέζι Πινγκ Πόνγκ. Τα παιδιά θα το λατρέψουν, το ίδιο και οι φίλοι τους. Εάν θες να εντυπωσιάσεις ακόμα περισσότερο τα παιδιά σου, ένα τραμπολίνο θα ήταν τέλειο γι’ αυτά όπως και μια φουσκωτή κατασκευή, εάν το επιτρέπει ο χώρος σου.

Φυσικά, για το καλοκαίρι ιδανική προσθήκη στον κήπο σου θα ήταν μια πισίνα. Εάν δεν έχεις την πολυτέλεια να έχεις μια χτιστή πισίνα, υπάρχουν στο εμπόριο ωραιότατες φουσκωτές σε όποιο μέγεθος επιθυμείς για ατελείωτες ώρες δροσιάς και χαλάρωσης. Μάλιστα κάποιες είναι και τόσο μεγάλες ώστε να χωράει όλη η παρέα και διαθέτουν φίλτρα και σετ χλωρίωσης για να διατηρείται το νερό καθαρό. Επιπλέον, θα έχεις πάντα τον ιδανικό παιδότοπο για τα παιδικά πάρτι. Γενέθλια στον κήπο είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο για τα παιδιά.

Τέλος, εάν ο κήπος διαθέτει μεγάλο και δυνατό δέντρο, φτιάξε ένα δεντρόσπιτο και να είσαι σίγουρος πως η οικογένεια θα αποκτήσει μοναδικές αναμνήσεις. Με όλα αυτά το σίγουρο είναι πως το σπίτι σου θα είναι γεμάτο παιδιά.

 

Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Είτε είναι σκύλος, είτε γάτα, είτε χελώνα, είτε κουνέλι, είτε καναρίνι, είτε όλα αυτά μαζί, ένα ζωάκι αποτελεί μια ευχάριστη παρέα. Και σίγουρα ο κήπος είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε μια τέτοια απόφαση. Αρκεί να διαμορφώσεις έναν χώρο κατάλληλο για το ζωάκι σου, δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Στον κήπο το ζωάκι θα μεγαλώνει και θα ζει πολύ όμορφα ελεύθερο χωρίς περιορισμούς. Υπάρχουν πολλά ζωάκια που αναζητούν ένα σπίτι. Τόλμησέ το και δεν θα μετανιώσεις.

Το να έχεις κήπο είναι μεγάλο προνόμιο, αρκεί να τον ζεις και να  δημιουργείς όμορφες αναμνήσεις μέσα σε αυτόν. Με λίγη καλή διάθεσή και παρέα ,ο κήπος σου μπορεί να μετατραπεί σε μια μικρή όαση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη