|  | 

Κουζίνα

Πλαστός (εύκολη χορτόπιτα)

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 32εκ. περίπου

  • 500γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό
  • 500ml γάλα
  • 1 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κιλό σπανάκι καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 πράσα σε φέτες ή 1 μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 φινόκιο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 400γρ. φέτα ή τυρί κατσικίσιο σπασμένο στο χέρι σε κομμάτια.
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο νερό για το άχνισμα

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το πράσο, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το φινόκιο και λίγο νερό, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και αχνίζουμε.
  2. Στη λεκάνη με το σπανάκι ρίχνουμε μέσα τον άνηθο και το μαϊντανό και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα που αχνίσαμε. Αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε και τα ζυμώνουμε με το χέρι έτσι ώστε να χάσει τον όγκο του το σπανάκι και να μαλακώσει.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο 
  5. Κρατάμε ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ μαζί με 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το γάλα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη ώστε να γίνει πηχτός χυλός.
  6. Αλείφουμε το ταψί μας με αρκετό λάδι και απλώνουμε πάνω το μισό χυλό καλαμποκιού καλύπτοντας τη βάση του, όσο γίνεται.
  7. Στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα με το σπανάκι και πασπαλίζουμε με το μισό από το καλαμποκάλευρο που έχουμε κρατήσει.
  8. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο.
  9. Ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνειά της.

 

Δες στο video πώς μπορείς να το φτιάξεις εύκολα:

 

 

Δείτε ακόμη