Τα κορυφαία tips για αποτελεσματικό σκούπισμα

by Zikou Stella

Μπορεί το σκούπισμα να είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες στο σπίτι αλλά ταυτόχρονα είναι και μια δουλειά κάπως κουραστική, χρονοβόρα, μπελαλίδικη που…τελοσπάντων κανένας δεν θέλει να την κάνει. Από την άλλη δεν γίνεται και να την αποφύγεις, για αυτό και εμείς θα σε βοηθήσουμε με τα tips μας να μετατρέψεις μια βαρετή εργασία σε πιο εύκολη και με λιγότερη δουλειά να πετύχεις το μέγιστο αποτέλεσμα!

 

Επίλεξε την κατάλληλη σκούπα

Κάθε σπίτι έχει τις δικές του ανάγκες. Είτε ζεις σε ένα μικρό φοιτητικό σπίτι είτε το σπίτι σου έχει επιφάνεια πολλών τετραγωνικών, σίγουρα υπάρχει μια σκούπα για κάθε σου ανάγκη. Από τη σκούπα stick που είναι εξαιρετικά εργονομική και αποθηκεύεται εύκολα, μέχρι την κλασσική ηλεκτρική σκούπα ή ακόμα την ρομποτική που τα κάνει όλα εντελώς μόνη της και σε γλιτώνει από σπατάλη χρόνου και περίσσεια κούραση.

 

 

Τακτοποίησε τον χώρο

Πριν ξεκινήσεις το σκούπισμα με την ηλεκτρική σου σκούπα, τακτοποίησε τον χώρο. Μάζεψε όσα πράγματα βρίσκονται στο πάτωμα, όπως παπούτσια, βιβλία κ.λπ. σήκωσε τις καρέκλες, τα καλαθάκια σκουπιδιών και άδειασε όσο περισσότερο μπορείς τον χώρο. Αυτό θα σε βοηθήσει να σκουπίσεις πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αλλά και να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα από αναρρόφηση πραγμάτων που χρειάζεσαι.

 

Ξεσκόνισε πριν σκουπίσεις

Χρησιμοποίησε ένα πανί ή ξεσκονόπανο από μικροΐνες για να σκουπίσεις τις επιφάνειες όπως ράφια, τραπέζια και περβάζια παραθύρων. Για τη συγκεκριμένη δουλειά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την ηλεκτρική σου σκούπα, προσαρμόζοντάς της το κατάλληλο ακροφύσιο.

 

Χρησιμοποίησε τις σωστές ρυθμίσεις για κάθε επιφάνεια

Οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν πολλαπλές ρυθμίσεις, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας που θέλεις να σκουπίσεις. Θα βρεις ρυθμίσεις για σκληρό δάπεδο, για χαλί με ψηλό ή χαμηλό πέλος, για ταπετσαρίες επίπλων και κουρτίνες. Προσαρμόζοντας κάθε φορά το κατάλληλο ακροφύσιο, θα έχεις στα χέρια σου το ιδανικό εργαλείο για κάθε επιφάνεια.

 

 

Εφάρμοσε τη σωστή τεχνική

Η κίνηση μπρος και πίσω στις σκληρές επιφάνειες εξασφαλίζει ότι δεν θα αφήσεις τίποτα ασκούπιστο. Στα χαλιά, η συγκεκριμένη κίνηση βοηθά το πέλος να ανασηκωθεί ώστε να αποκαλυφθεί η σκόνη και η βρωμιά και να αναρροφηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ξεκίνησε από μια γωνία του δωματίου και σκούπισε με κινήσεις ζιγκ ζαγκ όλο το δωμάτιο. Αν είναι εφικτό, προτίμησε να έχεις το φως απέναντί σου καθώς θα σκουπίζεις για να βλέπεις καλύτερα τη σκόνη και τη βρωμιά και να κάνες διορθωτικές κινήσεις αν χρειάζεται. Για να σκουπίσεις τις γωνίες και τα σημεία πάνω στο σοβατεπί προσάρμοσε το λεπτό και μυτερό ακροφύσιο.

 

Άλλαζε σακούλα ή άδειαζε τον κάδο συχνά

Οι σύγχρονες σκούπες διαθέτουν ένδειξη για την αλλαγή της σακούλας. Μην ξεχνάς λοιπόν να την αλλάζεις όταν χρειάζεται για να μην μειώνεται η αναρροφητική της ικανότητα. Αν έχεις ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα πρέπει να αδειάζεις τον κάδο συχνά, ιδανικά μετά από κάθε χρήση. Μην ξεχνάς επίσης να καθαρίζεις και τα εσωτερικά φίλτρα τη σκούπας σου, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Σκούπιζε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα

Ανάλογα με το πόσο λερώνεται το σπίτι σου πρέπει να προσαρμόσεις και τη συχνότητα σκουπίσματος. Πάντως σε ένα μέσο νοικοκυριό 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να διατηρούνται τα δάπεδα καθαρά και να μην χρειάζεται να ασχολείσαι πολλή ώρα με το σκούπισμα.

 

Έξτρα tips αν έχεις ρομποτική σκούπα

Αν απέκτησες πρόσφατα ρομποτική σκούπα και θέλεις να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές της στο έπακρο, έχουμε και για σένα μερικές πολύτιμες συμβουλές. Αρχικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να «γνωριστείς» καλά με τη σκούπα σου και να μάθεις ποιες είναι οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της. Έπειτα, κάνε μερικές δοκιμές με διαφορετικά προγράμματα καθαρισμού για να διαπιστώσεις με ποιο καθαρίζεται πιο αποτελεσματικά ο χώρος σου. Όπως γνωρίζεις, η ρομποτική σου σκούπα αναγνωρίζει και αποφεύγει τα εμπόδια που θα βρει μπροστά της. Για αυτό και πριν την προγραμματίσεις πρέπει να καθαρίσεις τα δάπεδα από αντικείμενα που δεν χρειάζεται να βρίσκονται εκεί, ώστε να καθαρίσει όλο το δάπεδο. Επιπλέον, η ρομποτική σκούπα έχει μικρό κάδο απορριμμάτων που γεμίζει αρκετά γρήγορα. Εκτός από μερικά εξελιγμένα μοντέλα που επιστρέφουν στη βάση τους και τον αδειάζουν, τα υπόλοιπα χρειάζονται τακτικό άδειασμα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, Νο 1 Προορισμός για το Σπίτι.

Μπορείς να δεις ακόμη