Στεγνωτήριο ρούχων και το καλοκαίρι

Το στεγνωτήριο είναι μια συσκευή που από την πρώτη στιγμή που θα την αποκτήσεις αναρωτιέσαι πως τα έβγαζες πέρα χωρίς αυτήν. Τα οφέλη που προσφέρει σε ένα νοικοκυριό είναι πολλά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από κάθε πλύση χρησιμοποιείς και το στεγνωτήριο. Έτσι τα αγαπημένα σου ρούχα είναι και πάλι στη διάθεσή σου πολύ σύντομα. Κερδίζεις χρόνο, τα χαίρεσαι περισσότερο και στην πλειοψηφία τους δεν χρειάζονται και σιδέρωμα.

Όμως όταν φθάσει το καλοκαίρι, αρχίζεις να μπαίνεις σε δεύτερες σκέψεις. Κάθε φορά που το πλυντήριό σου ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, υπάρχει ένα ερώτημα που ταλανίζει το μυαλό σου, «στεγνωτήριο ή απλώστρα» ; Ίσως νιώθεις ενοχές όταν τελικά επιλέξεις το πρώτο. Όμως κάνεις πολύ καλά που επιλέγεις στεγνωτήριο και δες το γιατί…

 

Εξοικονόμηση χρόνου

Το καλοκαίρι τα ρούχα στεγνώνουν υπερβολικά γρήγορα στον ήλιο. Όταν μάλιστα φυσάει και αεράκι, μια καλά στυμμένη πλύση μπορεί να στεγνώσει μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Βολικό φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν σε βοηθάει στο να κερδίσεις χρόνο.

Υπολόγισε την ώρα που χρειάζεσαι για να μεταφέρεις την μπουγάδα από το πλυντήριο στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Ακόμη, τον χρόνο που κάνεις για να την απλώσεις, να περιμένεις να στεγνώσει και να την μαζέψεις. Λιγότερη ώρα διαρκεί το πρόγραμμα στο στεγνωτήριο και μάλιστα χωρίς να έχεις ασχοληθεί εσύ με αυτό. Οπότε στο ενδιάμεσο εξοικονομείς χρόνο και ασχολείσαι με κάποια άλλη δουλειά.

 

Υφή ρούχων

Τα ρούχα που στεγνώνουν στον ήλιο γίνονται σκληρά και χάνουν την απαλότητά τους ακόμα και αν έχει χρησιμοποιηθεί μαλακτικό κατά την πλύση τους. Αντίθετα, με το στέγνωμα στο στεγνωτήριο, έχεις πάντα απαλά και μεταξένια ρούχα.

 

Άρωμα ρούχων

Με το στέγνωμα στην εξωτερική ατμόσφαιρα, ένα μεγάλο μέρος του αρώματος του απορρυπαντικού και του μαλακτικού χάνονται. Όταν μάλιστα τα ρούχα στεγνώσουν στον ήλιο, μετά το μάζεμα δεν μυρίζουν καθόλου. Ακόμα χειρότερα, αν ζεις σε πολυκατοικία και αναγκάζεσαι να απλώνεις πολύ κοντά στα άλλα μπαλκόνια, τα ρούχα σου μπορεί να μυρίσουν δυσάρεστα από τις οσμές των εξαγωγών των απορροφητήρων της γειτονιάς. Αντίθετα, μόλις τα ρούχα βγουν από το στεγνωτήριο, όχι μόνο μοσχοβολάνε αλλά διατηρούν και το άρωμά τους για πολλές μέρες.

 

 

Τσαλάκωμα

Τα ρούχα που στεγνώνουν στην απλώστρα θέλουν οπωσδήποτε σιδέρωμα. Μάλιστα, τα υφάσματα που στεγνώνουν γρήγορα στον ήλιο διατηρούν το τσαλάκωμα της πλύσης το οποίο σταθεροποιείται με τον ήλιο, κάνοντας το σιδέρωμα, εκτός από απαραίτητο και αρκετά χρονοβόρο.

Με το στεγνωτήριο τα ρούχα που ίσως χρειαστεί να σιδερώσεις θα είναι ελάχιστα και το σιδέρωμα θα γίνει σε χρόνο μηδέν, εφόσον οι ίνες των υφασμάτων παραμένουν μαλακές.

 

Καθαριότητα ρούχων

Τα ρούχα που στεγνώνουν στο στεγνωτήριο είναι απόλυτα καθαρά κάθε φορά. Όταν όμως απλώνεις σε εξωτερικό χώρο, τα ρούχα πολλές φορές βρωμίζουν χωρίς η βρωμιά να είναι πάντα ορατή.

Πρόκειται για σκόνη που μπορεί να προέρχεται είτε από καιρικά φαινόμενα όπως η αφρικανική σκόνη, είτε σκόνη ή γύρη που διασκορπίζεται στον αέρα και κυκλοφορεί με τον άνεμο. Κάποιες φορές ίσως προκύψει και κάποιο ατύχημα, όπως το να γυρίσει η απλώστρα και να λερωθούν τα ρούχα, να τα πάρει ο αέρας ή να τα λερώσει κάποιο μανταλάκι ή το σχοινί απλώματος.

Στην περίπτωση της σκόνης και της γύρης, τα αλλεργικά άτομα θα επηρεαστούν, ενώ όταν τα ρούχα λερωθούν από κάποιο ατύχημα θα αναγκαστείς να  ξαναμπείς στον κόπο του πλυσίματος.

 

Απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες

Ο καιρός είναι απρόβλεπτος και θα έχεις παρατηρήσει πως τα καλοκαιρινά καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ έντονα. Συννεφιά, μπουρίνια, καταιγίδες ακόμη και χαλάζι δεν λείπουν πλέον από το καλοκαίρι.

Αν έχεις απλώσει ρούχα και προκύψει κακοκαιρία, πρέπει να τα μαζέψεις αμέσως -αν βρίσκεσαι στο σπίτι- και ίσως χρειαστεί να τα ξαναπλύνεις. Επιπρόσθετα, αν η κακοκαιρία έχει και μεγάλη διάρκεια, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Γιατί θα χρειαστεί να περιμένεις αρκετή ώρα μέχρι να τα απλώσεις ξανά και να περιμένεις για να στεγνώσουν.

Αν όμως χρησιμοποιείς το στεγνωτήριο θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και δεν θα χρειάζεται να προγραμματίζεις το πλύσιμο των ρούχων με βάση τον καιρό.

 

Βρεφικά ρούχα

Όταν υπάρχει μωρό στην οικογένεια, τα ρούχα του πλένονται ξεχωριστά, με βρεφικό απορρυπαντικό και, ιδανικά, στεγνώνονται στο στεγνωτήριο. Με αυτό τον τρόπο αποστειρώνονται χωρίς να χρειάζεται επιπλέον σιδέρωμα ή πάτημα με την πρέσα ατμού. Χειμώνα και καλοκαίρι λοιπόν, τα βρεφικά ρούχα μπαίνουν στο στεγνωτήριο για απόλυτη σιγουριά.

 

Οικονομία

Όλα τα προηγούμενα επιχειρήματα ίσως να σε είχαν πείσει αλλά υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που σίγουρα σε κάνει να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου. Σίγουρα σκέφτεσαι την κατανάλωση ρεύματος και την οικονομική επιβάρυνση που θα υπάρξει στο ηλεκτρικό σου. Μήπως παρόλη την ευκολία που σου προσφέρει το στεγνωτήριο, είναι υπερβολή να το χρησιμοποιείς και το καλοκαίρι;

Η απάντηση είναι όχι και δεν θα έπρεπε να σε προβληματίζει αυτό. Σκέψου πως την κατανάλωση ρεύματος που θα γλίτωνες απλώνοντας τα ρούχα, θα την πληρώσεις σιδερώνοντας. Το στεγνωτήριο σου εξασφαλίζει πως τα ρούχα σου δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Αν εκμεταλλευτείς και το νυχτερινό ρεύμα προγραμματίζοντας ανάλογα τη συσκευή σου, το όφελος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

 

Tips για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του στεγνωτηρίου χειμώνα – καλοκαίρι

Μπορεί η συσκευή σου να είναι υπέρ αυτόματη και να τα κάνει όλα μόνη της, αλλά υπάρχουν και μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να την αξιοποιήσεις στο έπακρο.

  1. Για να στεγνώσουν τα ρούχα σου σε πιο σύντομο χρόνο επίλεξε κατά την πλύση πρόγραμμα έντονου στυψίματος. Έτσι τα ρούχα θα μπουν στο στεγνωτήριο με την ελάχιστη δυνατή υγρασία και θα στεγνώσουν πολύ πιο γρήγορα.
  2. Μόλις βγάλεις τα ρούχα από το πλυντήριο και πριν τα τοποθετήσεις στο στεγνωτήριο, τίναξέ τα δυνατά. Αυτό θα εξαλείψει τα τσαλακώματα και θα μειώσει και το χρόνο στεγνώματος.
  3. Να θυμάσαι να καθαρίζεις το φίλτρο για τα χνούδια μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά ο χρόνος στεγνώματος θα αυξηθεί αισθητά.
  4. Μην υπερφορτώνεις τον κάδο γιατί τα ρούχα δεν θα γυρνούν σωστά και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανομοιόμορφο.
  5. Επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα. Αν τα ρούχα που θέλεις να στεγνώσεις είναι όμοια, π.χ. πετσέτες, χρησιμοποίησε το πρόγραμμα για τα βαμβακερά, αν είναι jeans το πρόγραμμα για τα jeans κ.λπ.. Αν το φορτίο είναι ανάμεικτο υπάρχει και το ανάλογο πρόγραμμα μεικτού φορτίου.
  6. Εκμεταλλεύσου τη λειτουργία του στεγνωτηρίου για λιγότερο τσαλάκωμα. Ειδικά στην περίπτωση που προγραμματίζεις τη συσκευή σου για νυχτερινή λειτουργία, η δυνατότητα αυτή σου εξασφαλίζει ρούχα με λιγότερο τσαλάκωμα, ακόμα και αν αργήσεις το πρωί να τα βγάλεις από τον κάδο.

Αν έχεις στεγνωτήριο ή αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις, να ξέρεις ότι η επένδυση σε αυτή τη συσκευή αξίζει με το παραπάνω. Ο χρόνος που θα εξοικονομείς και το αποτέλεσμα στα ρούχα σου θα σε αποζημιώσει από τις πρώτες κιόλας χρήσεις, είτε είναι χειμώνας, είτε είναι καλοκαίρι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη