Στεγνωτήριο Ρούχων: Tips για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα

Οι δουλειές του σπιτιού είναι κατά κοινή ομολογία ένα αναγκαίο κακό. Σίγουρα τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί σε σχέση με παλιότερα, παρόλα αυτά τα οικιακά μας δυσκολεύουν ακόμα και σήμερα. Ιδιαίτερα τον χειμώνα που ο καιρός είναι πιο κρύος, κάποιες δουλειές είναι ακόμη πιο δύσκολες. Μία από αυτές είναι και η μπουγάδα.

Το καλάθι με τα άπλυτα, δυστυχώς, δεν καταλαβαίνει από κακοκαιρία και γεμίζει με τρελούς ρυθμούς. Εσύ πάλι προβληματίζεσαι, γιατί δεν ξέρεις που να στεγνώσεις τα καθαρά σου ρούχα. Τα βγάζεις έξω μόλις δεις ήλιο αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και να χρειαστεί να τα μαζέψεις μετά από λίγο γιατί έπιασε ξαφνικά βροχή. Άσε που νυχτώνει και νωρίς, οπότε με την δύση του ηλίου πρέπει να είσαι σπίτι να τα μαζέψεις γιατί αλλιώς η απογευματινή υγρασία τα κάνει πιο μούσκεμα από ό,τι τα άπλωσες. Αν μάλιστα στην περιοχή που μένεις έχει πολλά τζάκια, τα ρούχα σου θα μυρίζουν σαν καπνιστά.

Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, το πιο πιθανό είναι να τα απλώνεις μέσα στο σπίτι. Αν ανάβεις καλοριφέρ ή αφυγραντήρα, έχεις μια ελπίδα να στεγνώσουν γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένεις αρκετά μέχρι να στεγνώσουν, ενώ παράλληλα μόλις δεις λίγο ήλιο τα βγάζεις έξω. Η λύση στο πρόβλημά σου είναι το στεγνωτήριο ρούχων.

Με το στεγνωτήριο κερδίζεις πολύ χρόνο αλλά και κόπο. Τα ρούχα στεγνώνουν ταχύτατα, το σπίτι σου μένει τακτοποιημένο, μειώνεται η υγρασία του χώρου αλλά και το σίδερο. Για να καταφέρεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις ευκολίες που σου προσφέρει το στεγνωτήριο, πρέπει να το χρησιμοποιείς σωστά και να μάθεις μερικά μυστικά. Θα σε βοηθήσουμε λοιπόν με μερικά tips.

 

Επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα

Έκανες τόση έρευνα αγοράς για να πάρεις το καλύτερο στεγνωτήριο και αντ΄αυτού τα ρούχα σου βγαίνουν νωπά. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις βρει το κατάλληλο πρόγραμμα. Διάβασε προσεχτικά τις οδηγίες και κάνε δοκιμές ώστε να βρεις το κατάλληλο για σένα  πρόγραμμα που να σε ικανοποιεί τόσο σε χρόνο όσο και σε επίπεδο στεγνώματος.

Extra tip! Δοκίμασε να βάλεις μέσα στο στεγνωτήριο μια στεγνή, καθαρή και αφράτη πετσέτα μαζί με τα βρεγμένα σου ρούχα. Η πετσέτα θα τραβήξει την επιπλέον υγρασία και θα συμβάλλει στο να στεγνώσουν γρηγορότερα τα ρούχα σου.

 

Δίπλωσέ τα άμεσα

Αν αφήσεις τα ρούχα μέσα στο στεγνωτήριο για πολύ ώρα μετά τον κύκλο του στεγνώματος, και ειδικά αν το φορτίο του κάδου είναι μεγάλο, μπορεί να κάνουν ζάρες. Οπότε καλό θα ήταν, να τα βγάζεις και να τα διπλώνεις αμέσως. Έτσι θα παραμένουν αφράτα και θα μειωθούν οι στοίβες με τα ασιδέρωτα ρούχα. Βέβαια, υπάρχουν και μοντέλα που αφού τελειώσει το πρόγραμμα, συνεχίζουν ανά τακτά διαστήματα να γυρίζουν τον κάδο, ώστε να αλλάζουν θέση τα ρούχα και μην αποκτούν ζάρες.

Extra Tip! Παρόλα αυτά, επειδή άνθρωπος είσαι και οι υποχρεώσεις τρέχουν, είναι σίγουρο πως κάποιες φορές τα ρούχα θα μείνουν για ώρες στο στεγνωτήριο. Μην πανικοβληθείς αν τα δεις κάπως τσαλακωμένα. Υπάρχει τρόπος να το σώσεις. Βάλε μέσα στον κάδο μια καθαρή αλλά υγρή, καλά στραγγισμένη πετσέτα και βάλε το να δουλέψει για 10-15 λεπτάκια. Στην συνέχεια βγάλε τα αμέσως. Τα ρούχα σου θα είναι έτοιμα για δίπλωμα.

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο όμως και τα παγάκια κάνουν θαύματα μέσα στο στεγνωτήριο. Μπορείς να τα βάλεις στον κάδο, προγραμμάτισε τη συσκευή σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά και βγάλε τα αμέσως. Τα ρούχα σου θα είναι σχεδόν ατσαλάκωτα και έτοιμα για τα συρτάρια σου. Με άλλα λόγια τα παγάκια λειτουργούν όπως και η βρεγμένη πετσέτα.

 

Τοποθέτησε μπαλάκια του τένις στον κάδο για λιγότερο τσαλακωμένα ρούχα

Πάρε 1-2  καθαρά μπαλάκια του τένις και ρίξε τα μέσα στο στεγνωτήριό σου. Αυτό το κόλπο έχει τριπλό όφελος. Όλα τα λευκά είδη, οι πετσέτες και οι μαξιλαροθήκες βγαίνουν αφράτα και μαλακά, τα ρούχα έχουν λιγότερες ζάρες και το στέγνωμα γίνεται γρηγορότερα, αρκεί το στεγνωτήριο να μην είναι πολύ γεμάτο.

 

Οι μπάλες από αλουμινόχαρτο συντομεύουν τη διάρκεια του στεγνώματος

Φτιάξε δύο με τρεις μπάλες από αλουμινόχαρτο σε μέγεθος μια γροθιάς και ρίξε τις στο στεγνωτήριο. Έτσι περιορίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός πάνω στην επιφάνεια των ρούχων και τα ρούχα στεγνώνουν γρηγορότερα.

 

 

Τίναξε τα ρούχα που βγάζεις από το πλυντήριο

Με το που βγάλεις τα ρούχα σου από το πλυντήριο προσπάθησε να τα τινάξεις και να τα τεντώσεις λίγο πριν τα βάλεις στο στεγνωτήριο. Μπορεί να σου ακούγεται βαρετή διαδικασία όμως σου εξασφαλίζει ρούχα με λιγότερες ζάρες, γρηγορότερο στέγνωμα και ελάχιστο σιδέρωμα.

 

Καθάρισε το φίλτρο του στεγνωτηρίου σου

Πάντα μετά από κάθε χρήση του στεγνωτηρίου μαζεύονται στο φίλτρο χνούδια. Φρόντισε λοιπόν να το καθαρίζεις μετά από κάθε χρήση γιατί η συσσώρευση χνουδιών στο φίλτρο αυξάνει τον χρόνο στεγνώματος αλλά και την κατανάλωση ρεύματος.

Ανά τρεις μήνες ή ανάλογα και με τη σύσταση του κατασκευαστή, πρέπει να καθαρίζεται και ο εναλλάκτης θερμότητας-φίλτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής.

 

Ακολούθησε τις οδηγίες

Τα σύγχρονα στεγνωτήρια δεν καταστρέφουν τα ρούχα εφόσον επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος. Επίσης, καλό είναι να μην βάζεις ευαίσθητα ρούχα όπως τα μεταξωτά μέσα στο στεγνωτήριο και να ακολουθείς τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στις ετικέτες. Αν κάποιο ρούχο απαγορεύει να το βάλεις στο στεγνωτήριο, ακολούθησε τη οδηγία και μην προκαλέσεις την τύχη σου. Η σήμανση για το στεγνωτήριο απεικονίζεται με έναν κύκλο μέσα σε ένα τετράγωνο. Εάν αυτό είναι διαγραμμένο, τότε απαγορεύεται το ρούχο να μπει στο στεγνωτήριο .

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σε βοήθησαν, τα αποτελέσματα που θα έχεις να δικαιώσουν την αγορά σου και να απολαύσεις στο έπακρο όλα τα οφέλη που σου προσφέρει το στεγνωτήριο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη