Σύστημα σιδερώματος: Η ιδανική λύση αν οι στοίβες από ασιδέρωτα  είναι κανόνας στο σπίτι σου

by K Admin

 

Ίσως να μην υπάρχει άλλη δουλειά στο νοικοκυριό που να της ταιριάζει περισσότερο ο χαρακτηρισμός “αναγκαίο κακό”, από το σιδέρωμα των ρούχων. Έτσι, από τη μια μεριά, η…επίσκεψη των ρούχων στη σιδερώστρα, μετά το στέγνωμα, επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και υγιεινής, αφού η υψηλή θερμοκρασία και ο ατμός απολυμαίνουν τα υφάσματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η σκέψη δύσκολα ξορκίζει τον… αναστεναγμό που κατά κανόνα προκαλεί η εικόνα της μπουγάδας, η οποία περιμένει για σιδέρωμα.

Παρόλο που το σιδέρωμα είναι σχεδόν για όλους μία από τις πιο βαρετές δουλειές του σπιτιού, αν είσαι εργένης το πιθανότερο είναι να σημαίνει για εσένα απλώς ταλαιπωρία, αφού έχεις να ασχοληθείς μόνο με τη δική σου γκαρνταρόμπα. Αν όμως δεν ζεις μόνος, και πολύ περισσότερο αν έχεις οικογένεια, σχεδόν πάντα τα φρεσκοπλυμένα ρούχα είναι ολόκληρες στοίβες, και επομένως το σιδέρωμα είναι ένας μικρός μαραθώνιος.

Το “αντίδοτο” στις στοίβες είναι τα συστήματα σιδερώματος, αφού η αποστολή τους είναι ακριβώς να γλιτώσουν κόπο και χρόνο από την περιποίηση μεγάλων ποσοτήτων ρούχων. Μάλιστα, σε σχέση με τα απλά ατμοσίδερα διαθέτουν και άλλα πλεονεκτήματα, που δικαιολογούν ακόμη περισσότερο την επιλογή τους.

 

Καλύτερα αποτελέσματα

Τα συστήματα σιδερώματος μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερο σιδέρωμα, με λιγότερη προσπάθεια. Ο λόγος είναι πως ο ατμός τους έχει υψηλότερη πίεση απ’ ό,τι στα ατμοσίδερα, η οποία κατά κανόνα ξεπερνά τα 4,5 bar και μπορεί να φτάσει έως και τα 7,5 bar.

Η υψηλή πίεση εξασφαλίζει πως ο ατμός φτάνει βαθύτερα στις ίνες των υφασμάτων. Επομένως, μπορεί να “εξαφανίσει” πιο αποτελεσματικά ακόμη και τις επίμονες ζάρες στα ρούχα.

 

Λιγότερο χάσιμο χρόνου για την αναπλήρωση του νερού

Με δεδομένο πως στα συστήματα σιδερώματος η δεξαμενή νερού βρίσκεται στη βάση τους, μπορείς να τη γεμίζεις με πολλαπλάσια ποσότητα νερού συγκριτικά με τη χωρητικότητα των ατμοσίδερων. Επομένως, δεν θα χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο κάθε λίγο και λιγάκι όσο σιδερώνεις, για να αναπληρώνεις την ποσότητα νερού που χάθηκε.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα ατμοσίδερα χρειάζονται γέμισμα ανά 1 ώρα ενώ τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος έχουν απεριόριστη αυτονομία, δηλαδή διαθέτουν αποσπώμενο μπόιλερ, το οποίο μπορεί να γεμίσει με νερό οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία τους.

 

Μικρότερο βάρος

Χάρις στο ντιζάιν τους, στα συγκεκριμένα μοντέλα το σίδερο ζυγίζει λιγότερο από τα ατμοσίδερα, αφού τα τελευταία ενσωματώνουν και τη δεξαμενή νερού.  Όπως είναι φυσικό, το μικρότερο βάρος σημαίνει και μικρότερο κόπο, κάτι που  μειώνει την ταλαιπωρία όταν έχει κανείς να σιδερώσει πολλά ρούχα.

 

 

Πιο “πλούσιος” κάθετος ατμός

Τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος υποστηρίζουν τη λειτουργία κάθετου ατμού, έτσι ώστε να αφαιρούνται οι ζάρες από υφάσματα που κρέμονται – όπως κουρτίνες ή πουκάμισα και κουστούμια στην κρεμάστρα. Αν και το ίδιο ισχύει και με ορισμένα ατμοσίδερα, η παροχή ατμού από τα συστήματα σιδερώματος είναι μεγαλύτερη, με συνέπεια να εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα και άψογο “φρεσκάρισμα” των ρούχων.

 

Εξελιγμένες λειτουργίες

Τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος ενσωματώνουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά, που “αντιγράφουν” μόνο λίγα (και από τα κορυφαία) ατμοσίδερα. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα η τεχνολογία αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας, η οποία αναλαμβάνει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα.

Χρησιμοποιώντας την, δεν θα χρειάζεται να χωρίζεις τα ρούχα σου πριν τα σιδερώσεις, ούτε να περιμένεις μέχρι να προσαρμοστεί η θερμοκρασία στους υψηλότερους ή τους χαμηλότερους βαθμούς που θα τη ρυθμίζεις κάθε φορά. Και βέβαια, θα είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάψεις ούτε το πιο ευαίσθητο σου ρούχο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη