|  | 

Κουζίνα

Αχνιστά μύδια με κους κους – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα αχνιστά μύδια

  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια, μόνο το πράσινο μέρος
  • 1 κιλό μύδια με το κέλυφος καθαρισμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Μαραθόριζα (Φινόκιο), μόνο τις άκρες
    • Για το κους κους

    • Ελαιόλαδο
    • 1 - 2 ντομάτες τριμμένες
    • 1 μαραθόριζα (φινόκιο) ψιλοκομμένη
    • 2 μικρά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 1 ½ κούπα κους κους
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    • Ούζο
    • 1 λίτρο ζωμό (από τα βρασμένα μύδια)
    • 1/2 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
    • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
    • Αλάτι - πιπέρι

 

  • Για το σερβίρισμα

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μικρά φύλλα βασιλικού
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Ελαιόλαδο

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τα αχνιστά μύδια
Τοποθετώ μια χαμηλή κατσαρόλα στην εστία για να ζεσταθεί. Προσθέτω το κρασί και τα φρέσκα κρεμμύδια, ένα δαφνόφυλλο, μία σκελίδα σκόρδο και τις άκρες από το φινόκιο. Προσθέτω τα μύδια, κλείνω το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνω για περίπου 3-5 λεπτά για να αχνίσουν. Αδειάζω σ’ ένα μπολ τα μύδια από την κατσαρόλα, φυλάω τον ζωμό και αφαιρώ όσα δεν έχουν ανοίξει.

 

Για το κους κους
Στην ίδια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρω το φινόκιο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο. Προσθέτω στην κατσαρόλα το κους κους με το ούζο, τον ζωμό από τα μύδια και λίγο βασιλικό. Όταν αρχίσει να απορροφάει τα υγρά προσθέτω και την ντομάτα και αφήνω να μαγειρευτεί για ακόμη 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο βάζω μέσα τα μύδια με επιπλέον ελαιόλαδο και αρωματίζω με ψιλοκομμένο βασιλικό, ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω πολύ καλά.

 

Για το σερβίρισμα
Σερβίρω σε πιατέλα και πασπαλίζω με επιπλέον ξύσμα λεμονιού και βασιλικό.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη