Τα 9 πιο συνηθισμένα λάθη στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων

by K-Admin 1

 

Μήπως η μπουγάδα σου δεν μυρίζει και τόση φρεσκάδα, κάθε φορά που τελειώνει το πλύσιμο και ανοίγεις τον κάδο; Μήπως, από την άλλη μεριά, βρίσκεις συχνά στα πλυμένα ρούχα σου λεκέδες από απορρυπαντικό και επομένως αναγκάζεσαι να τα ξαναπλύνεις; Πριν ρίξεις το φταίξιμο στο πλυντήριό σου, καλό θα ήταν πρώτα να αναρωτηθείς αν “κάτι δεν πάει καλά” στον τρόπο που το χρησιμοποιείς, και επομένως αν αυτές οι… παρενέργειες οφείλονται σε λάθη που κάνεις στο πλύσιμο των ρούχων.

Τα πλυντήρια έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια (όπως και τα απορρυπαντικά), ώστε να είναι μάλλον άδικο σήμερα να ισχυρισθεί κανείς πως απλώς καθαρίζουν την γκαρνταρόμπα, τα σεντόνια και τις πετσέτες. Περισσότερο, η αποστολή τους είναι πια να φροντίζουν οτιδήποτε βρίσκεται στη ντουλάπα σου – αφού μπορούν να πλύνουν σε βάθος ακόμη και τα πιο ευαίσθητα υφάσματα, ενώ παράλληλα διατηρούν άθικτες τις ίνες τους και ζωντανά τα χρώματα.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να προσαρμόσεις το πλύσιμο σε μερικούς βασικούς κανόνες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή σου. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο τα ρούχα σου θα πάψουν σύντομα να δείχνουν σαν καινούρια, ή ακόμη και θα χαλάσουν στο πλύσιμο, αλλά είναι επίσης πιθανό να προκαλέσεις βλάβη και στο ίδιο το πλυντήριο.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που (ίσως) κάνεις και πώς μπορείς να τα διορθώσεις.

 

1.Το παρακάνεις σε απορρυπαντικό

Δεν εξασφαλίζεις μεγαλύτερη καθαριότητα στα υφάσματα, αν χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό από τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία του. Αντίθετα, όχι μόνο καταναλώνεις απορρυπαντικό χωρίς λόγο, αλλά και αυξάνεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις αλλεργική αντίδραση μόλις τα υφάσματα έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου. Επίσης, αν χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν σε σκόνη, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις ίχνη από κόκκους πάνω στα ρούχα σου, τα οποία συνεπώς ίσως χρειαστεί να ξαναπλύνεις.

Η υπερδοσολογία απορρυπαντικού (και μαλακτικού) επιβαρύνει επίσης και το πλυντήριο, καθώς τα υπολείμματά του συγκεντρώνονται στις σωληνώσεις της συσκευής. Η συνέπεια είναι ο καθαρισμός των ρούχων σου να μην είναι πλέον τόσο “βαθύς”, ενώ με το φράξιμο των σωληνώσεων είναι πιθανό και το πλυντήριο να εμφανίσει βλάβη.

Αν πάλι κάποιο ρούχο σου έχει έναν “επίμονο” λεκέ, σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες απορρυπαντικών υπάρχουν συμβουλές για την προεργασία που μπορείς να κάνεις, ώστε να είσαι σίγουρος πως θα καθαρισθεί. Πρακτικά, η συμβουλή είναι να εφαρμόσεις τοπικά λίγη ποσότητα απορρυπαντικού και να το τρίψεις μαλακά, πριν το βάλεις στον κάδο.

 

2.Δεν διαχωρίζεις την μπουγάδα

Θα πρέπει πάντοτε να ξεχωρίζεις τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σου, με βάση τη θερμοκρασία πλύσης τους και το είδος του υφάσματος – πληροφορίες που θα βρεις στα ταμπελάκια τους. Έτσι, θα οργανώνεις τις μπουγάδες ανάλογα με τα προγράμματα του πλυντηρίου σου –  π.χ. “μεταξωτά” ή “έγχρωμα”.

Πολλά μοντέλα διαθέτουν πρόγραμμα για “ανάμεικτα” υφάσματα, ενώ τελευταία έχουν εμφανισθεί πλυντήρια με “κύκλους” για όλα τα υφάσματα (δηλαδή ανεξάρτητα από το χρώμα τους, το είδος του υφάσματος και τη θερμοκρασία πλύσης), όπως τα Hoover All-in-One. Ωστόσο, αν το πλυντήριό σου δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα, καλό είναι να είσαι διπλά προσεκτικός όταν πρόκειται να πλύνεις ένα καινούριο χρωματιστό ρούχο. Για να ελέγξεις αν ξεβάφει ή όχι, μούσκεψε μία μικρή περιοχή του που δεν φαίνεται όταν το φοράς (π.χ. εσωτερική ραφή) και σιδέρωσε την πάνω σε ένα κομμάτι μικρού λευκού υφάσματος. Αν δεις στάμπες χρώματος πάνω στο ύφασμα, τότε αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να το πλύνεις με άλλα ρούχα.

 

3.Υπερφορτώνεις το πλυντήριο

Σε κάθε πλύσιμο, θα πρέπει να φροντίζεις το βάρος των ρούχων να μην ξεπερνά τον μέγιστο αριθμό κιλών που αναφέρει στις οδηγίες ο κατασκευαστής της συσκευής σου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ρούχα σου δεν θα καθαρισθούν στην εντέλεια – κάτι που ενδεχομένως θα καταλάβεις από τη μυρωδιά, μόλις ανοίξεις την “πόρτα”. Επίσης, λόγω του υπερβολικού βάρους, είναι πιθανό να καταστρέψεις το μηχανισμό που στηρίζει και περιστρέφει τον κάδο.

 

4.Κλείνεις την “πόρτα” μετά το πλύσιμο

Λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Έτσι, αν κλείνεις την πόρτα του αμέσως μόλις βγάζεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα για άπλωμα ή για το στεγνωτήριο, είναι πιθανό να αρχίσει να μυρίζει μούχλα ο κάδος, μεταφέροντας τη μυρωδιά και στα υφάσματα που κάθε φορά πλένεις.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το πλυντήριο να στεγνώνει μετά το πλύσιμο – αφήνοντας ανοικτή όχι μόνο την πόρτα του αλλά και τη θήκη του απορρυπαντικού.

 

5. Αφήνεις τα πλυμένα ρούχα στον κάδο

Όσο πιο μεγάλη υγρασία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν βακτήρια. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να αφήνεις τα φρεσκοπλυμμένα (και επομένως υγρά) ρούχα σου στον κάδο, πέρα από το ότι θα τσαλακωθούν και θα γεμίσουν ζάρες.

 

 

6.Χρησιμοποιείς απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι

Τα προϊόντα για πλύσιμο στο χέρι δημιουργούν υπερβολικά πολύ αφρό, αν χρησιμοποιηθούν στο πλυντήριο. Έτσι, είναι πιθανό να μείνουν υπολείμματα αφρού ή απορρυπαντικού στα ρούχα σου, αλλά και να προκαλέσεις βλάβη στη συσκευή. Δες τι μπορεί να συμβεί στο πλυντήριό σου αν βάλεις λάθος απορρυπαντικό για το χέρι στο σχετικό επεισόδιο Try Me #NOT.

 

7. Δεν κλείνεις τα φερμουάρ και δεν ξεκουμπώνεις τα πουκάμισα

Αν δεν ξεκουμπώνεις τα ρούχα σου, τότε είναι πιθανό να “φύγουν” τα κουμπιά κατά το πλύσιμο ή να χαλαρώσουν οι τρύπες τους στο ύφασμα. Επίσης, από το ανοικτό φερμουάρ ενός ρούχου σου, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί κάποιο άλλο ρούχο που “συγκατοικεί” μαζί του στον κάδο για αυτό θα πρέπει να κλείνεις το φερμουαρ του παντελονιού ή του hoodie.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί από τις κόπιτσες ή τις μπανέλες των σουτιέν, τα οποία πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό δικτυωτό σακουλάκι, αν πρόκειται να πλυθούν στο πλυντήριο, μαζί με άλλα ρούχα. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεις τις τσέπες, ώστε να είσαι σίγουρος πως είναι άδειες.

 

8. Χρησιμοποιείς μαλακτικό στις πετσέτες του μπάνιου

Εάν οι πετσέτες σου έχουν σκληρύνει υπερβολικά ή και έχουν χάσει την απορροφητικότητά τους, αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιείς μαλακτικό. Οι χημικές ουσίες του μαλακτικού μειώνουν την απορροφητικότητα των ινών, με αποτέλεσμα οι πετσέτες σου να μην είναι τόσο πλούσιες. Προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς μαλακτικό στις πετσέτες ή βάλε ελάχιστο μια φορά το μήνα.

 

9.Αφήνεις το πλυντήριο να… κόβει βόλτες

Αν τα ποδαράκια του πλυντηρίου δεν είναι ευθυγραμμισμένα, τότε η συσκευή δεν θα “πατάει καλά” και επομένως κατά τη λειτουργία της θα κάνει υπερβολικό θόρυβο και θα τραντάζεται – φτάνοντας ακόμη και να μετακινείται, ειδικά στη φάση του στυψίματος των ρούχων. Πέρα από το ότι ο θόρυβος είναι ενοχλητικός, σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό το πλυντήριο να φθείρει το πάτωμα και τους κοντινούς τοίχους καθώς… κόβει βόλτες, όπως επίσης και να χαλάσουν τα μηχανικά του μέρη από τους έντονους κραδασμούς. Επομένως, με το να ευθυγραμμίσεις τα “πόδια” της συσκευής, θα επεκτείνεις και το χρόνο “ζωής” της.

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη