Συντηρητές κρασιών για “wine lovers”

by Zikou Stella

Οι συντηρητές κρασιών απευθύνονται στους λάτρεις του κρασιού που θέλουν να συντηρούν μέσα σε αυτούς τις αγαπημένες τους ετικέτες, ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τον χώρο του ψυγείου τους. Εξασφαλίζουν επίσης ιδανικές συνθήκες για την ελαστικότητα των φελλών και την αναπνοή του κρασιού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.

Είτε είσαι μυημένος είτε αρχάριος οινόφιλος, παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους συντηρητές κρασιών για να κάνεις την ιδανική επιλογή.

 

Ζώνες θερμοκρασίας για μεγαλύτερη ευελιξία

Αν θέλεις μια συσκευή για τη συντήρηση μιας μικρής κάβας, τότε ένα μοντέλο με μία ζώνη θερμοκρασίας θα καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σου. Οι συντηρητές με δύο ζώνες θερμοκρασίας ενδείκνυται ιδιαίτερα για την αποθήκευση διαφορετικών κρασιών στην ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος. Έτσι θα μπορείς να ρυθμίζεις τη μία ζώνη για τις φιάλες που θέλεις να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες για σερβίρισμα, χωρίς να απαιτείται καμία προεργασία για την κατανάλωσή τους. Για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία μπορείς να επιλέξεις κάποιο μοντέλο με τρεις ζώνες θερμοκρασίας.

 

 

Προστάτεψε τις πολύτιμες ετικέτες σου

Σε αρκετά μοντέλα θα βρεις προηγμένα συστήματα ελέγχου της υγρασίας, ώστε να παραμένει σε βέλτιστα επίπεδα (60-70%), εξασφαλίζοντας πως το περιβάλλον συντήρησης δε θα γίνει ποτέ τόσο ξηρό που να στεγνώσουν οι φελλοί και να επιτρέψουν τη δίοδο του αέρα στις φιάλες, που μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Επιπρόσθετα, ανάμεσα στους συντηρητές που λειτουργούν με συμπιεστή, θα βρεις συσκευές που περιορίζουν τους κραδασμούς, που λειτουργούν αρνητικά στην ωρίμανση του κρασιού. Πολλοί κατασκευαστές έχουν προβλέψει να ενσωματώσουν φίλτρα UV στις πόρτες των συντηρητών τους, προστατεύοντας έτσι τις φιάλες από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Φιλτράρισμα αέρα για βέλτιστη συντήρηση

Πολλά μοντέλα χρησιμοποιούν σύστημα που φιλτράρει τον αέρα που εισάγεται από το εξωτερικό περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι το περιεχόμενο των φιαλών από πιθανή μεταφορά οσμών μέσω των φελλών. Χάρη στα ειδικά φίλτρα που χρησιμοποιούν, ο αέρας εισάγεται απαλλαγμένος από σκόνη και μυρωδιές, την ίδια στιγμή που διανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία του θαλάμου. Μάλιστα, υπάρχουν συντηρητές που για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν φίλτρα ενεργού άνθρακα, τα οποία εξασφαλίζουν την είσοδο του απαραίτητου καθαρού και άοσμου αέρα στο εσωτερικό της συσκευής.

 

Λειτουργίες για εξοικονόμηση ενέργειας και πρακτικότητα

Η δυνατότητα κάθετης αποθήκευσης μέσω ειδικών θηκών, που μπορείς να βρεις σε ορισμένα μοντέλα, είναι μια άκρως πρακτική λύση για την αποθήκευση φιαλών που έχεις ανοίξει. Στους πιο σύγχρονους συντηρητές κρασιών, ο διακριτικός φωτισμός LED συμβάλει στην εξοικονόμηση ρεύματος και βελτιώνει την ορατότητα εντός του θαλάμου, ενώ πολλά μοντέλα διαθέτουν ηλεκτρονική οθόνη ελέγχου για εύκολη ρύθμιση της λειτουργίας τους. Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα μοντέλο με αθόρυβη λειτουργία, ειδικά εάν πρόκειται να τοποθετηθεί σε ανοιχτό ενιαίο χώρο.

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σου

Ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο, θα βρεις εντοιχιζόμενους συντηρητές κρασιών με χωρητικότητα από 8 έως 290 φιάλες, ενώ οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν υψηλή ενεργειακή κλάση για μικρή κατανάλωση ρεύματος.

Υπάρχουν μοντέλα που σου δίνουν τη δυνατότητα να οργανώσεις εύκολα τη συλλογή σου, με ξεχωριστές ζώνες ρύθμισης θερμοκρασίας, για κόκκινα, λευκά ή αφρώδη κρασιά. Οι συντηρητές κρασιών με σύστημα ελέγχου της υγρασίας και λειτουργία προστασίας από τους κραδασμούς, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προστασία της κάβας σου, ενώ ορισμένα μοντέλα διατίθενται με προσόψεις που μπλοκάρουν τις ακτίνες UV.

Μπορείς να δεις ακόμη